Ohlédnutí za odvetami play-off o Ligu mistrů

06.10.2020, 13:58
Názory a komentáře
Po minulém týdnu už je známo všech 32 účastníků milionářské Ligy mistrů. Původní osazenstvo totiž doplnila šestice kvalifikantů z předkol. Pro českého fanouška je smutné, že mezi těmito nefiguruje pražská Slavia, která doplní Liberec a Spartu v Evropské lize.

Po úvodní bezbrankové remíze a poločasovém vedení v Herningu 0:1 to přitom se jejich akciemi vypadalo nadějně. Jenže v závěrečné půlhodině se jim začal celý dvojzápase rozpadat pod rukama - vše začalo špatným výběhem Koláře a vyrovnávacím gólem.

I tak byl ale výsledek postupový pro Pražany. A to až do situace, která bude všechny červenobílé příznivce budit dlouho ze sna. Bídný Traorého "odkop", Holešova hra rukou, opakování Kolářem chycené penalty a gól. Dvě trefy domácích ještě následovali, ty už se však dají nazvat pověstnými hřebíčky do rakve.

Stejně jako Midtjylland využil domácího prostředí po úvodní remíze i Ferencváros. Jeho odveta s Molde měla úplně jiné parametry než úvodní přestřelka v Norsku (3:3) a Maďaři nakonec po vyrovnaném a bezbrankovém zápase postoupili.

Ve zbylých utkáních potvrdil postup ten, kdo k němu měl nakročeno už po prvním utkání. Nejtěžší situaci měl asi Krasnodar, který doma zvítězil 2:1 a v Soluni tak PAOKu stačila k postupu jedna branka. Té sice řecký celek dosáhl, ale Krasnodar se prosadil hned dvakrát a mezi evropskou elitu prošel on.

Venku strážili svůj náskok i Olympiakos, jenž doma udržel proti Omonii čisté konto a k tomu vstřelil dva góly. Na rozdíl od svých krajanů ze Soluně byl lepší i v odvetě, a přestože se ani jednou neprosadil, nepustil k ničemu ani soupeře a postoupil.

Zbývající dva dvojzápasy skončily nakonec jednoznačným výsledkem. Salcburk si proti Maccabi ustrážil v Izraeli nabyté vedení a zejména díky dvěma Dakovým trefám v součtu zvítězil 5:2. Ještě větší rozdíl ve skóre byl k vidění v Kyjevě, kde tamní Dynamo přejelo Gent i díky dvěma penaltám 3:0 a po výhře v prvním zápase tak hladce postoupilo.

Co se týče losu samotné Ligy mistrů, tam je z hlediska účastníků předkol zajímavá zejména skupina G. Tam na sebe totiž narazí hned dva postupující, a sice Dynamo Kyjev a Ferencváros. Prolézt do osmifinále však pro oba bude velmi složité, čeká je Juventus a Barcelona.

Nejlepší zápas kola


Midtjylland-Slavia

O zápasu v dánském Herningu toho bylo napsáno dost. Tak snad jen ve zkratce statistické okénko - skóre otevřel v úvodu Olayinka, načež po pauze vyrovnal Kaba. Ten také zpackal první penaltu, opakovanou ale proměnil Scholz a vítězství Midtjyllandu pečetili Onyeka a Dreyer.



Nejpohlednější góly kola


1. Anders Dreyer (Midtjylland)

A právě poslední jmenovaný Dreyer se postaral o nejhezčí gól odvetných zápasů. Po odrazu od břevna k němu balón propadl na pravou stranu velkého vápna, následný volej na zadní tyč pak rozvlnil síť.



2. Eden Karzev (Maccabi)



3. Vitalij Bujalskyj (Dynamo Kyjev)



Sestava kola




Brankář - Georgi Buščan (Dynamo Kyjev)

Dynamo sice zdolalo Gent 3:0, při pohledu do statistik se však o jednoznačný zápas nejednalo. Gólman Buščan kryl hned dvanáct střel soupeře, mimo jiné i Bukariho velkou šanci, a po zásluze udržel čisté konto.

Pravý obránce - Albert Vallci (Salzburg)

Kromě solidní obranné práce přidal i nadstavbu směrem dopředu. Už po půlhodině nebezpečně pálil, přičemž chybělo pár centimetrů, v závěru pak zblokoval jeho ránu soupeř. Ještě mezitím se ale stihl na gólu podílet alespoň asistencí.

Střední obránce - Alexander Scholz (Midtjylland)

Stejně jako v prvním utkání výtečně řídil obranu dánského celku, tentokráte navíc vstřelil postupový gól. Nebál se pod velkým tlakem zodpovědnosti, postavil se k penaltě a přesně k tyči skóroval, i když Kolář směr vystihl.

Levý obránce - José Holebas (Olympiakos)

Anglickým fotbalem ostřílený krajní obránce měl velký podíl na tom, že i ve druhém zápase proti Omonii udržel Olympiakos čisté konto. Kromě toho byl i velmi aktivní na balónu, vybojoval spoustu faulů a připravil spoluhráčům několik šancí.

Pravý záložník - Anders Dreyer (Midtjylland)

Když po necelé hodině hry přicházel na hřiště, chyběly jeho týmu k postupu dva góly, nakonec však s přehledem slavil. Sám Dreyer asistoval na třetí Onyekův gól, následně v nastavení famózním volejem přidal trefu čtvrtou.

Střední záložník - Igor Smolnikov (Krasnodar)

Do hry nastoupil až po necelé hodině hry a okamžitě soupeřově obraně pořádně zatápěl. Nejprve jeho ránu obrana zastavila, to se stalo i s jeho následným přízemním centrem, který však byl sražen do sítě.

Střední záložník - Ogochukwu Onyeka (Midtjylland)

Ve středu hřiště odváděl černou práci a i díky němu se slávističtí záložníci tolik neprosazovali. Svůj výkon korunoval v osmaosmdesáté minutě, kdy pronikl do vápna a utaženou ranou na bližší tyč pojistil výhru Midtjyllandu.

Střední záložník - Vitaljy Bujalskyj (Dynamo Kyjev)

V desáté minutě poslal ukrajinský tým do vedení velmi šikovným a pohledným způsobem, když po Suprjahově pasu zakončil patičkou podél gólmana. Po asistenci z první půle se tak znovu zapsal do statistik dvojzápasu.

Levý záložník - Remy Cabella (Krasnodar)

Nejnebezpečnější hráč Krasnodaru. Po půlhodině pořádně protáhl Živkoviće, po pauze našel výtečným centrem Claessona. Patnáct minut před koncem pak dokázal zareagovat na srovnání PAOKu, když do prázdné brány doklepl míč odražený od tyče.

Útočník - Peter Olayinka (Slavia)

Jako tradičně patřil ve velkém zápase mezi nejlepší hráče na hřišti. Už ve třetí minutě se nejlépe zorientoval po rohovém kopu a nadvakrát procpal míč do brány. Po pauze pak prověřil Hansena, když zdařilým volejem vypálil zpoza vápna.

Útočník - Patson Daka (Salzburg)

Se dvěma zásahy se stal hlavním strůjcem vítězství Salzburgu proti Maccabi. Po čtvrthodině využil zaváhání hostující obrany a ranou k tyči procpal míč do sítě. Pětadvacet minut před koncem si pak naskočil na Vallciho centr a dal definitivní razítko na postupu svého týmu.

Nemělo by vám uniknout


S notnou dávkou štěstěny se slávisté v Herningu dostali do vedení. Po rohovém kopu nejprve Olayinka promáchnul, čímž se zbavil dvou obránců, a pak neomylně zavěsil.



Obrovskou porci štěstí měli i hráči Krasnodaru. Ti šli do vedení po ukázkovém vlastenci domácího Michailidise.



A komickým situacím nebyl konec, i druhá trefa ruského celku se řadí mez netradiční. Na svědomí ji měl Cabella.



Červenou kartu a vykázání na tribunu si vykoledoval řecký trenér Maccabi Donis, jehož protesty po penaltě proti svému týmu mu vynesly dvě žluté.



Výroky rozhodčích


Největší vášně vzbudili chvíle okolo osmdesáté minuty v Herningu. Traorého chyba, Holešova ruka a následně odpískaná penalta se obešly bez větších emocí, když ale nechal sudí pokutový kop opakovat pro drobný Kolářův přešlap, vyvolalo to mezi slávisty velkou nevoli.



Výše jste mohli vidět červenou kartu pro trenéra Maccabi, co tomu ale předcházelo? Odpískání tohoto pokutového kopu.



Hned dvě penalty zahrávalo Dynamo Kyjev proti Gentu. První přišla po hře rukou bránícího hráče...


A druhá po naprosto evidentním držení.


Los základních skupin


A na závěr se pojďme podívat, kdy a na co se můžeme v letošní vydání Champions League těšit. Skupinovou část bychom si mohli rozdělit na dva bloky po třech zápasech - ten první začne 20. a 21. října a hrát se bude ve třech po sobě jdoucích týdnech, stejně tak tomu pak bude o 24. a 25. listopadu.

A na koho se budou moci fanoušci dívat? Asi nejnabitější skupinou je ta poslední, tedy H. Dva semifinalisti uplynulého ročníku PSG a Lipsko, k tomu věhlasný Manchester United a turecký mistr Basaksehir.

Zajímavé boje budou k vidění i v "déčku". Tam se střetnou pro změnu dva z nejlepších čtyř týmů z roku 2019, a sice Liverpool a Ajax. Přidá se k nim loňský čtvrtfinalista Atalanta a přemožitel Slavie Midtjylland.

I ve skupinách A, B a G se můžeme těšit na souboje gigantů, v těchto případech se dá ale snadno odhadovat, které dva týmy postoupí do osmifinále. Asi nejvíce umetenou cestičku mají Juventus a Barcelona, jejichž překážkou budou Dynamo Kyjev a Ferencváros.

Postup by si rovněž měly pohlídat obhájce Bayern a Atlético, jimž chtějí toto snažení překazit Lokomotiv Moskva a Salzburg. Překvapením by rovněž bylo, kdyby ve skupině zůstali viset hráči Interu Milán nebo Realu Madrid, a to na úkor Mönchengladbachu a Šachťaru.

Ve zbylých skupinách toho tolik k vidění nebude - například v "éčku" je sice ještě zastoupení na solidní úrovni, avšak Chelsea i Sevilla by si proti Rennes a Krasnodaru měli poradit.

Asi nejhůře obsazenou skupinou je F, v němž se potkají Bruggy, Dortmund, Lazio a Zenit. Na paty jim však šlape poslední zbývající C, kde sice najdeme Manchester City, avšak společnost mu dělají Marseille, Porto a Olympiakos.

Autor: Martin Vejdělek

Komentáře (8)

Přidat komentář
LokoLFC

Masakr, kolik penalt by se s VAR muselo opakovat!

https://m.youtube.com/watch?v=pfGPxWqC7tI

Reagovat
Rezan

VAR přineslo do fotbalu přesně to, co nikdo nechtěl. Teď je to samá penalta.

Reagovat
LokoLFC

Zrovna Penaltychester dobrý ne?

Reagovat
Rezan

Ne, mně to vadí. Rozhodně za to nejsem rád a výhra po debilní penaltě mi ani nedělá radost.

Reagovat
BaggioRoberto

Pozdě. Už jsou vylosovaný skupiny.

Reagovat
Rišan

Sice už léta hlásám že nejdůležitější pro naše kluby je účast v evropských pohárech a že pro ně nejpřiměřenejsi je EL. Měl jsem radost ze vzkříšení Slavie i když to bylo zčásti za čínské peníze. Stejně mne těší nynější doufám už trvalejší vzestup Sparty. Vadí mi však postavení přeziraných nuzaků z východu kteří jsou šťastní když můžou prodat své nejlepší hráče do západních nejlépe anglických klubů. Před časem kdy ještě nebyla v Evropě konkurence tak ostrá se prosadila v podstatě provinční ale dobře vedená Plzeň i v LM. Nyní kdy ji měla napodobit Slávie jakoby se to v cizině i četným domácím fandů snad i z ideologických důvodů nezamlouvalo (útoky a zesměšnovaní "luftjardy" atd). Tento despekt se projevil i v nešťastném zápase s nedávno ještě zcela průměrným dánským MJL. Už při ekonomicky nevynucenem prodeji Součka, Krále aj. se klub vydal "merkelovskou" sebeslabovací cestou jakoby se ani nechtěl drát do vyšší střední třídy evropských klubů pravidelných účastníků LM nebo aspoň play off EL. A to mne uráží stejně jako ponižující vyděračské zacházení Trumpovych USA s evropskými partnery ve věci plynovodu NS 2 aj. Přitom pokud mají zapadoevropané jakýstakýs důvod se povyšovat nad postkomunistickym východem američtí křupani rozhodně nemají takový důvod vůči Evropě z níž vlastně vzešli.

Reagovat
h8_sfatto

takže Číňani si odvážej prachy ze Slavie než je Lufjarda promrdá, ale může za to "západ" ,který nás přehlíží...no ty voe

Reagovat
cetto

Eh. Nejsem intouš, takže jsem dvěma třetinám nerozuměl, ale zaujala mě ta část se "sebeslabovací cestou". Jako my jsme tady v podstatě 15 let minimálně řešili to, že kdykoliv se tu objeví někdo, kdo aspoň trochu převyšuje ostatní, tak okamžitě jde do pryč (kde se pak většinou ani neprosadí). Ani ne Plzen, která (s výjimkou Daridy) neměla pro západní kluby zas až tak zajímavé hráče, ale až Slavia se dokázala tomuto trendu vzepřít a nejen že své největší hvězdy udržela výrazně déle, než by bylo možné pár let zpátky (ted takto násilně drží třeba Koláře), ale ještě se jí podařilo ty přestupové sumy vyšponovat do pro čechy nepředstavitelných výšek.

Jako zase je třeba se na to dívat trochu realisticky. Slavia by samozřejmě ráda udržela Součka s Coufalem, ale Souček naši ligu přerostl tak, jako před ním naposledy Rosický. Toho kluka prostě nešlo udržet. Dokud se naše liga nezvedne jako celek aspoň třeba na úroven belgické / holandské. Ale i v těchto ligách vidíš, že ti nejlepší hráči odcházejí do BL, PL, SA...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele