InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Cesta na dovolenou aneb Jak se vyhnout dezinformacím

    pondělí 20.5 13:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Lidická 1, České Budějovice

  • Lék Dr. Stejskala

    pondělí 20.5 15:00 - Jihočeské divadlo Dr. Stejskala 424/19, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Do jihočeských nemocnic nastupuje stovka studentů Jihočeské univerzity

JIŽNÍ ČECHY - Stovka studentů Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity posiluje ode dneška zdravotníky ve všech jihočeských nemocnicích.

 

Děkanka fakulty Ivana Chloubová totiž s ohledem na aktuální situaci rozhodla přesunout nástupy studentů na odborné praxe na dřívější termín, než je v semestru obvyklé. „Obvyklý semestr začíná teoretickou výukou, ale v současné situaci je třeba co nejdřív vyslat do praxe ty studenty, kteří už mají takové odborné znalosti a dovednosti, že se mohou plně zapojit do ošetřovatelského týmu a jsou schopni zdravotníkům účinně pomáhat," vysvětlila děkanka.

Nejdřív proto jdou na praxe studenti třetích a vyšších ročníků bakalářských oborů Všeobecná sestra a Zdravotnický záchranář a v dalších týdnech postupně i další jejich spolužáci. Od pondělí 26. října posílí více než devadesát studentů Zdravotně sociální fakulty především ARO, infekční, interní a další oddělení, kde je budou nemocnice aktuálně nejvíc potřebovat. Nastupují jak do českobudějovické, tak i do všech okresních nemocnic Jihočeského kraje. Těm, kteří by museli na praxi dojíždět, zajistí nemocnice ubytování.

Pro studenty končících ročníků zdravotnických studijních programů a pro všechny studenty sociálních programů vyhlásila vláda po dobu trvání nouzového stavu pracovní povinnost, kterou organizuje Krajský úřad Jihočeského kraje. Seznamy studentů, jichž se to týká, včetně jejich kontaktů, zaslala děkanka hejtmance Jihočeského kraje. Navíc fakulta okamžitě začala organizovat i pomoc vlastní cestou. „Paní hejtmanka zatím studenty k pracovní povinnosti nepovolala, ale my chceme pomoci již nyní. Přesun bloku odborných praxí a teoretické výuky byl organizačně zvládnutelný. Studenti v průběhu zimního semestru řádně absolvují jak teoretickou, tak praktickou výuku, a splní všechny povinnosti vyplývající ze studijního plánu," upřesnila děkanka. Teoretickou výuku by ZSF JU chtěla obnovit v lednu 2021.

Fakulta reaguje na potřeby jihočeských nemocnic průběžně, takže už od pondělí minulého týdne vyslala pět studentek 3. ročníku bakalářského oboru Všeobecná sestra do nemocnice v Českém Krumlově, která o ně požádala kvůli personálnímu deficitu. „Tak jako na jaře při první vlně pandemie, zaznamenáváme nyní opět velkou ochotu našich studentů pomáhat. Někteří z nich už také pracují individuálně jako dobrovolníci," dodala děkanka. Zimní semestr začal před necelým měsícem, a to 29. září. V současné době studenti ZSF JU absolvují distanční formou výuky teoretickou část studia a studenti zdravotnických programů se mohou účastnit ve škole klinické a praktické výuky, například v Simulačním centru pro zdravotnické obory, v laboratořích či odborných učebnách. Vedení fakulty zatím nezaznamenalo od krajského úřadu podněty ke konkrétní pomoci, které by se týkaly studentů sociálních a bezpečnostních oborů. „V případě potřeby budeme postupovat stejně jako u zdravotnických studijních programů. Naši studenti jsou připraveni pomoci kdekoli," ujistila děkanka Ivana Chloubová.

Zdravotně sociální fakulta má cca 1700 studentů a je druhou největší fakultou Jihočeské univerzity. Připravuje odborníky pro zdravotnickou, sociální a bezpečnostní sféru, přičemž součástí studia je mnoho hodin praktické výuky ve zdravotnických a sociálních institucích, v orgánech krizového řízení apod.

Diskuse k článku - 2 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Whoa! 

    Reagovat

     

    Jestli mě bude ošetřovat ta potetovaná kočka z té fotogalerie, tak si hned jdu k ní lehnout :-)

    Vloženo 27.10.2020 20:04:16

  • mojmír 

    Reagovat

     

    Hlavně MN pravidelně připomeňte-!!! čtenářům zásady ochrany před šířením nákazy covid. Prosím Paní Kolářová.

    Vloženo 26.10.2020 17:06:51

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace