Domů     Pletky s ďáblem: České hvězdy stříbrného plátna, které spolupracovaly s nacisty!
Pletky s ďáblem: České hvězdy stříbrného plátna, které spolupracovaly s nacisty!
16.10.2020

Byli slavní, krásní a obdivovaní. Herci byli v době první republiky považováni za sečtělé, kulturní intelektuály. Někteří z nich bohužel podlehli nátlaků Němců a během okupace s nimi kolaborovali. O které hvězdy šlo? A proč to dělaly?

Lída Baarová (1914–2000)

Život krásné české herečky poznamenala nálepka kolaborantky s nacismem, kterou získala poté, co vyšel najevo její milostný poměr s říšským ministrem propagandy Josephem Goebbelsem (1897–1945). Nikdy se jí už nezbavila.

Své umělecké jméno Baarová si zvolila podle spisovatele Jindřicha Šimona Baara, který byl rodinným přítelem a jejím velkým vzorem. Vlastním jménem se jmenovala Ludmila Babková. Ve 30. letech se stala vyhledávanou filmovou herečkou, točila až šest filmů ročně.

Měla vztah s režisérem Karlem Lamačem a zamiloval se do ní i Vlasta Burian, který se kvůli ní chtěl rozvést.

Svou krásou zamotala hlavu mnoha mužům.
Svou krásou zamotala hlavu mnoha mužům.

Miloval ji ministr nacistické propagandy

Od roku 1935 začala natáčet v Německu, kde se záhy stala populární. Zamiloval se do ní ale Joseph Goebbels, který ji nepřestal uháněl. Byl ochoten se kvůli ní zříct svého vysokého postavení i opustit manželku. Baarová to líčila takto:

„Zájem pana ministra o mne se však projevoval víc a víc různými pozváními, květinami k premiérám. Na všechny moje premiéry chodil, kruh se kolem mne stále více a více svíral.

Bránila jsem se…, ale neubránila.“ Tento vztah se ovšem nelíbil samotnému Adolfu Hitlerovi, který manžele Goebbelsovy dával za vzor jako dokonalou německou rodinu a Magdu Goebbelsovou jako ideál německé ženy a matky. Na Hitlerův příkaz tak musela Baarová Německo opustit.

Hitler nakonec Baarovou z Německa vyhnal.
Hitler nakonec Baarovou z Německa vyhnal.

Za svoji krásu zaplatila krutou daň

Po skončení války byla vyšetřována Američany, ve vězení strávila 16 měsíců. Nakonec jí nebylo prokázáno ani udavačství, ani podpora nacismu.

Za hereččin románek ale zaplatily životem její matka, která dostala infarkt při výslechu, i sestra Zorka Janů, rovněž herečka, které jako příbuzné kolaborantky zakázali hrát v divadle, proto spáchala sebevraždu.

Baarová se po návratu z vězení provdala za loutkaře Jana Kopeckého, později za rakouského lékaře Kurta Lundwalla. Dožila v Salcburku.

Vlasta Burian (1891–1962)

Byl mužem mnoha talentů, ne nadarmo se mu přezdívá Král komiků. Jako nadějný sportovec působil po přestěhování z Liberce do Prahy jako brankář ve Viktorii Žižkov a ve Spartě, věnoval se i cyklistice a tenisu. Pak jeho sportovní aktivity ustoupily divadlu.

Své bavičské nadání nejprve předváděl před přáteli, později už profesionálně. Byl i skvělý mim a imitátor, dokázal věrně napodobit ptáky, zvířata, hudební nástroje, gramofon či větrák.

Král komiků byl geniálním hercem.
Král komiků byl geniálním hercem.

Fenomenální komik trpěl maniodepresí

Proslavily ho komediální role ve filmu, byl však i ředitelem vlastního divadla, kde udělal hvězdy z Jaroslava Marvana či Jindřicha Plachty. Ač na jevišti bavil davy, v soukromí byl melancholický a náladový, trpěl maniodepresivními stavy.

V Dejvicích měl luxusní vilu, kde zaměstnával nejlepšího kuchaře té doby, Jaromíra Trejbala. Byl i štědrým mecenášem, podporoval sportovce, ale věnoval například také lachtany pražské zoo. Ke zlomu v jeho popularitě došlo v roce 1944, kdy mu divadlo zavřeli Němci.

Zavřen byl kvůli vynucenému obvinění Lídy Baarové.
Zavřen byl kvůli vynucenému obvinění Lídy Baarové.

Obvinění z kolaborace na udání Baarové

Po válce byl uvězněn do cely s esesáky a kriminálníky, kteří ho ponižovali. Propuštěn byl na intervenci Jana Masaryka.

Následně byl znovu odsouzen na základě lživého a vynuceného obvinění Lídy Baarové za kolaboraci s německými okupanty na několik měsíců těžkého žaláře a k pokutě půl milionu korun. Přišel tudíž i o svou vilu.

Byl obviněn z toho, že zesměšňoval exilovou vládu, hostil ve své vile německé okupanty včetně protektora K. H. Franka, a dokonce že hajloval. Rehabilitován byl až v roce 1994 poté, co divadelní historik Vladimír Just prosadil znovuprojednání jeho případu.

Adina Mandlová (1910–1991)

Otec ji velice rozmazoval, ostatní jí například museli vykat, měla předurčenou skvělou budoucnost. Když jí bylo osm let, otec zemřel a její život se změnil.

Matka si vodila domů „strýčky“, jeden z otčímů ji údajně i znásilnil.  V 16 letech poslali Adinu do penzionátu, ze kterého byla za špatné chování vyloučena. Začala se věnovat herectví, prorazila hlavně díky herci Hugo Haasovi, se kterým i žila. Její postelí prošla řada mužů, vdaná byla celkem čtyřikrát.

Mandlová byla jednou z nejobsazovanějších hereček té doby.
Mandlová byla jednou z nejobsazovanějších hereček té doby.

Byla milenkou říšského protektora?

Během války sice natočila pouze jeden německý film, ale hojně udržovala osobní kontakt s řadou prominentních představitelů nacistického režimu. Kolovaly o ní pomluvy, že byla milenkou samotného K. H. Franka (1898–1946), ministra pro Protektorát Čechy a Morava.

Po válce proto byla zatčena a obviněna z kolaborace. Ve věznici na pražském Pankráci strávila tři měsíce. K filmu se už vrátit nemohla, tehdejší ministr kultury jí jasně řekl: „Milostivá, vaše filmy se už nikdy v Československu hrát nebudou.

Kolovaly o ní pomluvy, že udržovala vztah s K. H. Frankem.
Kolovaly o ní pomluvy, že udržovala vztah s K. H. Frankem.

Klid našla až ve vztahu s homosexuálem

Provdala se tedy z rozumu za Josefa Kočvárka, který vstupem do RAF získal britské občanství. Spolu se dostali do Anglie. Mandlové se tam ale příliš nelíbilo. V roce 1949 se seznámila s Benem Pearsonem, který navrhoval kostýmy pro divadlo.

Mandlová se s ním spřátelila, a ač byl Ben homosexuál, později se i vzali. Pobývali dlouhá léta poklidně na Maltě, odkud je vyhnala až změna režimu.

Odstěhovali se do USA, kde žili až do Benovy smrti v roce 1990. Mandlová se poté rozhodla vrátit do Čech, kde dožila. Zemřela v příbramské nemocnici v červnu 1991.

Čeněk Šlégl (1889–1970)

Narodil se jako Čeněk Schlögel v česko-německé rodině na pražském Žižkově, hlásil se k české národnosti. Hrát začínal v malých divadlech v Táboře a Praze, až mezi roky 1925 a 1944 působil v Divadle Vlasty Buriana.

Ve filmu hrál postavy aristokratů a velkoprůmyslníků, často po boku Buriana či Oldřicha Nového. Věnoval se i režii, napsal scénáře k jedenácti celovečerním filmům.

Často se objevoval vedle Vlasty Buriana nebo Oldřicha Nového.
Často se objevoval vedle Vlasty Buriana nebo Oldřicha Nového.

Vše pro rodinu, i kolaborace

Během okupace se stal členem Vlajky, nacionalistického a fašistického hnutí. Pod pohrůžkou vězení pak účinkoval v několika propagandistických skečích v rozhlase, jež parodovaly exilovou vládu (k témuž byl přinucen i Burian).

V roce 1942 napsal na naléhání gestapa a čelních nacistů román Návrat s antisemitskými pasážemi. Získal i nacistické vyznamenání – Svatováclavskou orlici, na základě toho přišel o téměř všechny přátele a vypískali ho i diváci Burianova divadla. Vše však činil kvůli tomu, aby ochránil rodinu, jeho zeť byl totiž Žid.

Šlégr chtěl chránit rodinu, jelikož byl jeho příbuzný Žid.
Šlégr chtěl chránit rodinu, jelikož byl jeho příbuzný Žid.

Za své „hříchy“ tvrdě pykal

Po válce byl za kolaboraci odsouzen k trestu těžkého žaláře v délce trvání 6 měsíců, jež si odpykal na nucených pracích. Doživotně mu byla zakázána umělecká činnost, takže pracoval i přes zdravotní problémy na dělnických pozicích.

Žil osamocený, žena mu zemřela a dcera emigrovala, ve vilové čtvrti Třebešín v pražských Strašnicích, a to v bytě vily, jež mu kdysi patřila.

Později se ukázalo, že své postoje za protektorátu předstíral a prokazatelně zachránil několik životů, včetně židovských.

Nataša Gollová (1912–1988)

Vlastním jménem Nataša Hodačová pocházela ze zámožné rodiny. Umělecké příjmení si zvolila po dědečkovi, významném českém historikovi. Byla jazykově nadaná, hovořila anglicky, francouzsky, německy a rusky.

V roce 1955 získala angažmá v Divadle satiry Jana Wericha (později ABC). Největší popularitu jí ale vynesl film. Díky komediálnímu talentu točila za protektorátu jeden film za druhým.

Gollová měla velký komediální talent.
Gollová měla velký komediální talent.

Milence přebrala Mandlové

Milostný vztah udržovala s Wilhelmem Söhnelem, který zastával významnou funkci v Československém filmovém ústředí, které mělo za německé okupace dozor nad českou kinematografií. Söhnela přebrala Adině Mandlové, se kterou byly do té doby dobré přítelkyně.

Hrála i v německém filmu, čímž si vysloužila pověst kolaborantky s nacismem. Nezbavila se jí, ani když se na sklonku války přihlásila jako dobrovolnice pro péči o vězně v internačním táboře v Terezíně, kde se sama nakazila tyfem.

Další kariéra už se nevyrovnala dřívějším úspěchům.
Další kariéra už se nevyrovnala dřívějším úspěchům.

Stopka na 10 let

Po válce byla obviněna z kolaborace. I když bylo tažení proti ní nakonec zastaveno, její kariéru to na deset let násilně přerušilo, a později se už nikdy nevyrovnala dřívějším úspěchům.

Na filmová plátna se vrátila až v 50. letech, kdy si zahrála Sirael v komedii Císařův pekař – Pekařův císař, posléze spíše epizodní role s výjimkou tetičky Fany ve filmu Drahé tety a já.

Zemřela téměř opuštěná v domově důchodců v pražské Krči, je pohřbena na Vyšehradském hřbitově.

Foto: Wikimedia Commons
Související články
Lifestyle
Měsíc lidem skutečně prospívá…
Již římský císař Tiberius si údajně nechával stříhat vlasy jen v dorůstající fázi Měsíce. Předcházel tak prý vypadávání vlasů a urychloval jejich růst… Skutečně je náš souputník Měsíc pro život důležitý? Bohatší úroda Na základě „měsíční teorie“ je kupříkladu dřevo stromů kácených v zimě před úplňkem skutečně prokazatelně kvalitnější a výsev semen ve správné měsíční […]
Lifestyle
Nestihl dotančit k poslednímu vystoupení
Byl ikonou i kontroverzní osobností. Z Michaela Jacksona si lidé už za jeho života dělali legraci, že se „rozpadá“. Přesto byla jeho smrt šokem pro celý svět.   Čtvrtek 25. června 2009, 14.26 hodin v USA. Tehdy se spolu se srdcem popového krále zastavil svět milionům jeho fanoušků po celém světě. I když bylo evidentní, […]
Lifestyle
Jim Morrison: Básník rockerem, prokletý idol s tragickým koncem
Jim Morrison, básník, textař, zpěvák a frontman legendárních The Doors. Jeho extatická vystoupení, provokativní texty a rebelský životní styl uchvátily miliony fanoušků. Ale stín závislostí a temných myšlenek ho pronásledoval. Ve věku 27 let se stal další obětí „Klubu 27“, prokletého spolku slavných hudebníků, kteří zemřeli na vrcholu své kariéry.   Když umírá Brian Jones […]
Lifestyle
7 kultovních hororů: Dnes strachy neusnete!
Máte rádi ten pocit, kdy se žaludek stáhne strachy i očekáváním a za krkem a na rukou vyrazí husí kůže? Chcete se dnes bát a přitom být v bezpečí? EPOCHA Plus pro vás vybrala 7 hororů, které byste rozhodně neměli minout.     Vymítač ďábla Věděli jste, že nás příští rok čeká remake tohoto nezapomenutelného […]
reklama
zajímavosti
Boříme mýty: Slunečnice se neotáčí za sluncem!
Pořád se to říká, všichni to známe…, ale pravda to rozhodně není! Jak tyto mylné představy vznikly a proč jim pořád tolik lidí věří? Bez čepice zaručeně prochladneme, moč dezinfikuje rány a po kávě hned poběžíme na záchod. Dětem nedávejte moc sladkostí, nebo se promění v divokou zvěř. Co z toho platí? Nic! Mýtus č. […]
Jak by měla vypadat kancelář budoucnosti?
Poslední globální kancelářská revoluce proběhla v sedmdesátých letech a zdá se, že nastává další. Je čas podívat se na nejnovější trendy, které se týkají práce mnoha kancelářských profesí. Těmi, které se věnují informačním technologiím počínaje, právníky, projektanty a redakcemi konče. Poslední globální kancelářská revoluce se sice rodí v Německu, ale do světa se jako novátorský koncept rozšíří […]
Překvapivá historie: Proč se chodilo na poutě?
Chtěli byste jít pěšky víc než tisíc kilometrů do slavného kostela? V některých dobách našich dějin bylo dlouhé putování na posvátná místa obvyklé. Proč se na ně lidé vydávali a co si od toho slibovali? V knihách, příbězích i pohádkách odedávna nacházíme zmínky o lidech, kteří v chatrném oděvu, s mošnou přes rameno a holí kamsi kráčejí. Jsou to poutníci. Přestože se v minulosti […]
Kde najdeme nejstarší město Evropy? Možná v Bulharsku…
Kolosální Athény, které by nás uhranuly již ve 3. tisíciletí před Kristem? Malebný portugalský Lisabon nebo snad krétská Chania? Hledání nejstaršího města Evropy přesunují archeologové úplně jinam – do Bulharska. A i tady má dva favority…     Kdo také louskal s baterkou pod peřinou Eduarda Štorcha (1878–1956), vzpomene si na Osadu Havranů s nádhernými […]
reklama
záhady a tajemství
Michail Jefremov: Neřízená střela na čtyřech kolech
Když v roce 2007 získává prestižní cenu Zlatý lev na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách ruský film režiséra Nikity Michalkova Dvanáct, je to mimo jiné i zásluhou výkonu jednoho z jeho aktérů, herce a zasloužilého umělce Michaila Jefremova (*1963). Ten má ovšem kromě toho na svém kontě desítky dalších filmů a televizních seriálů a patří […]
Mandragora: Skutečně odkrývá poklady a navrací mládí?
Mandragora neboli v českém jazyce pokřín obecný je bylina známá již od nejstarších dob. Této jedovaté rostlině se daří zejména ve středomořské oblasti, není tedy divu, že ji znali už ve starověkém Egyptě či Palestině. Byla velmi pravděpodobně známa jako opojný prostředek i lék. Dobře o ní věděl například středověký perský filozof a lékař Avicenna […]
Chození po ohni: Superschopnost pro každého, nebo podvod?
„To je jen podsvícený diodama, není to horký,“ říká jeden z kluků tlačících se u monitoru. „Mají krém s nanotechnologií, maže se na chodidla,“ oponuje další. Na obrazovce běží video s přechodem po žhavých uhlících. Je to podvod? Nebo to vážně jde?    Amerika, Čína, tropické ostrovy… Odkazy na přechody rozžhaveného uhlí najdeme rozesety v […]
Vraždy pražských prostitutek: Zabíjelo záhadné monstrum?
Málokdo zřejmě ví, že Praha se v polovině 19. století děsila vraždícího přízraku pražských prostitutek, jenž původně ani nebyl považován za člověka… K první vraždě došlo na podzim roku 1836 v nevěstinci „U Zlaté Rozálie“ v Konviktské ulici. Když ráno uklízečka vešla do jednoho z pokojů, našla zde bez známek života ležet jednu z mladých prostitutek. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Velká postel, velké pohodlí
panidomu.cz
Velká postel, velké pohodlí
K dobrému spaní potřebujete mít prostor. Pro nohy, ruce a pro pohyb ve spánku. Postel proto vybírejte tak, abyste se do ní pohodlně vešli. Většinou rám postele bývá tím prvním, co nás zaujme. Dodává totiž celé ložnici styl. S designem rámu ale souvisí i rozměr postele. Měli byste si proto vyzkoušet, jestli korpus má dostatečnou
Zvláštní populace hadů, která zvládá herecké výkony
21stoleti.cz
Zvláštní populace hadů, která zvládá herecké výkony
Pokud se had stane obětí útoku, obvykle volí dvě strategie; buď reaguje protiútokem nebo útěkem. A pak jsou tu ještě užovky z ostrova Golem Grad v Severní Makedonii. Ti v případě ohrožení předvedou he
AUTOSALON a RODINA A VOLNÝ ČAS
epochanacestach.cz
AUTOSALON a RODINA A VOLNÝ ČAS
Vydavatelství RF Hobby vás zve na největší motoristická prodejní a kontraktační výstavu Autosalon na výstavišti v Lounech. Věříme, že sluneční paprsky dají vyniknout nablýskanosti a kráse automobilů. Nebudou chybět motorky, čtyřkolky, skútry a obytné vozy. Ve stejném termínu, tedy od 17. do 19. května 2024 zde také probíhá výstava pro celou rodinu. Výstava Rodina a volný čas
V zrcátku jsem spatřila cizí tvář
skutecnepribehy.cz
V zrcátku jsem spatřila cizí tvář
Před lety jsem našla kapesní zrcátko. Líbilo se mi, tak jsem si ho nechala. V odrazu jsem ale vídala tvář cizí vyděšené dívky. Celý život moc ráda chodím do kina. Jednou na sedadle v kinosále zůstalo ležet zdobené kapesní zrcátko. Moc se mi líbilo, tak jsem si ho nechala. Ale to jsem ještě netušila, co mě čeká.
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Duchové na kolejích: Lidé zkouší získat otisky jejich rukou!
enigmaplus.cz
Duchové na kolejích: Lidé zkouší získat otisky jejich rukou!
V americkém státě Texas je od čtyřicátých let minulého století tradován temný duchařský příběh, který začal tragickou srážkou školního autobusu s vlakem. Místem nehody měl být jeden železniční přejezd
Obraz plačící chlapec: Proč nikdy neshoří?
epochalnisvet.cz
Obraz plačící chlapec: Proč nikdy neshoří?
Jako nejprokletější obraz na světě bývá označován Plačící chlapec. Údajně je na něm dítě, jehož rodiče zemřeli při požáru a ono pak proklelo každé místo, kde se nacházelo. Jakékoliv jeho zpodobnění má nosit smůlu a domy, v nichž se obraz objeví údajně často shoří na popel. Podle zpráv hasičů ale samotný obraz neshoří nikdy. Má
Mühle Glashütte se prezentuje novou linií hodinek Sportivo
iluxus.cz
Mühle Glashütte se prezentuje novou linií hodinek Sportivo
Jak hodinářský web Chronoblog uvedl, tak je veřejně známo, že Thilo Mühle, generální ředitel saské společnosti Mühle Glashütte, a jeho syn Dustin jsou zapálení sportovci. Thilo je nadšeným cyklistou a
Snaží se Prachař utajit,  že od něj Sandeva utekla?
nasehvezdy.cz
Snaží se Prachař utajit, že od něj Sandeva utekla?
Půvabná herečka ze seriálu Jedna rodina Sara Sandeva (26) podle mnohých spekulací nedávno opustila herce Jakuba Prachaře (40). Sice ho milovala, ale údajně neunesla nátlak na založení rodiny. Každý
Banánový koláč
tisicereceptu.cz
Banánový koláč
Tento lahůdkový koláč můžete připravit i do chlebíčkové formy. Na vysypání formy se dá použít mletý kokos, mleté ořechy i strouhanka. Ingredience 4 vejce 200 g moučkového cukru 1 banán 2 lžíc
7 nejtajemnějších rituálů starověkého světa: Zbití králové, tance s býky a faraoni na zabití
historyplus.cz
7 nejtajemnějších rituálů starověkého světa: Zbití králové, tance s býky a faraoni na zabití
Velekněz mu vlepil do tváře políček a vytahal ho za uši! Následně babylonský král poklekne před bohem Mardukem, aby se vyznal ze své bezúhonnosti. Když odříká naučený text, velekněz ho potvrdí v královském úřadu. Vrátí mu odznaky jeho moci a ještě jednou ho prudce udeří do obličeje! Rituály doprovázejí lidstvo odnepaměti. Již ve starověku poskytovaly
Vyzkoušejte astrodietu!
nejsemsama.cz
Vyzkoušejte astrodietu!
Trápí vás kila navíc a nemůžete se jich zbavit? Vyzkoušejte speciální dietu podle slunečního znamení vašeho horoskopu. Sama poznáte, že výsledky se brzy dostaví! Hvězdy vám poradí, jak na to. Zkuste to spolu s námi. Beran 21. 3. – 20. 4. Jste netrpělivá, a když něco nevychází podle vašich představ, rychle ztrácíte zájem. To platí i pro diety. Proto jezte