Dnes Neděle - oblacno 21°C
Zítra Pondělí - skorojasno 23°C
Neděle 12. 5. 2024
Svátek má Pankrác
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Podnikatelé v Praze 6 by mohli platit nižší nájemné za období, kdy měli uzavřené provozovny
Podnikatelé museli během nouzového stavu zavřít své provozovny. Ilustrační foto: archiv

Podnikatelé v Praze 6 by mohli platit nižší nájemné za období, kdy měli uzavřené provozovny

Radní Prahy 6 chtějí asi 130 podnikatelům v městské části zlevnit o 30 procent nájemné za duben, květen a červen tohoto roku, kdy obchodníci museli své provozovny kvůli vládním nařízením uzavřít. Radnice by tak přišla zhruba o dva miliony korun, pokud věc schválí i zastupitelstvo. To bude jednat 25. září. Vyplývá to z usnesení rady městské části.

Sleva je podle veřejně dostupného dokumentu určená nájemcům nebytových prostor, které Praha 6 vlastní nebo spravuje. Ti si mohli žádost o poskytnutí slevy z nájemného na radnici podat do 31. července, nově byla možnost podávat žádosti o slevu prodloužena do konce září.

Zatím byla podle důvodové zprávě k usnesení žádost většiny podnikatelů schválena, neuspěly čtyři podnikatelské subjekty.

Po schválení slevy zastupitelstvem by tak mnozí z podnikatelů na Praze 6 mohli za uvedené měsíce platit nájemné 20 procent běžné částky. Polovinu by žadatelům měl uhradit stát v rámci dotačního programu COVID nájemné.

Na boj s novým koronavirem vyhradila radnice Prahy 6 v dubnu asi 110 milionů korun. Plánované nákupy ochranných prostředků, odpouštění části nájmů a další aktivity, související s pandemií covidu-19, radnice hradí vlastními penězi, dotacemi z magistrátu i penězi, které Praha 6 nabude formou daru.

Program COVID nájemné je určen podnikatelům, kteří museli kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru zavřít nebo omezit provoz. Stát jim na nájem za duben, květen a červen přispěje 50 procent, pokud majitel nájemné o 30 procent sníží.

Maximální výše podpory je deset milionů korun. Program nemohou využít podnikatelé, kterým prostor pronajímá spřízněná osoba. Na program je vyčleněno pět miliard korun. Žádosti o dotaci na komerční nájem je možné podávat do 30. září.


Autor: ČTK

Peníze od Ministerstva kultury ČR využijí městská divadla a orchestr

Včera v 08:59

Radní Prahy schválili přijetí dvou finančních transferů od Ministerstva kultury ČR v celkové výši 1,8 milionu korun. Peníze budou využity na pokrytí jak investičních, tak i neinvestičních nákladů příspěvkových organizací v kultuře.

Policisté jeli k zásahu, při nehodě převrátili auto

9. května 2024 v 10:27

Ve středu večer havarovali policisté na křižovatce Radlická a Pechlátova v Praze 5, když jeli k zásahu, který byl oznámen na tísňovou linku.

Na střeše hotelové restaurace ležela mrtvá žena

9. května 2024 v 10:01

Na střeše hotelové restaurace v ulici José Martího na Veleslavíně byla ve středu večer před dvaadvacátou hodinou nalezena mrtvá žena. Na hůř přístupné místo se museli záchranné složky dostal pomocí hasičského automobilového žebříku. Příčinu úmrtí se snaží zjistit kriminalisté. Jednou z variant je...

Další články
Nahoru