Starostové ve středních Čechách uspěli i ve hře o Senát, obhájci tratili

  19:14,  aktualizováno  4. října 10:49
Do třetiny senátu se volilo i v pěti obvodech ve Středočeském kraji. Úspěšná byla většina kandidátů Starostů a nezávislých, kteří uspěli ve třech z nich. Do druhého kola se probojovala v Kladně také Pirátka Adéla Šípová. Senátorské křeslo se nepodařilo obhájit Jiřímu Dienstbierovi, Emílii Třískové.

ilustrační snímek | foto: Dalibor Puchta

Úspěchem dopadl pro Starosty příbramský senátní obvod, kde uspěl první muž Petrovic Petr Štěpánek. 

„Především chci poděkovat lidem, že přišli k volbám. Měl jsem totiž obavu, že účast bude mnohem nižší. Výsledek beru zároveň jako velký závazek. Ale druhého kola se nebojím. Vše, co jsem sliboval, myslím naprosto vážně. Uvidíme, jestli za týden dají voliči přednost starostovi se zkušenostmi, nebo řediteli nemocnice,“ uvedl Štěpánek.

Tím narážel na ředitele příbramské nemocnice Stanislava Holobradu (ČSSD), který byl skoro až do konce na druhém místě. Po sečtení všech okrsků v obvodu Příbram ale nakonec Holobradu o 6 setin předstihl současný senátor Jiří Burian (ODS).

Volilo se také v části okresu Mělník v rámci obvodu 36 Česká Lípa. První pozici si přisvojil současný senátor Jiří Vosecký, společný kandidát Starostů a Senátorského klub Starostové a nezávislí. Druhý je starosta obce Kravaře Vít Vomáčka, nezávislý kandidát s podporou ODS.

Kandidát starostů se prosadil i v obvodu Kolín, kde se na první pozici dostal Pavel Kárník, ředitel městské knihovny. Ve druhém kole se s ním utká lékař Igor Karen, kandidát ANO. 

„Z výsledku překvapený vůbec nejsem. Vzhledem k podpoře, kterou jsem měl od starostů ze středočeských obcí, se snad ani nedalo prohrát. V duchu jsem si ale přál, abychom do druhého kola prošli společně se senátorkou Třískovou, které si nesmírně vážím. Ale bohužel to nedopadlo,“ řekl MF DNES Pavel Kárník.

Podrobné výsledky prvního kola senátních voleb

V senátním obvodu Kladno vedla už po sečtení více než osmdesáti procent okrsků Adéla Šípová (Česká pirátská strana). 

„Upřímně musím říci, že výsledek a postup z prvního místa do dalšího kola je pro mě příjemným překvapením. Stejně jako to, že jsem se od začátku zveřejňování průběžných výsledků držela až do konce na první pozici. Mám velkou radost,“ řekla Šípová.

Soupeřem do druhého kola senátních voleb jí bude bývalý primátor Kladna Petr Bendl (ODS).

V Lounech získali shodně okolo 20 procent hlasů tři kandidáti, jejichž pozice se v průběhu sčítání okrsků neustále měnila. 

Na první místo nakonec vyšplhal nominant Starostů Ivo Trešl, druhý je  Vladimír Drápal (společný kandidát ODS+TOP+KDU+KAN) a třetí skončil Milan Rychtařík za ANO. Současná senátorka Zdeňka Hamousová (USZ) je na čtvrtém místě.

Knock out pro obhájce

Až na Jiřího Buriana se dalším dvěma obhájcům nepodařilo postoupit do druhého kola voleb do horní komory parlamentu. Po šesti letech tak účinkování ve Valdštejnském paláci končí Jiřímu Dienstbierovi (ČSSD), Emílii Třískové (nestraník). 

Třísková neobhájila mandát ve volební obvodu 42 na Kolínsku. Se ziskem 11,8 procenta hlasů skončila až na čtvrtém místě. 

 Na Kladensku se čekala v pomyslném politickém ringu bitva dvou „těžkých vah“. Obhájce senátorského mandátu Jiří Dienstbier (ČSSD) měl svézt podle papírových předpokladů souboj s poslancem Petrem Bendlem (ODS). Jenže oba matadory překvapivě předčila advokátka Adéla Šípová (Piráti), která obdržela 17,8 procenta hlasů. 

Autoři: ,