RECENZE: Mndlí Noví mutanti mají nádech osmdesátkových hororů, ale nic víc

Zpočátku to s novým přírůstkem do univerza X-Menů vypadalo dobře. Žánrová odbočka k hororu, neokoukaní herci a zcela jiný přístup k zavedenému vesmíru. Během produkce se však záhy vyrojily problémy, které vedly k nekonečnému kolečku přetáček a dotáčení, čehož výsledkem je mdlý snímek, který neví kudy kam.

Noví mutanti jsou klasickým příkladem snímku, který nejprve vzbudí nadšení, ovšem během produkce zažije několik kotrmelců, čehož důsledkem je podivná pachuť v ústech, jež přetrvává i dlouho po opuštění kinosálu.

Snímek se silně inspiroval v hororech z osmdesátých let (Noční můra v Elm Street), které mixuje s tématem dospívání, s nimiž pracuje ve svých filmech například John Hughes (Snídaňový klub). Mladí hrdinové nejsou žádnou dobrosrdečnou cháskou, ale v jádru jsou spíše rebelové, kteří se nebojí vzepřít autoritám. Ostatně na toto téma notně odkazovaly upoutávky v kinech. Ovšem za děsivou fasádou polorozpadlého domu se skrývá poměrně uhlazený interiér s několika obrazy od Alfreda Hitchcocka.

V nemocnici pro zvláštní jedince se sešel kvintet mladých mutantů, kteří nedokážou ovládat své schopnosti. Aby toho nebylo málo, tak každý z nich si v sobě nese nějaké trauma z minulosti. Doktorka Reyes (Alice Braga) se snaží naučit mutanty, jak ovládat své schopnosti, aby se mohli vrátit do běžného života. Ovšem záhy začínají jejich traumata ožívat a začíná jim jít o život. Proto jim nezbývá nic jiného než se naučit spolupracovat.

Jak by vypadali Noví mutanti, kdyby se nepřetáčelo, to se asi nikdy nedozvíme. V tomto případě opravdu žádný Snyder Cut Ligy spravedlnosti nikdy nepřijde – a asi bychom o něj ani nestáli. Nicméně prvním a asi největším problémem filmu jsou postavy. Noví mutantní se totiž rádoby snaží stavět na silných postavách a jejich minulosti, jejíž nejstrašnější kousky před nimi opět ožívají, ale snímek nedává postavám dostatečný prostor. Charaktery se tak smrskávají na šablonovité archetypy, v nichž Anya Taylor-Joy je typickou kráskou, která si je svého půvabu vědoma a náležitě ho využívá. Maisie Williams je vykulená a netuší, která bije. Charlie Heaton toho taky příliš nepředvede a zbytek paběrkuje okolo, zatímco se občas tváří smutně jindy zase vyděšeně.

Takto vyprázdněné postavy zkrátka nedokážou utáhnout příběh, který se snaží stavět právě na nich. Původně proklamovaný eRkový rating se zcela rozplynul a Disney poslal do kin ořezanou verzi s ratingem 12+. To je taky jeden z důvodů, proč hororové sekvence vůbec nefungují, a i přes výrazné temné ladění se jedná takový horor pro odrostlejší mládež. Zkrátka, čeho se bývalé studio Fox nebálo, to raději Disney zahrál do autu a vsadil na „jistotu“ – čím přístupnější, tím více lidí přijde, což však už v poslední době není nutné. Vzpomeňme na eRkového Logana nebo Deadpoola.

Snímek tak ve výsledku neví kudy kam. Ač se místy snaží naznačovat, že se snaží nabídnout vícevrstevný příběh, verze promítaná v kinech klouže pouze po povrchu a zůstává pouze u náznaků. Navíc Noví mutanti často spěchají a většinou zcela zbytečně, takže většina snímku je v lehkém poklusu a na nic není dostatek času.

Ovšem abychom jen nerýpali klacíkem, musíme snímku přiřknout vcelku slušný vizuální styl. Ten má potenciál nabídnout slušný vizuální zážitek, který však nemá dostatečnou podporu v obsahu. Noví mutanti nejsou úplně špatným filmem, ale je až příliš hodně vidět, že se jedná o pahýl, který byl ořezáván příliš dlouho.

Celkové hodnocení: 50 %

The New Mutants (2020)

Hrají: Maisie Williams, Anya Taylor-Joy, Charlie Heaton, Blu Hunt, Alice Braga, Henry Zaga, Adam Beach, Colbi Gannett, Happy Anderson, Marilyn Manson

Režie: Josh Boone

Scénář: Josh Boone, Knate Lee

Kamera: Peter Deming

Hudba: Mark Snow

USA / 95 min / horor, sci-fi, akční

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Více souvisejících

recenze filmy Kina film "Noví mutanti" horor žánr: akční Falcon (filmová distribuční společnost) sci-fi

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy