Vzdálené předávání televizních cen Emmy ovládly seriály Boj o moc, Schitt's Creek a Watchmen

Předávající v designových ochranných oblecích, odběry na covid-19 v přímém přenosu a herci pronášející děkovné řeči ze svých obývacích pokojů. Velmi netradičně probíhalo v neděli udílení amerických cen Emmy. Slavnostní ceremoniál, který už po dvaasedmdesáté patřil tomu nejlepšímu z televizní tvorby uplynulého roku, dostal od moderátora Jimmyho Kimmela přezdívku „Pandemmys“. Kvůli koronaviru se totiž ceny rozdávaly převážně na dálku.

PŘEHLED Obývací pokoje / Los Angeles Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přehled vítězů najdete na konci článku.

Kategorii komediálních seriálů, která přišla na řadu jako první, smetl kanadský sitcom Schitt’s Creek, jehož protagonisté a tvůrci společně sledovali udílení cen v Torontu.

Seriál, který letos skončil po šesti sezonách, vypráví o bohaté rodině Roseových, která se náhle ocitne na mizině a je nucena se přestěhovat na malé město s názvem Schitt’s Creek, které si v žertu koupili. V místním chátrajícím motelu si společně na život bez peněz zvyká čtyřka protagonistů, rodiče Johnny (Eugene Levy) a Moira (Catherine O’Hara) a jejich dospělé děti (Annie Murphy a Dan Levy).

Emmy za své herecké výkony získali všichni čtyři představitelé hlavních rolí. Schitt’s Creek byl také vyhlášen nejlepším komediálním seriálem roku a obdržel cenu za režii a scénář.

„Vidíte, říkal jsem vám, že jsem dobrý,“ prohlásil během své děkovné řeči Eugene Levy, který se proslavil svým častým ztvárněním poťouchlých otců. Jak přiznal, je podle něj ironické, že role v Schitt's Creek je asi jeho dosud nejnormálnější.

Jeho syn Dan Levy, který je tvůrcem seriálu a zároveň představitelem jedné z hlavních rolí, po převzetí páté sošky vtipkoval: „Internet si mě podá. Moc se omlouvám.“

Hlavní favorit

Ve sdílené kategorii pro minisérie a televizní filmy k dalšímu podobně velkému vítězství nedošlo. I přesto se dařilo dominovat sérii Watchmen, která s celkem 26 nominacemi patřila k hlavním favoritům večera.

Komiksová adaptace, která začíná skutečným masakrem černošského obyvatelstva v Tulse z roku 1921, byla vyhlášena nejlepší minisérií roku. Oceněni byli také její herečtí představitelé Regina King a Yahya Abdul-Mateen II.

„Moc děkujeme. Jdu zvracet,“ dodal na závěr své řeči tvůrce devítidílné série Damon Lindelof.

I další herecké ceny putovaly seriálům z produkce stanice HBO. Mark Ruffalo byl vyzdvižen za svou bratskou dvojroli v Bludných kruzích, zatímco Uzo Aduba se dočkala své už třetí Emmy za výkon ve vedlejší roli v Mrs. America, který zachycuje skutečný boj za schválení dodatku k Ústavě Spojených států o rovnoprávnosti nezávisle na pohlaví.

Nejmladší oceněná herečka

Mezi dramatickými seriály dominoval Boj o moc. Druhá série tragikomicky laděného příběhu o dědicích mediálního magnáta Logana Roye (Brian Cox) navázala na loňské vítězství v kategorii nejlepších scénářů, ke kterému přidala také sošku za herecký výkon v hlavní roli (Jeremy Strong), režii a nejlepší dramatický seriál.

Scenárista Boje o moc, Brit Jesse Armstrong, se ve své řeči místo díků trochu nezvykle věnoval „nedíkům“. Ty směřoval koronaviru, mediálním baronům, nacionalistickým vládám a způsobu, jakým se k řešení současné zdravotní krize postavili americký prezident Donald Trump a britský premiér Boris Johnson.

Zendaya se díky svému výkonu v Euforii ve 24 letech stala nejmladší herečkou oceněnou za hlavní roli v dramatickém seriálu a také teprve druhou Afroameričankou po Viole Davis, které se této pocty v 72 letech udílení cen Emmy dostalo. Ocenění za vedlejší role si rozdělili Billy Crudup (The Morning Show) a Julia Garner (Ozark).

Donáška cen domů

Jak nezvyklý bude průběh ceremoniálu, nastínili jeho pořadatelé už dopředu. Oznámili totiž, že mezi nominované rozeslali kamery s mikrofony a světlem, které mají použít ke vzdálenému připojení k živému vysílání.

Některé ceny přitom k nim domů přijdou předat pracovníci ve speciálních ochranných oblecích, které pro slavnostní večer navrhla kostýmní výtvarnice Katja Cahill s producentem Guyem Carringtonem.

Jak to vypadá, když Emmy nevyhrajete, ukázal na sociálních sítích scenárista a herec Ramy Youssef.

Koronavirus a s ním spojené bezpečnostní opatření byla velkým tématem samozvaného „nepředvídatelného“ ročníku Emmy. „Mnohé z vás asi napadne, proč si předáváme ceny během pandemie. Je to legrace. Nezastaví to virus ani lesní požáry, ale legraci potřebujeme,“ poznamenal na úvod moderátor Jimmy Kimmel.

Zatímco žertoval o blížících se prezidentských volbách nebo nové digitální platformě Quibi, režie jeho slova doplňovala záběry zaplněného hlediště, v němž propukávají v hurónský smích známé tváře filmu i televize. Když se ale náhle v publiku objevil i samotný Kimmel, tak moderátor prozradil, že jde pochopitelně o archivní videa a on mluví k prázdnému studiu. „Tohle není předvolební mítink Donalda Trumpa,“ dodal.

Do současného prezidenta se pak strefil ještě před oznámením ceny pro nejlepší soutěžní reality show. „V minulosti tuto kategorii nevyhráli třeba ti, co se později stali prezidenty Spojených států amerických,“ žertoval s odkazem na pořad The Apprentice, ve kterém Trump dlouhé roky účinkoval.

Úvodní řeč moderátora Jimmyho Kimmela.

Kimmelovy vstupy doprovázely předtočené klipy, ve kterých sdíleli svou zkušenost ze současné krize zdravotníci nebo učitelé. Do studia přišlo oznámit vítěze také několik herců, mimo jiné třeba Jennifer Aniston, kterou moderátor donutil k tak důkladné dezinfekci obálky, až z toho vzňal obsah připraveného koše.

72. výroční ceny Emmy patřily tomu nejlepšímu, co bylo v televizi a na streamovacích platformách odvysíláno mezi 1. červnem 2019 a 31. květnem 2020. Předávání cen patřil tradičně celý týden, který završil nedělní ceremoniál, při němž byli vyhlášeni vítězové v hlavních kategoriích.

Nejvíce zlatých sošek, celkem jedenáct, posbírala série Watchmen. S devíti cenami ji následuje sitcom Schitt's Creek, po sedmi trofejích připadlo seriálům Boj o moc a Mandalorian, který bodoval v kategoriích, jako jsou kamera, dekorace a výprava nebo střih zvuku.

PŘEHLED VÍTĚZŮ 72. CEN EMMY

Nejlepší dramatický seriál
Boj o moc

Nejlepší herečka v hlavní roli v dramatickém seriálu
Zendaya (Euforie)

Nejlepší herec v hlavní roli v dramatickém seriálu
Jeremy Strong (Boj o moc)

Nejlepší herečka ve vedlejší roli v dramatickém seriálu
Julia Garner (Ozark)

Nejlepší herec ve vedlejší roli v dramatickém seriálu
Billy Crudup (The Morning Show)

Nejlepší scénář pro dramatický seriál
Jesse Armstrong (Boj o moc)

Nejlepší režie dramatického seriálu
Andrij Parekh (Boj o moc)

Nejlepší komediální seriál
Schitt's Creek

Nejlepší herečka v hlavní roli v komediálním seriálu
Catherine O'Hara (Shitt's Creek)

Nejlepší herec v hlavní roli
Eugene Levy (Shitt's Creek)

Nejlepší herečka ve vedlejší roli v komediálním seriálu
Annie Murphy (Schitt's Creek)

Nejlepší herec ve vedlejší roli v komediálním seriálu
Dan Levy (Schitt's Creek)

Nejlepší scénář pro komediální seriál
Dan Levy (Schitt's Creek)

Nejlepší režie komediálního seriálu
Andrew Cividino, Dan Levy (Schitt's Creek)

Nejlepší minisérie
Watchmen

Nejlepší televizní film
Špatné výchování

Nejlepší herečka v hlavní roli v minisérii / televizním filmu
Regina King (Watchmen)

Nejlepší herec v hlavní roli v minisérii / televizním filmu
Mark Ruffalo (Bludné kruhy)

Nejlepší herečka ve vedlejší roli v minisérii / televizním filmu
Uzo Aduba (Mrs. America)

Nejlepší herec ve vedlejší roli v minisérii / televizním filmu
Yahya Abdul-Mateen II (Watchmen)

Nejlepší scénář pro minisérii / televizní film
Damon Lindelof, Cord Jefferson (Watchmen)

Nejlepší režie minisérie / televizního filmu
Maria Schrader (Neortodoxní)

Nejlepší soutěžní reality show
Ru Paul's Drag Race

Nejlepší zábavný pořad
John Oliver: Co týden dal a vzal

Kompletní výsledky 72. ročníku televizních cen Emmy najdete zde.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme