USA 0:1 Česko

New York uzavřel školy a stovky podniků. Americký středozápad bojuje s rekordními nárůsty nakažených

Největší město Spojených států dál zpřísňuje omezení veřejného života ve snaze eliminovat nová ohniska koronavirové nákazy. V některých čtvrtích osmimilionového New Yorku musí kromě škol od čtvrtka zůstat zavřené i stovky podniků, informovala agentura AP. Rekordní denní statistiky spojené s epidemií covidu-19 nadále hlásí americký středozápad, ve státě Wisconsin je připravována polní nemocnice.

New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dojíždějící v maskách na Whitehall Terminal během šíření nemoci COVID-19 v Manhattanu.

Dojíždějící v maskách na Whitehall Terminal během šíření nemoci COVID-19 v Manhattanu. | Foto: Caitlin Ochs | Zdroj: Reuters

Na úrovni celých USA jsou v posledních týdnech denní čísla o vývoji epidemie poměrně stabilní. Počty nových nákaz se při bezmála milionu každodenních testů drží v průměru mírně nad 40 000, zatímco úmrtí připisovaná nemoci covid-19 přibývají tempem asi 700 za den.

‚Musíme dostat situaci pod kontrolu.‘ Starosta New Yorku chce v části města znovu zavřít školy a obchody

Číst článek

Iniciativa The COVID Tracking Project eviduje za poslední dny mírný růst počtu hospitalizací, součet nicméně zůstává hluboko pod vrcholy z dubna a července.

Město New York, jakož i celý stejnojmenný stát, bylo na jaře epicentrem šíření koronaviru v USA. Nyní jsou zde denní bilance nákaz stále relativně nízké, znepokojení ale po měsících opatrného uvolňování karanténního režimu vyvolávají ohniska v částech Brooklynu a Queensu.

„Šíření (do dalších částí města) je nevyhnutelné, nezkrotíme-li ohnisko. Taková jsou fakta, jakkoli mohou být nepříjemná,“ řekl ve středu guvernér New Yorku Andrew Cuomo, když ohlašoval zpřísnění restrikcí v několika „červených zónách“.

Po pondělním nařízení o uzavření státních i soukromých škol měly od čtvrtka přerušit provoz stovky „postradatelných“ podniků. V náboženských prostorách pak nesmí být v jednu chvíli více než deset lidí.

Ortodoxní náboženství

AP uvádí, že nová vlna restrikcí se netýká jen Brooklynu a Queensu, ale také několika míst mimo newyorskou metropolitní oblast.

Cineworld dočasně uzavírá přes šest set kin v USA a v Británii. O práci přijde až 45 tisíc lidí

Číst článek

Mnohé ze zasažených čtvrtí největšího amerického města jsou domovem početných komunit ortodoxních židů, jejichž lídři si stěžují na údajně diskriminační postup úřadů. Ve čtvrti Borough Park se ve středu druhý den po sobě proti opatřením protestovalo.

Podle deníku The New York Times je v místních židovských komunitách od začátku epidemie časté nedodržování hygienických zásad. Guvernér Cuomo ujišťuje, že nové uzavírky vycházejí z dat a vědeckých poznatků. Souhrnné údaje z jeho státu ukazují mírný nárůst v šíření infekce oproti druhé polovině září, denní bilance nákaz však zůstávají hluboko pod součty z března a dubna.

Problémy na středozápadě

To nelze říci o státech jako Wisconsin nebo Severní a Jižní Dakota, které registrují rekordní počty nových nákaz i úmrtí spojených s covidem-19.

Například Severní Dakota, která má méně než milion obyvatel, hlásí v posledních dnech až 500 případů koronavirové infekce, Wisconsin s necelými šesti miliony obyvatel kolem 2500.

Podle AP začíná být zřejmé, že oblasti na středozápadě platí daň za „měsíce, kdy mnozí obyvatelé a politici obcházeli doporučení o rouškách, zatímco zlehčovali hrozbu nemoci“. Nyní trojice států bojuje s náporem na zdravotnická zařízení.

Ve Wisconsinu má pomoci polní nemocnice, která se má příští týden otevřít na výstavišti u města Milwaukee.

„Doufali jsme, že tento den nepřijde, Wisconsin je ale dnes bohužel v úplně jiné a mnohem horší situaci, a naše systémy zdravotní péče začínají být zahlcené přívalem případů covidu-19,“ konstatoval guvernér Tony Evers.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme