O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

POSTUPUJÍCÍ CHAOS PDF Tisk E-mail
Úterý, 27 říjen 2020
Kdysi napsal Edmond Burke asi toto: „Když není řád vnitřní, musí nastoupit řád vnější.“ Když lidi nespojují vnitřní emotivní pravidla založená obvykle na příslušnosti k národu a státu (nebo ke společné kultuře) rozplývá se společnost v chaosu zájmů jednotlivců a skupin a pokud nemá společnost zaniknout, musí nastoupit diktát – vnější řád.


 

Řád sám o sobě nic neznamená, když jej lidé nedodržují.

Demokratická společnost se musí opírat o řád v lidech samotných. Když bude každý řešit jen svoje problémy, nepřežijeme. Covid to dokazuje už zcela zřetelně.

Zájmy jednotlivců a skupin být mohou a je legitimní je prosazovat, ale v pozadí každého jednání musí být brzda, jakýsi mravní princip, který nedovolí, aby tyto zájmy poškozovaly zájmy druhých a především obecný zájem. Svoboda jednoho nemůže omezovat svobodu druhého. Pokud se tato brzda odbrzdí, vznikne anarchie, kterou dnes vidíme především v USA (BLM), ale i v Evropě (Žluté vesty, teroristické útoky) a nastupuje i u nás.

Chaos pomalu postupuje už od začátku milénia, kdy ještě bylo možné, by se ODS a ČSSD sjednotili dohodou a problémy státu byly důležitější než jejich stranické. To je opak toho, jak se chová dnes nezodpovědně současná opozice, jak neustále jen štve proti vládě, která je zvolená lidem a měla by v demokracii být k ní určitá úcta a důvěra. Opozice překračuje míru politických šarvátek, zatahuje do svých plánů veřejnost.

Když vláda udělala zjara velmi správná opatření proti pandemii, opozice kritizovala, že vláda zničila hospodářství, když na podzim vláda chtěla hospodářství šetřit a dělala jen mírná a neúčinná opatření, opět ji viní ze smrti nakažených lidí.

Do každé řeči se vkrádá štvaní. Nelze nevidět, že to má bohužel úspěch, jak ukázaly senátní a krajské volby. Proč má úspěch propaganda, štvaní a lež, proč lidé nevidí zhoubnost tohoto jednání? Protože už mnohým z nich schází „vnitřní řád“, tedy to, co by je usměrňovalo v jejich myšlení. Potom už zůstávají jen materiální požadavky, které jsou uspokojovány populistickými činy vlády, aby se vůbec udržela.

Situace s morálkou lidu je velmi špatná, pokud vláda nerozdává, je to špatná vláda. Sebeobětování v zájmu státu se nekoná, sebemenší vládní opatření omezující byť jen minimálně člověka v jeho zájmech, je vnímáno jako nepřátelské, a to bez ohledu na obecný zájem.

Dokonce vadí i roušky, prý omezují svobodu.

Nositelé těchto pokryteckých lidských práv na to doplácí na své vlastní půdě. Politická korektnost už dávno upřednostňovala v USA černochy oproti bílým: přednost při přijímání do státních služeb apod. Dnes už to dosáhlo stavu, kdy hnutí BLM nutí bílé, aby se klaněli černým. Už veřejně požadují rasismus.

Ale i v Evropě už se nesmí říci nic kritického k islámu. Ke křesťanství ovšem ano. Pravidla tedy neplatí, žádná nejsou, jsou jen zájmy.

 

Zatím žijeme v nejbohatším ze všech světů. Ovšem jen dočasně než vyčerpáme rezervy přírodní a lidské. Přesto nemůžeme nechat naši civilizaci zaniknout. Covid nám ukázal, jak zranitelná je, jak závan jiného větru ji hned ohrozí.

 

Musíme ji postavit na přirozený základ, mechanismy musí fungovat samovolně a autonomně.

 

Vlastimil Podracký

 

 

 

Komentáře (12)add feed
... : doktor
Vlastimile,většinou tvé články kritizuji,prostě jiný názor,ale dnes ti tleskám a děkuji za příspěvek,který měl napsat každý z nás. Hezké odpoledne Vlastimile.
říjen 28, 2020 11:54
... : NČ
Cit:
"v pozadí každého jednání musí být brzda, jakýsi mravní princip, který nedovolí, aby tyto zájmy poškozovaly zájmy druhých a především obecný zájem."
"Civilizaci musíme postavit na přirozený základ, mechanismy musí fungovat samovolně a autonomně."
-----------------------------
Kdo by s tím nesouhlasil, žejo? Takže už stačí jen maličkost - udělat to. Jak, to jsem se nedočetl. Jenom čtu "musí bejt brzda ... musíme postavit...". Kdo, kdy, jak?
Ještě mi v článku chybí to tisíckrát omletý: "každý musíme začít sám u sebe". Brrrrrrrrrrrrrrrr!
To si jako autor myslí, fakt si myslí, že něco takovýho by mohlo v lidskym živočišnym druhu fungovat? Nebo co jako si teda jako myslí? Proč pokaždý vymyslí něco tak objevnýho, že to spasí Svět, a pak už je zcela hluchej k jakýkoliv diskusi, k jakejmkoliv dotazum?
To už se vůbec nemusí unavovat sepisováním předlouhejch litánií (tenhle dnešní kratší článek je výjimkou), když stačí napsat:
Musíme se mít všichni rádi.
říjen 29, 2020 07:55
... : doktor
NČ,Stačí se řídit "vyšším principem mravním".
říjen 29, 2020 12:08
... : NČ
To neřikej mně, ale těm, kteří se jím neříděj. Mně jen řekni, jak to zařídit, aby se řídili.
Jestliže nevíš, jak to zařídit, tak tvoje věta je uplně stejnej bezduchej blábol, jako ta poslední v mym předchozím přípisu. Rozdíl je jen v tom, že já jsem ji napsal jako ironii.
říjen 29, 2020 13:09
... : NČ
A ještě k předchozímu. Přečti si příležitostně:
Karel Čapek: Továrna na Absolutno.
říjen 29, 2020 13:19
... : *deeres*
Vždycky si jenom říkám, jak je možné, že slušný člověk vstoupí do politiky a stane se z něj hajzl. Pokud ne, je odejit.
„Když není řád vnitřní, musí nastoupit řád vnější.“
Už ten vnější nastoupil i když zatím ne s plnou razancí a nemohu říct, že se mně líbí to, co nám diktují.
říjen 30, 2020 08:22
... : doktor
Jojojo,Pepo znám.Vůbec to není od věci.Hezké páteční odpoledne.
říjen 30, 2020 12:47
... : NČ
Já ti, Deer, myslím, že slušnej člověk vůbec do politiky neleze.
A jinak souhlasím. I když se takovej třeba omylem splete a vleze, je zlikvidovanej nejpozdějc na okrasní úrovni.
Tím mám na mysli ty skutečně slušný. A vím i o dvou konkrétních případech u socanů. Slušnejma ovšem nenazývám ty, kteří se jen slušnejma jevili, dokud do toho nevlezli.
Zrovna jsem si přečetl, že novej ministr, dosazenej Babišem, podepsal asi před rokem petici Chvilkařů "Za odstranění Babiše". Teď se kroutí jako had a Babiš aspoň ví, jakýho hada si vzal do hnízda. Ale výjimečně zrovna tohle Babišovi přeju. Za to, jak snadno, bez důkazu a bez důvodu, vyrazil Prymulu.
říjen 30, 2020 13:37
... : NČ
Tak jestli to znáš, doktore, a souhlasíš, pak nějak nechápu tvý předchozí výroky.
říjen 30, 2020 13:41
... : *deeres*
Kdo lže, ten i krade a prachy ty nesmrdí.
Nový ministr podpis pod peticí Milionu chvilek zatlouká pořád, prý falešný účet, přestože mu šťouralové dokázali i potvrzující email k podepsání petice.
Politika s odborností nemá nic společného, jenže on už se dvakrát sekl i s reprodukčním čislem.

říjen 30, 2020 16:31
... : NČ
Už nezatlouká. Vzpomněl si. Tak už to u nás, sklerotiků, často bejvá. A teď bych ještě od někoho potřeboval objasnit, o kolik je tohle menší "pochybení", než 10 vteřin o půlnoci bez roušky.
Reprodukční číslo bych mu odpustil. Určitě nelhal záměrně, jen neví, o čem mluví. Ale to mu třeba někdo vysvětlí.
říjen 31, 2020 10:36
... : kyttka
Tak stejně to má pan ministr na pár, už sázkový kanceláře vyvěsily kurzy, na jak dlouho máme ministra zdravotnictví tentokrát? Pochybuju, že dá celý rok do voleb.
říjen 31, 2020 12:25
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]