Vychutnejte si Cavu, samotnou i třeba v míchaném podzimním drinku

Vychutnejte si Cavu, samotnou i třeba v míchaném podzimním drinku

05.10.2020 Jana Čiháková

Ve španělské oblasti Penedès dozrává vinná réva, ze které místní vinaři během podzimu připravují prémiové šumivé víno Cava. Než bude ale možné otevřít lahve z letošní sklizně, bude třeba počkat několik měsíců. V souladu se zakotvenými postupy musí totiž Cava zrát v lahvích tradiční metodou, stejně jako šumivé víno z Champagne, devět a více měsíců.

Oblast Penedès, rozprostírající se jihozápadně od Barcelony, je plná zvlněných kopců. Před východními větry ji chrání horské pásmo Garraf a před chladným severním vichrem masiv Montserrat. Místní krajina je požehnaná úrodnou půdou a dlouhými hodinami slunečních paprsků. Díky tomu je tato oblast ideálním místem pro pěstování těch nejlepších hroznů. Označuje se také jako „země Cavy“.

Samotná i v netradičních koktejlech!

Cava perfektně doplní každý výjimečný okamžik. Zároveň však dokáže z každé chvíle udělat mimořádný okamžik. „Ideální teplota servírování Cavy je 6-8 °C,“ doporučuje Marek Žižkovský, manažer značky Freixenet. „Jsou ale i výbornou hlavní ingrediencí míchaných nápojů. Vyznačují se jedinečnou vůní, svěžestí, dlouhotrvajícím perlením a ovocnou chutí. To jsou atributy, které jsou pro míchané nápoje jako stvořené. Vedle oblíbených letních drinků si lze namíchat i nápoje, které mají blízko k podzimu. Určitě stojí za to je vyzkoušet a prozářit si jimi krásný podzimní čas,“ doplňuje Marek Žižkovský.

Hrušková mimosa

300 ml Cavy

500 ml hruškového džusu

1 jablko nakrájené na tenké plátky

3 celé skořice + další na ozdobu sklenic

snítky tymiánu na ozdobu

Hruškový džus krátce povařte s celou skořicí. Nechte vychladnout. Sklenice naplňte ledem a do poloviny nalijte připravený džus. Dolijte Cavou a ozdobte plátkem jablka, který předem pokapejte citronovou šťávou, aby si zachoval barvu. Na závěr připojte celou skořici a snítku tymiánu.

Tradiční podzimní kombinace v senzačním nápoji

Zázvor a citron jsou na podzim vidět na každém rohu, staly se jeho neodmyslitelnou součástí. Jejich chuť si nemusíte užívat jen v teplém čaji, zkuste je zakomponovat i do osvěžujícího nápoje!

Cava se zázvorem

200 g cukru

235 ml vody

5 plátků zázvoru

Kůra z 1 citronu

Šťáva z 1 citronu

90 ml zázvorovo-citronového sirupu

300 ml Cavy

Vodu s cukrem přiveďte k varu. Přidejte zázvor a citronovou kůru a nechte vylouhovat a vychladnout. Kůru a zázvor zceďte. Nalijte připravenou cukrovou směs do šejkru, přidejte sirup a led a důkladně protřepejte. Nalijte do sklenic a doplňte Cavou Freixenet Carta Nevada. Ozdobte plátkem citronu a stočeným proužkem citrónové kůry.

 


Mohlo by vás zajímat

TRADIČNÍ ROMSKÁ GOJA PODLE PAVLA BERKYHO: P.S. ZATRACENĚ DOBRÁ

19.10.2023 | Půlmetrová bramborová jelítka vás dostanou výtečnou chutí. Troufnete si na romský recept tradičně využívaný během vánočních svátků?

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

RÁMEN JAKO DÍLO NÁHODY + TIPY, JAK SI JEJ UVAŘIT I DOMA

25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.