Radegast podporuje mokřady v Beskydech

blank

Díky podpoře od pivovaru Radegast pečují odborníci z Českého svazu ochránců přírody o mokřady v Beskydech. Další na řadě tak byl v oblasti Plucnarka na Čeladné.

„Je skvělé vidět, že se tento mokřad pomalu zlepšuje, zachycuje větší množství vody, a poskytuje tak místo pro stále více rostlin a živočichů,“ uvedl Marek Grabovský, manažer značky Radegast. Ta čištění mokřadů v Beskydech podporuje. Další akce je na řadě v říjnu. „Pod Pustevnami v údolí Kněhyně budeme vytvářet nové tůně. Na místech, která jsou podmáčená a nerostou na nich vzácné rostliny, vytvoří tůně přirozené prostředí pro vodní zvířata, jako jsou například čolci,“ sdělil Vojtěch Bajer, předseda organizace ČSOP Salamandr, která pečuje o krajinu Beskyd a okolí.

Na území České republiky je dnes kolem dvou tisíc mokřadů. Z toho 14 patří do seznamu Ramsarské úmluvy. Jedná se o ty s mezinárodním významem. Pro zadržování vody v krajině a boji proti suchu je jejich existence klíčová. K nejdůležitějším českým mokřadům patří šumavská a krkonošská rašeliniště, třeboňské rybníky, podzemní Punkva nebo prameny a rašeliniště ve Slavkovském lese.

K jejich poznávání mohou zájemci využít mobilní aplikaci. Do jejich obnovy bylo od roku 2014 vloženo z Operačního programu Životní prostředí více než 500 milionů korun. Další finanční prostředky poskytlo ministerstvo životního prostředí z programů Péče o krajinu nebo pro obnovu přirozených funkcí krajiny.

Radegast v šetření s vodou mezi světovou špičkou

Pivovar Radegast investoval za posledních deset let do vodohospodářských projektů desítky milionů korun a během tohoto období snížil spotřebu vody téměř o 40 %. V roce 2018 spotřeboval na výrobu jednoho hektolitru 2,51 hektolitru vody, což je podle podniku na hranici technologických, provozních a ekonomických možností. Celosvětový průměr ve spotřebě vody při výrobě piva se pohybuje kolem 4-5 hektolitrů vody na 1 hektolitr piva.

Pivovar má rovněž propracovaný a důkladný čtyřstupňový kontrolní systém hlídající kvalitu vody. Systém zahrnuje kontrolu u dodavatele, kontrolu vody v pivovaru externí akreditovanou laboratoří, kontrolu vody v pivovaru vlastní laboratoří a také on-line biomonitoring vody. Ve speciální nádrži hlídají kvalitu vody i pivovarští pstruzi, kterých se ročně vystřídá asi 40. K výrobě piva využívá pivovar vodu z Beskyd a slad vyrábí z moravského chmele ve vlastní sladovně.

Scroll to Top