Po pěti letech úsilí má babybox i Žďár nad Sázavou. Je umístěn na továrně TOKOZ

26. říjen 2020

Babybox, tedy schránka pro uložení nechtěného dítěte, je nově také ve Žďáře nad Sázavou. Má číslo 78 a je na objektu továrny.

Stačilo jedno dopoledne, aby výrobce babyboxů Zdeněk Juřica z firmy MONTEL z Náměště nad Oslavou naistaloval v okně přední stěny žďárské továrny TOKOZ 78. babybox v České republice. Byl u toho i otec myšlenky zachraňovat nechtěné děti Ludvík Hess, který se o umístění boxu ve Žďáře snažil pět let.

Miminko převezme záchranka

Každý babybox je vybaven váhovým senzorem, kamerou, je klimatizován, aby dítě mohlo dýchat, a je napojen na počítač, který dá zprávu určeným osobám. „Ve chvíli, kdy je vložené děťátko, tak přichází hlášení do počítače, který je přímo instalovaný v budově, kde je babybox. Očekává se, že tam bude nějaká trvalá služba a tady v TOKOZu je to ostraha. Ta ostraha jako první věc přivolá záchranku. My jsme chtěli babybox mimo jiné umístit i přímo na stanici záchranky ve Žďáru nad Sázavou, ale tam jsme neuspěli. Teď pro to děťátko stejně přijede záchranka, protože nebude mít zbytí,“ směje se Ludvík Hess.

„Je to stejné jako kdyby to děťátko našel náhodný chodec někde na lavičce v parku,“ dodal.

Vymýšlí dětem jméno

Ze 77 dosud fungujících babyboxů už svou novou rodinu našlo 212 dětí. Ludvík Hess je pokaždé u toho, protože mu jako prvnímu ze všech lidí napojených na babyboxy přichází zpráva. Často také dává odloženému dítěti jméno.

„To je, pokud mu nedají jméno dřív v nemocnici. Někdy má to děťátko i dvě jména, ode mě a od nemocnice,“ přiznává Ludvík Hess.

Spousty textových zpráv i fotografií zevnitř boxů

Babyboxy se pravidelně testují, zda fungují, a o tom se Ludvík Hess také pokaždé dozví. „Postup hlášení je, že mi telefon zazvoní, potom mi pošlou SMSku, potom mi pošlou obrázek, jestli tam je dítě nebo jestli je to jen při testu nějakým předmětem zatížený váhový senzor. Potom mi pošlou ještě jednu SMSku. Když vezmete v úvahu, že toto je 78. babybox u nás, a že každý se testuje každý týden, tak to mám deset, jedenáct zpráv každý den,“ usmívá se Ludvík Hess, který sám sebe už léta nazývá Babydědek Lu.

Slavnostní otevření se koná 6. listopadu ve 12 hodin, v den narozenin šéfa továrny Vladimíra Chládka. Jeho firma TOKOZ a. s. zároveň letos slaví 100 let od svého vzniku. „Já myslím, že to je dobrá věc a mohla by pomoct. Doufám, že se časem ukáže, že umístění babyboxu tady u nás má smysl,“ říká Vladimír Chládek.

Informace o všech babyboxech a novinkách okolo nich najdete na stránce spolku Babybox.

Spustit audio