InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vernisáž výstavy obrazů Josefa Synka se křtem monografie

    neděle 19.5 16:00 - Muzeum, Blatná

  • Vlastivědný výlet na Pravětínská lada

    neděle 19.5 7:40 - Volyně – sraz na náměstí Svobody

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nebyli to vandalové. Na hrobě Hynka Langa v Táboře zapracoval zub času

Správce táborských hřbitovů Zdeněk Herout zjišťuje škody na hrobě Hynka Langa.

 , Autor: Vít Řezáč

Správce táborských hřbitovů Zdeněk Herout zjišťuje škody na hrobě Hynka Langa.     Autor: Vít Řezáč

TÁBOR – Do redakce minulý týden zavolal čtenář, kterého pobouřil stav hrobu významného táborského rodáka Hynka Langa. Čtenář měl za to, že hrob museli zničit vandalové.

 

Hynek Lang (1847 – 1926) byl právník a politik, na sklonku 19. století poslanec Českého zemského sněmu, na přelomu 19. a 20. století poslanec Říšské rady. Zastupoval zde kurii venkovských obcí, obvod Tábor, Soběslav a další. Mandát obhájil ve volbách do Říšské rady roku 1897 a volbách do Říšské rady roku 1901.

V Pohřebním ústavu Melich ani na správě hřbitovů Technických služeb Tábor nic o poničení hrobu netušili. Na místo se s námi vypravil Zdeněk Herout, který odpovídá za správu pěti táborských hřbitovů. Na nich je zhruba osm tisíc hrobových míst, z toho kolem šesti tisíc právě na Novém hřbitově. Podle Zdeňka Herouta se s vandalstvím nesetkali již několik let, i když občas si někdo stěžuje, že mu zmizela vázička nebo květiny.

Najít Langův hrob nebylo nic jednoduchého, i když byl k dispozici historický plán sektorů a hrobů. Jenže staré mapy nejsou dokonalé, právě sektor II se prolíná i do jiných míst. Hrob Hynka Langa jsme nakonec našli kupodivu po pravé straně asi v polovině hlavní cesty od brány vzhůru a byla to otřesná podívaná. Padající náhrobek rozdrtil krásnou mramorovou desku, všude okolo kusy zdiva a kamene. Původní plastika kdesi pod rozvalinami. Zkrátka dokonalé dílo zmaru.

„Nepředpokládám, že jde o dílo vandalů, cizí zavinění to evidentně nebylo," zhodnotil situaci Zdeněk Herout. „Podívejte se, hlavní náhrobek se evidentně sám vahou převrátil a rozbil vše pod sebou. Je také jasné proč. Kromě silných větrů v minulých dnech měl i velmi špatné podloží. Stál totiž kromě jiného na cihlách, které podlehly zubu času a váha kamene udělala své," domnívá se Herout. Jaký bude další osud kdysi krásného hrobu významného Táboráka? V tomto případě se zřejmě zaskví za čas ve své původní podobě. Je totiž stále zaplacen potomky Hynka Langa, starají se o něj a jak jsme se dozvěděli, ti jsou o nešťastné události informováni a prý již jednají s kameníkem.

V jiných případech chátrajících hrobů je to ovšem podstatně složitější. Asi dvacet procent hrobů na táborských hřbitovech nemá majitele. Někdy i proto, že dříve mohly být smlouvy s městem uzavírány i ústně, takže dohledat původního majitele třeba po sto letech není takřka možné. I z toho důvodu probíhá nyní za pomoci dronů digitální pasportizace hrobových míst. Především však proto, že zákon nově nařizuje uvádět velmi přesně rozlohu hrobového místa.

Tábor a Hynek Lang

Narodil se narodil do soukenické rodiny Antonína a Anny Langových 1. května 1847. Početná rodina Langových bydlela v domě čp. 301 v Úzké ulici, který zdědil nejmladší syn Josef (*1860).

JUDr. Hynek Lang měl v Táboře advokátní praxi. Kancelář měl v Palackého ulici čp. 354. Zasedal v obecním zastupitelstvu. Díky sňatku s Veronikou Hrubešovou, dcerou mlynáře Jana Hrubeše, vyženil jednak mlýn na Brusírně („první americký strojní mlýn" u mostu elektrické dráhy Tábor - Bechyně) a dům v Palackého ulici čp. 354, který byl ale vždy napsán na jeho manželku Veroniku Langovou. V manželství Langových se postupně narodili Vladimír, Svatopluk (oba vystudovali práva) a Otakar (zemřel v dětském věku). V domácnosti zaměstnávali kuchařku, kojnou a chůvu. Před rokem 1921, patrně krátce po 1. světové válce, Langovi prodali dům čp. 354 v Palackého ulici Emilu Fischelovi (majitel továrny L. S. Fischel a synové, továrny na zpracování usní), ale nadále žili ve svém bytě, který měli v nájmu.

Hynek Lang byl roku 1833 zakládajícím členem táborské Tělocvičné jednoty Sokol. V letech 1885–1897 byl starostou Sokola a v letech 1884, 1898–1900 pak místostarostou. Dne 29. ledna 1893 byl společně s Janem Setunským a JUDr. Janem Bláhou jmenován čestným členem TJ Sokol za zásluhy a propagaci sokolství v Táboře a českém jihu.

Na jaře 1922 byl Hynek Lang požádán, aby převzal obhajobu dvojnásobného vraha Ludvíka Nováka, který 15. února 1922 zabil mezi Kardašovou Řečicí a Pluhovým Žďárem dva řezníky. Lang práci nepřijal, vymluvil se na stáří.

(Informace o životě H. Langa v Táboře poskytla pracovnice Husitského muzea Lenka Vandrovcová.)

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace