Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Cava Freixenet rozzáří vaše podzimní dny

Ve španělské oblasti Penedès dozrává vinná réva, ze které místní vinaři během podzimu připravují prémiové šumivé víno Cava. Než bude ale možné otevřít lahve z letošní sklizně, bude třeba počkat několik měsíců. V souladu se zakotvenými postupy musí totiž Cava zrát v lahvích tradiční metodou, stejně jako šumivé víno z Champagne, devět a více měsíců. Nevěšte ale hlavu a vychutnejte si plody práce španělských vinařů z minulých let, které právě dozrály. Cavu Freixenet si můžete dát samotnou i jako perfektní součást originálních míchaných drinků, navržených přímo pro nadcházející roční období.

Rodiště nejlepší cavy
Oblast Penedès, rozprostírající se jihozápadně od Barcelony, je plná zvlněných kopců. Před východními větry ji chrání horské pásmo Garraf a před chladným severním vichrem masiv Montserrat. Místní krajina je požehnaná úrodnou půdou a dlouhými hodinami slunečních paprsků. Díky tomu je tato oblast ideálním místem pro pěstování těch nejlepších hroznů. Označuje se také jako „země cavy“. Je domovem vinařství Freixenet, které ročně vyprodukuje více než 95 milionů lahví tohoto lahodného šumivého vína, jehož popularita celosvětově stále roste. Mezi nejúspěšnější patří Freixenet Cordon Negro a Freixenet Carta Nevada, které vedou řadu žebříčků v prodeji ve více než 100 zemích světa. Společně s růžovou variantou cavy Freixenet je všechny můžete ochutnat i u nás.

Freixenet Cordon Negro
V 70. letech minulého století byla světu představena Cava Freixenet Cordon Negro v černé matné lahvi. Patří mezi nejprodávanější cavy na světě. Vyznačuje se zlatavou barvou se zelenkavými odlesky a jemným, dlouhotrvajícím perlením. Ve vyzývavé, středně plné chuti převládá tropické ovoce podpořené atraktivní kyselinkou. Tato Cava zraje v katalánských sklepích 12-18 měsíců.

Freixenet Carta Nevada
Cava Freixenet Carta Nevada má zelenkavou barvu se zlatavými odlesky a jemným, dlouhotrvajícím perlením. V její výrazné vůni převládají tóny zralého exotického ovoce s podtónem pomela. Chuť této cavy je bohatá, vyvážená a svěží s optimálním poměrem kyselin a zbytkového cukru. Ve sklepě zraje 10-15 měsíců. Na trh byla uvedena již v roce 1941 a rychle se stala ikonou své kategorie.

Freixenet Cordon Rosado
Cava s lososovou barvou s měděnými odstíny má svěží ovocné aroma připomínající drobné lesní ovoce s typickou vyzrálostí. V chuti převládají tóny lesního ovoce v závěru se svěží kyselinkou. Ve sklepě zraje 12-18 měsíců. 

Samotná i v netradičních koktejlech!
Cava Freixenet perfektně doplní každý výjimečný okamžik. Zároveň však dokáže z každé chvíle udělat mimořádný okamžik. „Ideální teplota servírování cavy je 6-8 °C,“ doporučuje Marek Žižkovský, manažer značky Freixenet. „Jsou ale i výbornou hlavní ingrediencí míchaných nápojů. Vyznačují se jedinečnou vůní, svěžestí, dlouhotrvajícím perlením a ovocnou chutí. To jsou atributy, které jsou pro míchané nápoje jako stvořené. Vedle oblíbených letních drinků si lze namíchat i nápoje, které mají blízko k podzimu. Určitě stojí za to je vyzkoušet a prozářit si jimi krásný podzimní čas,“ doplňuje Marek Žižkovský.

SEZÓNNÍ INSPIRACE – PODZIMNÍ FREIXENET MÍCHANÉ NÁPOJE

Tradiční podzimní kombinace v senzačním nápoji
Zázvor a citron jsou na podzim vidět na každém rohu, staly se jeho neodmyslitelnou součástí. Jejich chuť si nemusíte užívat jen v teplém čaji, zkuste je zakomponovat i do osvěžujícího nápoje! Cava Freixenet Carta Nevada je pro něj jako stvořená!

Citronovo-zázvorová prskavka
Suroviny:
200 g cukru
235 ml vody
5 plátků zázvoru
Kůra z 1 citronu
Šťáva z 1 citronu
90 ml zázvorovo-citronového sirupu
300 ml Cavy Freixenet Carta Nevada

Postup:
Vodu s cukrem přiveďte k varu. Přidejte zázvor a citronovou kůru a nechte vylouhovat a vychladnout. Kůru a zázvor zceďte. Nalijte připravenou cukrovou směs do šejkru, přidejte sirup a led a důkladně protřepejte. Nalijte do sklenic a doplňte Cavou Freixenet Carta Nevada. Ozdobte plátkem citronu a stočeným proužkem citrónové kůry.

Užijte si dozvuky léta
Ananas je označován za krále ovoce a spolu s citronem je garancí exotických chutí. Freixenet Cordon Negro s charakteristickým ovocným aroma je pro tuto šťavnatou kombinaci dokonalou volbou. Vychutnejte si drink Bílá sangria a nechte se myšlenkami přenést do dalekých krajin, kde slunce skoro nikdy nezapadá. Podzim se rázem nebude zdát tak chladný.

Bílá Sangria
Suroviny:
Cava Freixenet Cordon Negro
1 dcl ananasové šťávy
2 plátky citronu
1 plátek ananasu
4 kostky ledu

Postup:
Sklenici naplňte kostkami ledu, ananasovou šťávou a dolijte Cavou Freixenet Cordon Negro. Ozdobte plátky citronu a ananasu.

Vše, co k podzimu patří
Podzim klepe na dveře, ale to neznamená, že by byly za námi i příjemně strávené chvíle. Hezké okamžiky nás čekají i v této roční době. A k nim se báječně hodí to nejlepší z podzimní nabídky – sezónní ovoce. Cava Freixenet Carta Nevada, svěží a sladká, pak dovede z nich připravený drink k dokonalosti.

Hrušková Mimosa 
Suroviny:
Cava Freixenet Carta Nevada
500 ml hruškového džusu
1 jablko nakrájené na tenké plátky
3 celé skořice + další na ozdobu sklenic
snítky tymiánu na ozdobu

Postup:
Hruškový džus krátce povařte s celou skořicí. Nechte vychladnout. Sklenice naplňte ledem a do poloviny nalijte připravený džus. Dolijte Cavou Freixenet Carta Nevada a ozdobte plátkem jablka, který předem pokapejte citronovou šťávou, aby si zachoval barvu. Na závěr připojte celou skořici a snítku tymiánu.

Pozvěte podzim do vašich domovů
Podzim je talentovaný malíř a na své obrazy používá ty nejkrásnější barvy. Zvláště ze začátku se v nich nejčastěji promítají zlaté tóny. Byla by škoda nepřipravit si zlatavý drink, který se k nim dokonale hodí.

Podzimní slunce
Suroviny:
500 ml Prosecco Freixenet
200 g cukru
235 ml vody
4 měsíčky z citronu
hrst lístků máty

Postup:
Zahřejte společně cukr a vodu, dokud se cukr nerozpustí, a nechte vychladnout. Polovinu citronových měsíčků a máty promíchejte ve sklenici se 40 ml připraveného sirupu. Opakujte s druhou sklenicí. Doplňte ledem a dolijte Proseccem Freixenet.

Cavu Freixenet a Prosecco Freixenet zakoupíte na www.osobnivinoteka.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *