Skládka u Votic na Benešovsku hoří od soboty. Hasiči vyhlásili třetí stupeň poplachu a na místě budou do pondělí

25. říjen 2020, aktualizováno

Od sobotního poledne hoří skládka u Votic na Benešovsku. Hasiči vyhlásili třetí poplachový stupeň a na místě se do neděle zatím vystřídalo na 22 jednotek.  

Hasiči zatím nemají požár pod kontrolou, zásah potrvá minimálně do pondělí, řekla ČTK v neděli kolem 19:30 mluvčí středočeských hasičů Tereza Fliegerová.

Jiří Kymla, ředitel společnosti Compag Votice, která skládku spravuje, Českému rozhlasu Region řekl, že tam hoří především komunální odpad. "Jsem v kontaktu s velitelem zásahu a zatím co mám zprávy není tam nic ohrožujícího, co by bylo třeba řešit," dodal. Skládka je zhriba kilometr od Votic.

Událost byla hlášena v sobotu v poledne. Nejdříve to vypadalo, že hoří pouze plocha pět krát pět metrů. Postupně ale hasiči zjistili, že oheň se rozšířil do hloubky skládky. Na místě dosud zasahovalo 22 jednotek, což může být podle odhadu mluvčí kolem 100 hasičů.
"Hasiči to musejí rozebírat, rozhrabávat, dohašovat. Je to hodně komplikované," uvedla Fliegerová. Velitel zásahu během dne odhadl, že hašení skládky potrvá do pondělního večera. Fliegerová večer uvedla, že to může trvat i déle. Poukázala na to, že požár dosud nebyl lokalizován.

Hasiči si na místo vyžádali elektrocentrálu a osvětlovací balon. Znečištěnou hasební vodu odčerpávají a odvážejí pryč. Na místě byla chemická laboratoř, která odebrala její vzorky.

autor: Kristýna Vašíčková | zdroj: ČTK
Spustit audio