Ženské XCO ovládly Francouzky, Prevot má třetí titul. Čábelická ve svém rekordu 11.

Pauline Ferrand Prevot a Loana Lecomte v U23 se postaraly o velký francouzský den, Čábelická dojela 11. a Tvarůžková v U23 dvanáctá!

Autor: Jan Němec
Foto: Jan Němec
Ženské XCO ovládly Francouzky, Prevot má třetí titul. Čábelická ve svém rekordu 11.


Závěrečný den pro cross country odstartovaly ženy do 23 let, následovány těsně po poledni startem elitních žen. Obě dámské kategorie bez jediného zaváhání, jak naznačily už před týdnem v Novém Městě, opanovaly Francouzky: Loana Lecomte ve třiadvacítkách a Pauline Ferrand Prevot v elitě. Češky se ale rovněž blýskly, 11. místem si Jitka Čábelická zajela svůj osobní rekord a 12. místem v U23 zase udělala radost svým fanouškům Tereza Tvarůžková.

V mlžném oparu se vydaly do závodu na 4,5 okruhu, v poměrně magickém čase 10.10. 2020 v 10:00 hod. 

Mezi čtyřicítkou startujících z 25 zemí byla i trojice českých reprezentantek, všechny jménem Tereza - Neumannová, Sásková a Tvarůžková. Na startu se také objevila vítězka posledního závodu SP v Novém Městě na Moravě Ceylin del Carmen Alvarado. "Bylo to rozhodnutí na poslední chvíli, říkala jsem si, že by byla škoda to nezkusit na MS závodit," vysvětlila po závodě, v němž si vyjela bronzovou medaili. "Rozhodně nelituju, že jsem sem jela, i když to není titul, Loana je velmi silná závodnice, moc jí to přeju."

Závod tak měl s Ceylin zcela jiný náboj, při neúčasti domácí hvězdy Laury Stigger, která se podobně jako Annika Langvad trápí se žaludečními problémy, se konkurence o něco vyrovnala. Jenže favoritka Loana Lecomte, jež překvapivě vyhrála první kolo SP v Novém Městě v kategorii Elite, žádné diskuse o tom, kdo je favorit, rozhodně nepřipouštěla. Od startu vypálila a zbytek startovního pole byl odsouzen ke sledování jejích zad. Zprvu se nadohled držela Haley Batten (USA). Jenže snaha přizpůsobit se tempu Francouzky jí byla osudná. Dostala se před ní maďarská bikerka Kata Blanka Vas a pak také mistryně světa v cyklokrosu Alvarado. 


Loana Lecomte

Vloni na MS v Kanadě stříbrná Lecomte zvítězila naprosto suverénně stylem start-cíl s náskokem 1:11 min. před druhou Vas. Ta pro Maďarsko vybojovala teprve druhou medaili z mistrovství světa. Bronz má už zmiňovaná Alvarado.

"Taktika byla vypálit hned od startu, abych mohla držet svoje tempo, což je na téhle trati strašně důležité," řekla velmi krátce novinářům vítězka.

České slečny dojely velmi solidně, o první desítku až do posledního kola bojovala Tereza Tvarůžková, nakonec dojela dvanáctá. Jen tři místa za ní skončila Tereza Sásková a poslední jmenovkyně Neumanová obsadila 29. příčku.


Tereza Tvarůžková bojuje o top desítku

"Musím říct, že jsem mírně zklamaná, protože na tu desítku jsem měla. Být dvanáctá na světě je strašně krásný, ale strašně moc jsem si přála být v desítce, takže v tuhle chvíli asi převládá spíš zklamání," přiznala v cíli Tereza Tvarůžková. "Trápila jsem se po startu a v prvním kole, byla jsem až kolem dvacítky. V posledním kole jsem bohužel dělala strašně moc chyb. A když chybujete a ostatní ne, tak ztratíte..." líčila Tvarůžková, jež v nájezdu do posledního kola byla stále ve hře o top ten.

Jednoznačná spokojenost zato vyzařovala z tváře Terezy Sáskové. "Já jsem ani nevěděla, jestli tady na mistráku světa budu vůbec startovat, moje problémy se zády stále přetrvávají, pořád to nemám vyřešený. Takže za tu patnáctku jsem moc ráda a jsem spokojená," řekla Tereza, která výborně odstartovala a poté se stále držela v první dvacítce.  


Tereza Sásková


Tereza Neumanová

"Hodně mi to tady v těch podmínkách sedělo, zvlášť z kopce, výjezdy jsou ještě horší, na tom musím pořád pracovat. Strávila jsem hodně času na trati a najížděla jsem si to, což se vyplatilo v posledních kolech, kde jsem se ještě posunula. Nasbírala jsem i cenný vteřinky k dobru ve výjezdech, kde se muselo seskakovat, přebíhat a znova naskakovat, to jsem měla nacvičený, dělalo mi pak radost, že jsem to mohla v závodě využít."


 


Čtvrthodinku po poledni vyrazily vstříc 5,5 okruhům elitní ženy, v šedesátce účastnic z 29 zemí byly i tři české zástupkyně. 

Obhájkyně titulu z Kanady Pauline Ferrand Prevot se do startovní brány postavila se zlatou přilbou na hlavě a stejně jako 99 % pelotonu na hardtailu. Vítězka posledního závodu SP v Novém Městě na Moravě napodobila svou krajanku v kategorii U23 a od startu nastavovala svým soupeřkám záda. 


Pauline Ferrand Prevot 

Daleko byly její největší konkurentky a hvězdy jako Kate Courtney (USA), Jolanda Neff (SUI) nebo Anne Terpstra (NED). A pochopitelně také Annika Langvad, jež už včera oznámila odchod z profesionální scény...  

Bez známek únavy či problémů absolvovala vítězný závod zcela osamocená v čase 1:27:33 hod.

Drama se ale odehrávalo o další medaile. A to až do posledního možného okamžiku. Postarala se o něj italská matadorka Eva Lechner, která jako by vstala v Leogangu z mrtvých. Nejdříve se dostala do první pětky, tři kola před cílem sebrala trojku Sině Frei (SUI) a do posledního kola najížděla jen pár vteřin za druhou Rebeccou McConnell (AUS). Jenže vloni třetí žena dokázala zmobilizovat síly a pětatřicetileté Italce z Bolzana ještě odskočit. Ve finálním sjezdu však udělala osudnou chybu a tím umožnila Italce znovu se přiblížit na dostřel. Ta se nevzdala a v posledních metrech tomu dala naprosto všechno, a i když jí málokdo na cílové rovince věřil, tak dokázala Rebeccu o milimetry přespurtovat. 


Nestárnoucí Eva Lechner se dere kupředu

Australanka tak navázala na svůj bronzový úspěch z loňska, Eva Lechner přidala do své bohaté sbírky medailových úspěchů první stříbro z individuálního závodu v kategorii Elite.

Těsně pod stupni vítězů dojela loňská mistryně světa kategorie U23 Sina Frei, top pětku zakončila životním výsledkem britská bikerka Isla Short.

Životní výsledek zajela i Jitka Čábelická, když se po nepříliš vydařeném startu škrábala pořadím stále výš až na finální 11. příčku. Jana Czeczinkarová a Karla Štěpánová byly ze závodu staženy kolo před cílem, skončily na 31., respektive 35. místě.


Jana Czeczinkarová


Karla Štěpánová

"Před závodem jsem si říkala, že kdyby to bylo do patnáctky, tak by to bylo super, ale jedenáctý místo je parádní, je to můj top výsledek. V těchhle podmínkách to bylo fakt těžký, v posledním kole jsem se bála, že se propadnu, ale naopak jsem se o jedno místo posunula dopředu, takže moc velká spokojenost. Těsně před startem jsme tam dali hrubý pláště, byla to dobrá volba. Ze začátku jsem si moc nerozuměla s technikou, ale postupně se to zlepšovalo. Každopádně chyb jsem nasekala spousta, byly to specifický podmínky. Není tady nic těžkýho, takže volba hardtaila byla skvělá. 

 




Přehled českých reprezentantů na MS 2019Medailový přehled předchozích mistrovství světa horských kol


 

Pokračovat na: Výsledky

Seznam stránek článku:

  1. Ženské XCO ovládly Francouzky, Prevot má třetí titul. Čábelická ve svém rekordu 11.
  2. Výsledky
  3. Fotogalerie
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Mistrovství světaZdeněk Štybar: "Nemohl jsem se rozloučit na lepším místě"
    Zdeněk Štybar: "Nemohl jsem se rozloučit na lepším místě"
  2. Mistrovství světaBoroš v Táboře vyrovnal své maximum, dojel sedmý, Van der Poel pošesté mistrem
    Boroš v Táboře vyrovnal své maximum, dojel sedmý, Van der Poel pošesté mistrem
  3. Mistrovství světaStříbrná paráda Kristýny Zemanové
    Stříbrná paráda Kristýny Zemanové
  4. Mistrovství světaStřípky z Tábora aneb co se do článků nevešlo
    Střípky z Tábora aneb co se do článků nevešlo
  5. Mistrovství světaPrvní medaile pro Česko, junior Bažant bere v Táboře bronz
    První medaile pro Česko, junior Bažant bere v Táboře bronz
  6. Mistrovství světaFem van Empel obhájila titul světové šampionky
    Fem van Empel obhájila titul světové šampionky

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744