InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vernisáž výstavy kuriozit k 120. výročí založení muzea

    středa 1.5 16:00 - Muzeum, Vodňany

  • Výstava historických hraček

    středa 1.5 9:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kávová Osvěta v Hrejkovicích už přilákala i známé osobnosti

Lukáš Komárek a Vít Mrzena si napřed dopřávali kvalitní kávu doma. Brali to jako zábavu. Pak si otevřeli svůj podnik v Hrejkovicích. , Autor: Martin Petřík

Lukáš Komárek a Vít Mrzena si napřed dopřávali kvalitní kávu doma. Brali to jako zábavu. Pak si otevřeli svůj podnik v Hrejkovicích.     Autor: Martin Petřík

HREJKOVICE – Kamarádi z Hrejkovic Lukáš Komárek a Vít Mrzena téměř dva roky uvažovali nad tím, že by si otevřeli místo, kde by mohli prodávat výběrovou kávu. Lukáš Komárek je cestovatel, navštívil už Indii, Nový Zéland nebo Austrálii. A právě tam načerpal zkušenosti z práce v kavárně.

 

„Do Austrálie jsem jel vlastně na zkušenou. Mým cílem bylo podívat se do světa. To, že jsem se tam dostal ke kávě, byla víceméně dobrá náhoda. Bylo pro mě zajímavé zkusit žít někde jinde, v jiném prostředí, s jinými lidmi a jinými návyky. Zkrátka žít v Sydney je něco jiného než žít v Hrejkovicích. V Sydney je spousta kaváren na vysoké úrovni. Najdete samozřejmě i něco horšího, ale když jdete po ulici, tak poznáte, která kavárna bude dobrá. Kavárna se tam dá najít víceméně v každé ulici. Rozdíl je za městem. Na vesnicích spíš káva není dobrá," popisuje Lukáš Komárek svou cestu do Austrálie, kde nabral zkušenosti k podnikání v České republice, aniž by to tehdy vůbec tušil.
Spolu s kamarádem Vítem Mrzenou dva roky ochutnávali kvalitní výběrovou kávu. Nakonec se tahle dvojice mužů z Hrejkovic v této zálibě zhlédla natolik, že zs kvalitní kávou začali cestovat do větších měst. Ve své zálibě pak pokračovali doma, kde si také začali dělat dobrou kávu.„Bavíme se s Lukášem kvalitní výběrovou kávou už tak pět let. Bylo to v období, kdy se Lukáš vrátil z Austrálie. Jak už naznačil, pracoval tam v kavárně a v pražírně. Když přijel, přivezl sebou i výběrovku. Tu jsme začali hodně pít," nastiňuje Vít Mrzena. Pak vzešla myšlenka, že by nebylo tak špatné si něco podobného otevřít doma v Hrejkovicích nebo alespoň poblíž, protože pořád za kávou dojíždět, třeba do Tábora nebo do Písku, nebylo sice nijak náročné, ale proč něco podobného nenabídnout i místním. Tak se zrodila Kávová Osvěta hned u silnice, která vede Hrejkovicemi.

Nakonec objevili v Hrejkovicích místo, kde by podobná myšlenka šla uskutečnit. Byly to prostory bývalé pošty, která se po změně na Poštu Partner přestěhovala do obchodu Jednoty. „Věděli jsme, že tady prostor je, pro naše účely byl naprosto dostatečný, takže jsme se domluvili s obcí. S ní máme velmi dobré vztahy, za což pochopitelně děkujeme. Pak jsme i chvilku prokrastinovali s přípravami," prozrazuje Vít Mrzena. Ještě chvilku trvalo rozmýšlení a pak se do toho Lukáš a Petr dali. Vnitřní místnosti prošly úpravou a Kávová Osvěta byla na světě. Oficiální otevření se konalo 30. června.
Kávová Osvěta nabízí především kvalitní výběrovou kávu.„Kávu máte výběrovou nebo komoditní. Ta druhá se kupuje jako surovina, která se někde vypěstuje, někde sklidí a pak si někde koupíte nějaký pytel. Pak je výběrová a ta prochází nějakým procesem, kde už to má mít zaručenou kvalitu. Víte od koho ji kupujete, od jakého farmáře, jakou odrůdu kávy. To ale neřešíme my, to se řeší na úrovních importérů a pražíren. My už sem pak dostáváme tuhle kvalitní výběrovou kávu. To je prostě úplně něco jiného než obyčejná káva, u které kolikrát ani nevíte, z jaké je země," představuje pýchu Kávové Osvěty Lukáš Komárek. Zrna této kávy tady máme z celého světa, ale od pražíren bereme buď napřímo nebo i z České republiky. Jmenovat můžu šumperskou Pikolu nebo hradeckého Chrousta. Co se týče zahraničního zrna, tak nakupujeme přes naše kamarády, který mají e-shop s výběrovkou," dodává Vít Mrzena. Navíc Kávová Osvěta nabízí ještě výbornou domácí zmrzlinu. „Když je krémová, tak ta má rostlinný základ, mléko a ovoce. Recept je poměrně prostý," říká Vít Mrzena. Nechybí zde ani sendviče nebo wrapy. A pro milovníky sladkého tu chystají různé dezerty.

Lukáš Hejlík pomohl s propagací

Otevření Kávové Osvěty si žádalo propagaci. Ta probíhala především přes Instagram. Facebook Kávové Osvěty byl založen až na popud herce Lukáše Hejlíka. Ten cestuje za gurmánskými zážitky a ty pak přidává na své sociální sítě, které jsou hojně navštěvované. „Vážení, tohle je nová pecka v našem seznamu kiosků, stánků, občerstvení. Ale že v tomto kraji u hlavní silnice, na malé vesnici, v domě, ve kterém by vás vůbec nenapadlo něco takového očekávat, funguje kavárna s výběrovou kávou a naprosto domakanou kuchyní, to je fakt důkaz toho, že dneska stačí prostě hodně chtít a lidi si vás najdou," napsal tehdy Lukáš Hejlík do své Gastromapy.
„Vážení, to že najdete ultimátní kavárnu v regionálních městech jako Brno, Plzeň, Liberec, Olomouc, atd., to už víme, že ji najdete i na malých městech jako Šumperk, Lysá nad Labem, Nový Jičín nebo třeba Slaný, to už také víme. Ale, že bychom ji potkali v průjezdové vesnici, kde doteď jelo jen kysané zelí, brambory a meruňky, to nás fakt strašně mile překvapilo. A pánům v jejich snaze samozřejmě fandíme. Rozhodně budeme sledovat, jak se jim bude dařit," pokračoval Lukáš Hejlík na své sociální síti.
Tím vypukl v Hrejkovicích boom. Počet zákazníků se rázem zvýšil a Kávové Osvětě tato propagace hodně pomohla.„To byla tajná akce. My jsme věděli, že Lukáš Hejlík jede do Milevska na Listování. Jestli se zastaví, to jsme nevěděli. Pak jsme zjistili, že jsme byli napráskáni asi od pěti lidí, aby se tady zastavil. Takže přijel, dal si filtrovanou kávu, zmrzlinu a wrap. Nakonec jsme pohovořili a on pak v časové tísni zamířil dál. Ale bylo to moc fajn. On nás pak zasdílel ve své Gastromapě, což je aplikace na mobilu, která je hodně stahovaná," zmiňují oba kavárníci.
Kávovou Osvětu navštívili i herci Jaroslav Dušek a Jan Cina. A projíždějící lidé začali se během svých cest v Hrejkovicích zastavovat.„Chodili a chodí také místní. Reakce máme vesměs pozitivní. Samozřejmě se najdou i tací, kteří kritizují, ale těch je naprosté minimum. To k tomu asi patří. Máme tu stálé zákazníky, kteří se k nám často vrací. Od pondělí do pátku máme otevřeno od šesti ráno do šesti do večera. O víkendu pak od deseti ráno do šesti večera. Jedeme tedy nepřetržitě. S Lukášem se tu střídáme. O víkendech jsme tady kolikrát dva i tři, když je provoz. Teprve v úterý a ve středu jsme měli první zavírací dny, protože nešla elektřina," říká Vít Mrzena. Kávová Osvěta pomalu plánuje i jednu zásadní novinku.

Další plány v garáži

Kávová Osvěta má i další plány. Lukáš Komárek s Vítem Mrzenou by ve vedlejší garáži rádi zřídili posezení pro zákazníky pro případ špatného počasí. Zatím se dá posedět pouze venku.„Máme objednaná prosklená vrata. Velkou výhodou je, že my do té garáže můžeme vejít přímo zevnitř. Myslím si, že předělávka nebude tak náročná a že se nám to podaří. Věřím, že se tam vejde kolem deseti lidí a zase to pro nás bude plus. Je to naše největší priorita. Pro nás je teď důležité přežít zimu a pak na jaře pokračovat. Snažíme se pracovat poctivě, na ničem nešetříme a děláme to tu srdce," uzavřel povídání o Kávové Osvětě Vít Mrzena.

 

Diskuse k článku - 3 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Alena 

    Reagovat

     

    Já moc kávu nepiji, ale dala jsem se zlákat kamarádkou. Tak se jelo do Hrejkovic, všem doporučuji, vynikající. Kluci jsou usměvavý a šikovní. Ať se daří!!!

    Vloženo 30.10.2020 08:35:45

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    držím palce chlapáci!!

    Vloženo 29.10.2020 18:44:53

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Když se chce, tak to jde! Držím palce borci, ať se daří!

    Vloženo 29.10.2020 11:15:59

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace