Když vám fandí papež. Ke zrodu San Lorenza pomohl kněz, válel tam i Zabaleta

Když vám fandí papež. Ke zrodu San Lorenza pomohl kněz, válel tam i Zabaleta

Argentinci teskní po fotbalu. Už dlouhé měsíce vyhlížejí chvíli, kdy jejich favorité opět vyběhnou na trávník. Před pár dny pro ně přišlo evangelium, tedy dobrá zpráva. Vláda se dohodla s fotbalovou asociací, že 30. října začne unikátní turnaj s elitními argentinskými kluby. Mezi ně patří i San Lorenzo de Almagro, jemuž přeje i Jorge Mario Bergoglio.

Že vám to jméno nic neříká? Inu, onoho čtyřiaosmdesátiletého muže z Buenos Aires, syna italských imigrantů, budete znát spíše jako Františka. Papeže Františka.

Když se v březnu 2013 ujal své funkce, marketingoví pracovníci San Lorenza hbitě zareagovali.

„Je pro nás ohromnou ctí, že první papež z Jižní Ameriky patří mezi naše permanetkáře,“ objevilo se na klubových sociálních sítích společně s fotkou oné permice.

A marketéři zašli ještě dál. Aby se celý svět dozvěděl o nevšedním příznivci, odehráli fotbalisté hned další zápas s Františkovu podobiznou na dresech. Tomu se říká reklama.

Se svou vášní není František mezi pontifiky průkopníkem. Jistý Polák Karol Wojtyla dokonce fotbal sám hrával. A  – už jako Jan Pavel II. –  se stal první hlavou římskokatolické církve, která navštívila soutěžní zápas.

V roce 1982 pak dostal čestnou permanentku od Barcelony, později se přidalo také Schalke. V Německu na chvilku zůstaňme, Wojtylův nástupce Benedikt XVI. byl zarytým příznivcem Bayernu Mnichov.

Vztah Františka k San Lorenzu se přesto vymyká.

Ať už tím, jaké má klub z Buenos Aires kořeny. Nebo tím, jak si našel současný papež k San Lorenzu cestu.

Začněme prvním důvodem. 

San Lorenzo de Almagro byl založen v roce 1908. Mimo jiné i na popud kněze Lorenza Massy.

Byl to právě Massa, kdo nechtěl nadále přihlížet, jak kvůli vzrůstajícímu provozu v Buenos Aires začíná být pouliční hra s míčem pro děti nebezpečná.

Skupinku kluků, kteří si hrávali s kopačákem na rohu ulice Treinta y Tres Orientales, pozval, aby si hráli na dvoře nedalekého kostela. Učinil tak poté, co jednoho z nich málem srazila tramvaj.

Když poté vznikl v tamní čtvrti Almagro fotbalový klub, mnozí chtěli, aby nesl právě knězovo jméno.

Massa byl nejprve proti, nakonec ale kývl. S tím, že alespoň pro něj název San Lorenzo odkazuje na mučedníka Svatého Vavřince, kterého ve třetím století při pronásledování křesťanů upekli v Římě zaživa.

A také na bitvu u San Lorenza (1813), zásadní milník v argentinském boji o nezávislost na Španělsku.

Fanoušci nicméně na Massu nikdy nezapomněli. Jednou z přezdívek klubu je Los Santos (Svatí), další pak Los Cuervos, tedy vrány. Jde o odkaz na černou barvu Massových rouch.

Je tedy nadmíru příznačné, že San Lorenzu fandí sám papež.

Jak a kdy si klub, za který mimo jiné hrávali i Pablo Zabaleta s Ezequielem Lavezzim a chytal José Luis Chilavert, oblíbil?

Už jako malý, když coby nejstarší z pěti potomků chodil na zápasy svého otce Maria Josého. Ten se živil jako železniční dělník, za San Lorenzo pak hrával basketbal.

„Je to klub, kterému fandím už od dětství. Přála mu celá rodina. Občas nás se sourozenci brávala máma na stadion,“ vzpomínal František před časem.

Největší radost mu fotbalisté San Lorenza udělali krátce poté, co stal hlavou římskokatolické církve. Psal se rok 2014, když ovládli prestižní Pohár osvoboditelů.

Svatý otec nemohl u oslav chybět. Když se ho ptali, zda je vítězství jeho favoritů zázrakem, opáčil: „Ne, zázrak to není, ale rozhodně jsem z toho triumfu nadšený.“

Pro Los Cuervos šlo o mimořádný úspěch, byť nikoliv výjimečný. San Lorenzo patří do takzvané „Velké pětky“. Do kvinteta nejlepších argentinských klubů.

Tuto elitní společnost kromě něj tvoří Boca Juniors, River Plate, Independiente a Racing Club.

Letos skončil San Lorenzo v Primera División osmý, tři body od bronzu.

 

V seriálu Fotbalové kluby ze země stříbra již vyšlo:

PÁD BAVLNĚNÉHO FOTBALU. MANDIYÚ SÁZELO NA MISTRY SVĚTA, S MARADONOU PŘIŠEL KRACH