Zlínská nemocnice převedla na covid pacienty personál už ze 7 oddělení. Jak moc je omezena péče?

Nemocnicím Zlínského kraje chybělo v pondělí aktuálně 700 zdravotníků. Žádnou péči kromě plánovaných operačních zákroků ale zatím omezovat nemusely. Uvedl to v rozhovoru pro Český rozhlas Zlín předseda představenstva nemocnic Zlínského kraje Radomír Maráček.

Zlín Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice, operace, lékaři (ilustrační fotografie)

Celkem ve Zlínských nemocnicích chybí na 700 pracovníků, z toho 60 je na ošetřovném a 300 s nemocí covid-19 nebo v karanténě (ilustrační foto) | Foto: sasint | Zdroj: Pixabay

Nemocnice Zlínského kraje čelí nedostatku zdravotníků. Omezuje je izolace, karanténa nebo jsou doma s dětmi kvůli uzavřeným školám. Počty nakažených přitom každým dnem rostou stejně jako množství lidí, kteří jsou hospitalizovaní. Zlínsko je navíc stále nejzasaženějším okresem v republice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Radomír Maráček, rozhovor o situaci v nemocnicích Zlínského kraje, pondělí 26. října

Nemocnice už proto poskytují jen akutní péči. Ačkoli stále navyšují počty lůžek pro pacienty s koronavirem, v současnosti je jejich kapacita obsazená už z osmdesáti procent. V současné době mají nemocnice ve Zlínském kraji k dispozici celkem 520 lůžek. Hospitalizovaných bylo v pondělí 431 pacientů s koronavirem. Pro pacienty s covidem mají k dispozici 90 plnohodnotných ventilátorů a k nim ještě více než čtyři desítky záložních.  

V Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně v pondělí zprovoznili sedmou covidovou stanici s třiceti lůžky. Ještě tento týden by měly otevřít dalších dvacet covidových lůžek v Kroměříži.

Stálým problémem je nedostatek personálu. Celkem ve Zlínských nemocnicích chybí na 700 pracovníků, z toho 60 je na ošetřovném a 300 s nemocí covid-19 nebo v karanténě. Nejvíce chybí zdravotníci ve zlínské nemocnici, konkrétně 250.

Olomoučtí vědci radí, jak ve zdraví přežít koronavirovou pandemii. Vymysleli projekt Pět S

Číst článek

Podle slov Radomíra Maráčka se zatím nepodařilo zajistit studenty lékařských fakult, zapojili se ale studenti zdravotních oborů. „Hledáme stále další dobrovolníky s tím, že omezením je minimálně sanitářský kurz,“ uvedl Maráček.

Zlínská nemocnice převedla na covid pacienty personál už ze 7 oddělení. „Ve zlínské nemocnici už další oddělení měnit nemůžeme, protože oddělení typu kardiologie, traumatologie, neurologie nebo onkologie nelze omezit. Vedle covidových pacientů musí fungovat i péče o ty nekovidové,“ doplnil Maráček

Poslechněte si celý rozhovor s předsedou představenstva nemocnic Zlínského kraje Radomírem Maráčkem, který poskytl v pořadu Dobré ráno, Moravo v pondělí 26. října.

Růžena Vorlová, Markéta Janíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme