4. etapa z Catanie do Villafranca Tirrena (do které už ani nenastoupil Geraint Thomas) rozhodně nebyla tradičně rovinatá, protože uprostřed etapy se tyčilo stoupání Portella Mandrazzi, přesto nebylo o hromadném dojezdu pochyb. Rovinatý závěr měl vyhovovat sprinterům, ale ne všichni se dostali v hlavním poli na cílovou rovinku. Fernando Gaviria (UAE Emirates) a Alvaro Hodeg (Deceuninck - Quick-Step) se vpředu neudrželi a kvůli tempu týmů BORA - hansgrohe a Groupama - FDJ už se dopředu nevrátili. 

Technický a také hektický závěr vyhovoval zkušenému Saganovi, ale nejlepší týmovou podporu měl Arnaud Démare. Franbcouzský celek si dokonce dovolil vyslat Milese Scotsona do úniku na psoledním kilometru, ale Australan vpředu nevydržel a o vítězství se rozhodlo ve velmi těsném sprintu mezi Démarem, Saganem a Davide Ballerinim (Deceuninck - Quick-Step). Sagan měl nejlepší akceleraci, ale Démare se dokázal dotáhnout a do cílové pásky hodil své kolo jako první. 

Kilometr před cílem došlo k neštastnému incidentu, když nízko letící vrtulník odhodil plůtek a srazil k zemi Lucu Wackermanna (Vini Zabú - KTM) a Etienna van Empela (Vini Zabú - KTM). Wackermann musel být hospitalizován a má frakturu čelisti. Je při vědomí, ale nepamatuje si svůj pád, ani účast na letošním Giru. 

V celkovém pořadí zůstává první Joao Almeida (Deceuninck - Quick-Step) a díky druhému místu na rychlostní prémii navýšil svůj náskok na 2 sekundy. Vede také soutěž mladých závodníků. Peter Sagan se oblékl do fialového dresu lídra bodovací soutěže. Nejlepším vrchařem zůstává Jonathan Caicedo (EF).