Sociální sítě
Nahoru

Unikátní příběhy o archetypech slovanských bohyň

Nová kniha Jsem žena, jsem bohyně, která vznikla na základě filantropické kampaně Jsem žena #jsembohyne dívčí kapely Vesna, online magazínu Flowee a historičky Lilie Khousnoutdinové, vychází právě teď péčí Nakladatelství Slovart.

Je protkána jedinečnými ilustracemi lotyšské výtvarnice Ievy Ozoly i fashion fotografiemi přední české fotografky Ivy Morwen, pro kterou byl vznik třinácti obrazů bohyň dobrodružstvím. „Všechny ženy, které se na projektu podílely, přispěly svou částí do procesu „tvoření“, to je pro mě prožitek kreativní ženské podstaty bohyně“, shrnula spolupráci s modelkami i celým tvůrčím týmem.

Výraznou designovou obrazovou část knihy doplňují inspirativními rozhovory s třinácti úspěšnými ženami, jež v moderním pojetí ztvárnily dávné mytologické slovanské bohyně. Patricie Fuxová jako Zora, Sara Sandeva jako Devana, Veronika Kašáková jako Vesna, Andrea Kalousová jako Kostroma, Tamara Klusová jako Lada, Klára Issová jako Kupala, Ester Geislerová jako Živa, Šárka Strachová jako Roda, Vanda Hybnerová jako Mokoš, Mahulena Bočanová jako Swiza, Emma Smetana jako Morana, Léna Brauner jako Koliada a konečně třináctá bohyně Lilia Khousnoutdinova jako kněžna Libuše.

Skrze příběhy se učíme. A mytologické příběhy ženských božstev, jež jsou součástí bohatého kulturniho dědictví Slovanů, nám můžou posloužit jako pestrá paleta inspirace a pomoct najít vlastní sílu a směr,“ dodává jedna z autorek knihy a iniciátorka projektu Lilia Khousnoutdinova.

Projekt, vč. vydání knihy s hravou termoobálkou, má charitativní přesah. Doposud veškerá aktivita finančně podporovala tři charity, a to Nadační fond Veroniky Kašákové, Porodní domy Apodac a Klub svobodných matek podporovaný projektem Emmy Smetany, nazvaným Emma má bazar.

Více z rubriky Nadace a pomoc

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.