Mileniálové s chutí změnit fungování státu. V ISFG díky open-source řešením modernizují veřejnou správu

Peter BrejčákPeter Brejčák

isfgStory

Foto: ISFG

Část týmu ISFG: Filip Kováč, Miroslav Klíma, Rahat Siddiq, Václav Zídek, Vojtěch Buben, Jan Pěnička

Generace mladých lidí, která vyrostla s technologiemi a zkušenosti sbírala v nadnárodních korporacích, se teď snaží svoje znalosti využít ke zlepšení fungování státu. Pětatřicetičlenný tým vedený Ivanou Hančíkovou ve firmě ISFG využívá open-source platformy a pomáhá digitalizovat úřady veřejné správy a další související organizace.

„Chceme, aby veřejný sektor fungoval minimálně tak dobře jako soukromý. Naším cílem je jít do jádra, kde všechno vzniká,“ popisuje Hančíková během rozhovoru pro CzechCrunch. „Je pravda, že veřejná správa je zkostnatělá. Takové výzvy ale máme rádi. I když jde o běh na delší trať, jsme na to připraveni a služby občanům postupně posuneme na modernejší úroveň,“ doplňuje nakažlivým optimismem.

Hančíková už má přitom podobně jako její kolegové bohaté zkušenosti z nadnárodních firem. Po studiu veřejné správy se uchytila v oblasti IT a působila například na top manažerských pozicích v RWE (dnes Innogy), AVG (dnešním Avastu) či dalších startupech. Osud ji však oklikou dovedl zpátky právě do oblasti veřejné správy, ve které aktuálně vidí rostoucí zájem v nasazování nových technologií.

„Z veřejné správy cítíme, že zájem a potřeba na prosazování nových nástrojů je čím dál větší. Obecně však chybí přemýšlení o budoucnosti v rámci širšího spektra. Všechna řešení se vybírají na základě velice úzkých požadavků a kritérií, ale nikdo se už na problematiku nedívá komplexněji, jako na jeden celek,“ popisuje svoje zkušenosti Jakub Havlík, šéf vývoje ISFG.

img_2785

Foto: ISFG

Ivana Hančíková, ředitelka společnosti ISFG

„Jeden moderní a kvalitní nástroj založen na open-source technologiích přitom může nahradit dalších šest zastaralých proprietárních systémů, které už v úřadu používají a plánují je nahradit. V delším horizontu to může přinést značné úspory,“ doplňuje Havlík.

Z těchto důvodů si ISFG jako svůj první projekt vybralo spisovou službu a začátkem roku se pustilo do vývoje open-source řešení SpisUm, kterým usnadňuje komplexní vedení úředních dokumentů, a to zcela v souladu s legislativou a zároveň s řadou kontrolních mechanismů pro maximální bezpečí a transparentnost.

Zjednodušeně řečeno SpisUm řeší transformaci analogových dokumentů do digitálních s cílem propojit elektronickou spisovou službu na všechny datové schránky s e-maily, nebo aby služba dokázala vyčíst metadata přímo z papíru. Veřejná správa totiž běžně funguje v hybridním módu, kdy se využívají elektronické datové schránky, na druhé straně se ale pořád dokumenty tisknou a spoléhá se na haldy papírů. Cílem je pomoci jim s transformací do plně elektronického módu a papír opustit.

„Elektronická spisová služba se na první pohled nemusí zdát jako analyticky hezký a zajímavý projekt kvůli tomu, jak moc je svázán legislativou, ale je tomu naopak. Pro nás analytiky je vyloženě výzvou splnit veškeré legislativní nároky a přitom vytvořit uživatelsky přívětivou, pohledově zajímavou a přehlednou aplikaci, která bude sama kontrolovat bezpočet legislativních a procesních nároků na pozadí bez nutnosti uživatelského zásahu,“ popisují analytičky Martina Krigarová a Martina Smiešková.

img_8930-min

Foto: ISFG

Část týmu ISFG: Vlada Ustinova, Martina Krigarová, Martina Smiešková

Devíza ISFG je zároveň v rychlosti. SpisUm začalo vyvíjet v lednu letošního roku, už po půl roce došlo k zveřejnění open-source řešení do GITu a nasazení k testování u prvních sedmi klientů. Těmi jsou rozpočtové příspěvkové organizace městských části Prahy. Digitální transformace v podání ISFG tak probíhá zdola nahoru (tzv. bottom-up) – u lidí, na kterých reálné fungování celé veřejné správy stojí a kteří s elektronickou spisovou službou pracují denně. Jde o běh na dlouhou trať, který ale nestojí a nepadá na měnících se lidech v manažerských funkcích.

„Na magistrátu hlavního města Prahy přitom existují ICT koncepce, kde se mluví o nutnosti nasazovat open-source, je to obecně důležitý pilíř v rámci přístupu modernizace a digitalizace. Respektuje tak obecnou povinnost nasazovat open-source řešení ve veřejné správě, jak ji definuje Informační koncepce České republiky. Zatím však chybí konkrétní open-source produkt a iniciativa, která by nebyla jenom napsaná na papíře, ale také zrealizována,“ říká Hančíková.

jakub-fay-growlight-boxed-min

Přečtěte si takéBudoucnost zahradničení hned vedle ledničky. Jakub Fay staví hydroponické zahrady s čerstvým salátem i bylinkamiBudoucnost zahradničení hned vedle ledničky. Jakub Fay staví hydroponické zahrady s čerstvým salátem i bylinkami

ISFG tak primárně cílí na veřejný sektor, avšak právě z důvodu zdlouhavých rozhodnutí skupina přijímá i projekty pro soukromou sféru. S poptávkami na implementaci DMS (document management systémů) a digitálních řešení interních procesů se jí ozývají tuzemské i zahraniční korporace, a to primárně s možností automatizovaného vytěžování dat (technologie OCR). Dlouhodobějším cílem je pro ISFG proto vybudovat síť implementačních partnerů, aby se skupina mohla plně soustředit na vývoj produktu.

V mezičase ISFG pracuje také na růstu svého byznysu – jako firma loni všechny prostředky směřovala do analýzy trhu. Letošní rok se nesl v duchu vývoje open-source řešení a spolupráci s veřejnou správou na optimalizaci zavádění open-source potřeb. „V současnosti pracujeme na biznis strategii propříští roky. Máme jasno, jakým směrem a s jakým portfoliem půjdeme,“ přibližuje Hančíková.

img_6235-min

Foto: ISFG

Část týmu ISFG: Věra Kasperová, Martin Minčev, Jakub Havlík, Jan Saro, Milan Gren

Spisovou službou samozřejmě výčet projektů do budoucna nekončí. Pro větší podporu open-source řešení v různých oblastech, nejen v tzv. govtechu (government technology), Hančíková stojí také v čele iniciativy Block33, jejíž název odkazuje na Kristovy roky v šíření osvěty, tentokrát ale v oblasti digitalizace. Za Block33 stojí investoři Petr Stuchlík, Lukáš Foral a Pavel Dovhomilja, kteří se v oblasti rozvoje IT startupů angažují již řadu let.

Block33 má fungovat jako akcelerátor nebo inkubátor různých projektů zaměřených právě na digitální transformaci v praxi a budovat tak komunitu nadšenců, a to i z oblastí fintechu (kde má zanedlouho dojít k spuštění prvního projektu) i medtechu či třeba cyber security.

Partnerem článku a CzechCrunche je společnost ISFG. V rámci CzechCrunch Premium spolupracujeme s vybranými partnery, se kterými připravujeme obsah na míru. Více najdete zde.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina