20. září 2020 • 19:15

Pogačar dovezl žlutý trikot do Paříže. Na Champs-Élysées zářil Bennett

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tadej Pogačar dovezl žlutý trikot do Paříže a stal se prvním slovinským vítězem Tour de France. Závěrečnou jednadvacátou etapu 107. ročníku nejslavnějšího cyklistického závodu světa vyhrál na bulváru Champs-Élysées irský spurtér Sam Bennett, jenž tak symbolicky potvrdil své prvenství v bodovací soutěži.



Bezpečně v hlavním poli dokončil etapu Pogačar, který dnes poprvé na Tour jel v prestižním žlutém dresu lídra. Člen SAE Teamu Emirates se dostal do vedení teprve v sobotní rozhodující horské časovce, v níž senzačně zlikvidoval ztrátu 57 sekund na krajana Primože Rogliče a připravil ho o očekávané celkové vítězství.

Pogačar, jenž oslaví v pondělí dvaadvacáté narozeniny, vyhrál Tour při svém debutu s náskokem 59 sekund. Rodák z Komendy je nejmladším vítězem „Staré dámy“ od roku 1904.

Pogačar na své první Tour v kariéře vyhrál tři etapy, i když se nemohl opřít o tak kvalitní pomocníky jako jeho konkurent Roglič ze stáje Jumbo-Visma. Vítěz zároveň jako první v historii získal v jednom ročníku také puntíkatý dres pro nejlepšího vrchaře a bílý trikot pro nejlepšího mladého jezdce.

V závěrečném dojezdu v Paříži, který mohlo kvůli koronavirovým opatřením sledovat místo tradičních davů jen 5000 diváků, potvrdil pozici nejlepšího spurtéra letošní Tour Bennett. Devětadvacetiletý člen týmu Deceuninck-Quick Step vyhrál poslední etapu před mistrem světa Madsem Pedersenem z Dánska a Slovákem Peterem Saganem. Stal se prvním irským vítězem bodovací soutěže od Seana Kellyho v roce 1989. Bývalému trojnásobnému světovému šampionovi Saganovi letos útok na osmý zelený trikot nevyšel.

Z původních 176 cyklistů dokončilo závod 146 jezdců. Byli mezi nimi i Češi Jan Hirt a Roman Kreuziger, kteří sice na závodě startovali bez ambicí na celkové umístění, ale výrazně se neprosadili ani v jednotlivých etapách. Hirt při debutu na "Staré dámě" obsadil 67. místo, pátý muž z Tour 2013 Kreuziger skončil na 109. pozici.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud