Hlavní obsah

Cyklistická sezona na Uherskohradišťsku skončí mezi vinohrady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Cyklistickou sezonu na Uherskohradišťsku v sobotu 3. října symbolicky uzavře vyjížďka mezi vinohrady. Akce se koná popatnácté. Zájemci si mohou vybrat z pěti připravených tras, čtyř cyklistických a jedné pěší.

Článek

Kvůli epidemické situaci však organizátoři tentokrát zrušili tradiční start na uherskohradišťském Masarykově náměstí, řekla dnes ČTK Hana Patková ze spolupořádajícího Městského informačního centra v Uherském Hradišti.

Účastníci si trasy volí podle délky a nabídky vinařů podél nich. Stezky jsou často pojmenované podle vinných odrůd. „Nejdelší a nejnáročnější je stezka Blatnického Roháče, která má přes 50 kilometrů,“ uvedla Patková. V nabídce jsou i stezka Muškátu moravského a Rulandského bílého, za poučením a historií se lidé mohou vydat na stezku Po stopách cisterciáků. Sadská stezka je určena zejména příznivcům pěší turistiky, ale za vinaři na této trase lze vyrazit i na kole.

Do akce se podle Patkové od 10:00 do 16:00 zapojí okolo 25 vinařů, kteří budou cyklistům i pěším nabízet pohoštění venku v blízkosti svých sklepů. Přesunutím občerstvení ze sklípků pod širé nebe, kde navíc lze lépe dodržovat rozestupy, chtějí pořadatelé snížit riziko případné nákazy koronavirem.

Z bezpečnostních důvodů také organizátoři zrušili hromadné starty. „Přestože podzimní uzavírání cyklostezek neproběhne tradičně společným startem ani zakončením na Masarykově náměstí, mám radost, že touto cestou snad alespoň částečně vypomůžeme místním vinařům, kteří byli na akci nachystaní. Vydat se na čerstvý vzduch mezi slovácké vinohrady a dát si trochu do těla může být v dnešní době tím pravým odpočinkem pro tělo i duši,“ uvedl uherskohradišťský starosta Stanislav Blaha (ODS).

Stezky tentokrát nebudou přímo v terénu fyzicky vyznačeny. Jsou však součástí mapové aplikace, včetně seznamu vinařů. Po odeslání registrace, která je letos zdarma, obdrží účastníci odkaz ke stažení mapové aplikace do telefonu. Registrace je k dispozici na www.slovacko.cz/nakolevinohrady. Akci organizuje Region Slovácko, sdružení pro rozvoj cestovního ruchu a Městské informační centrum Uherské Hradiště za finanční podpory uherskohradišťské radnice a Vinařského fondu.

Městské informační centrum spolupořádá jarní zahájení i podzimní uzavírání cyklistické sezony. Z letošního jara však akci nazvanou Na kole vinohrady Uherskohradišťska přeložilo kvůli pandemii koronaviru na léto, podle Patkové se jí zúčastnilo zhruba 500 lidí. Uherskohradišťsko se pyšní bohatou sítí hojně využívaných cyklostezek. Páteřní je cyklostezka podél Baťova kanálu, města a obce v regionu však v posledních letech vybudovala a stále budují další úseky.

Reklama

Doporučované