“Stoicismus je ideální operační systém pro úspěch ve vysoce stresových situacích”, říká Tim Ferris.

Hm, to se může hodit, že? Posílit charakter a duši na to, aby se člověk se ctí popral se stresovými situacemi, problémy a osobními či život katastrofami, a dosáhl klidu, spokojenosti, „štěstí“, well-being, to zní jako výzva – listopadová KB5 výzva!

Než vám představíme jedno konkrétní cvičení – jedno z nejmocnějších z celého stoického arzenálu – dáme slovo profesorovi Williamu O. Stephensovi, který vám v pár odstavcích představí základní stavební kameny této sice starověké, ale pro dnešní dobu velmi aktuální a praktické filosofe, „silového tréninku pro duši“: 

Řekl bych že logika stoicismu je celkem přímočará.

 

Zaprvé, vše na světě může být rozděleno na záležitosti a dění, které jsou vždy, kompletně, svou vlastní skutečnou podstatou na vás, a záležitosti a dění, které NEJSOU vždy, kompletně, svou vlastní skutečnou podstatou na vás.

 

Za druhé, o lidské psychologii platí fakt, že jsme šťastní, když dosáhneme a dostaneme to, co chceme, a vyhýbáme se tomu, co se nemáme rádi, a jsme frustrovaní a nešťastní, když nedostaneme to, po čem toužíme, a místo toho se nám dostane toho, co nechceme.

 

Logický závěr, který plyne z těchto dvou předpokladů je jednoduché vydedukovat. Pokud chceme být šťastní, pak musíme omezit všechna naše přání na ty věci, které jsou vždy, kompletně, svou vlastní skutečnou podstatou na nás. To je jediný způsob, jak si zajistit štěstí. Pokud místo toho pošetile chceme, aby věci mimo naše mysli děly tak či onak, anebo chceme získat něco, co je mimo naší kontrolu, tak je to vlastně hazard. Možná dosáhneme a dostaneme to, co chceme, ale velmi často ne. Pokud naše chtění a touhy nejsou splněny, trápíme se, jsme frustrovaní a nešťastní. Stoici mají dobrý cit pro to, jak tvrdě pracovat, aby transformovali svá chtění a touhy tak, aby je díky cvičení v průběhu času omezili na to, co je v jejich moci.

Futurorum Malorum Præmeditatio

Co to sakra je? Dobře, přeloženo do moderní řeči, psychologická technika defenzivního pesimismu, aneb negativní vizualizace. Stále noc? Já vím, vysvětlíme podrobněji – nejen já, ale především William B. Irvine, autor nejúspěšnější knihy moderního stoicismu Jak žít dobrý život: Starověké umění stoické radosti, která právě vyšla v češtině, na jejíž vydání jsem se podílel a ke které jsem měl tu čest napsat předmluvu (k přečtení zde). 

Dnešní téma si žádá jiný formát než obligátní video, takže dnes bez obrazu, ale slovem – a to jak mluveným, tak psaným. Nejprve tedy audio – zde je intro podcastu:

Život není peříčko, a tak je potřeba posilovat nejen tělo, ale i duši. 
Problémy v práci, nemoci, úrazy, ztráty, finanční problémy, celosvětová finanční krize či pandemie, katastrofy, rozchody a rozvody, smrt –  co se může stát to se stane. 
Jak se na to připravit, jak se s tím poprat? 
Stoici mají jasný a praktický návod.

 

Přihlaš se k odběru Semper Fortis podcastu!

RSS | Spotify | StitcherApple Podcasts | Google Podcast | iHeart Radio | TuneIN+AlexaYouTube

Slibované citáty k rozjímání zde – a dokonce ve 3 formátech! 

Postup

  • Poslechni si podcast, stáhni si booklet citátů.
  • Stáhni si workbook v .pdf, vytiskni si workbook a k číslu výzvy v levém horním rohu si napiš 23.
  • Cvič dle návodu přes den a večer, než jdeš spát. 
  • Přidej se do události na Facebooku!
  • Sdílej své zkušenosti na Facebooku, Twitteru, nebo Instagramu. Nezapomeň použít hashtag #KB5vyzva.
  • Koncem měsíce bude vylosován vítěz, který vyhraje měsíc školného zdarma, anebo seminář zdarma – a bude odhalena další #KB5vyzva.
  • Pokud ti cvičení dělá dobře, pokračuj! 
  • Otázky, nejasnosti? Zeptej se na našem diskuzním fóru ZDE, anebo v naší Facebook skupině ZDE.

#KB5vyzva Workbook (.pdf)

Přehled všech KB5 výzev

Dalších 12 výzev


Chceš se hýbat lépe, dostat se do kondice, zesílit?

Pošli nám email pomocí formuláře níže a rezervuj si zkušební lekci ZDARMA!

• Krok 1

Rozhodni se, do kterého KB5 Gymu se chceš přijít podívat. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy, tenisky anebo bos.

• Krok 2

Rezervuj si lekci ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat. Domluv se na první lekci ještě dnes! 

    Jméno a příjmení

    Tvůj email

    V kterém KB5 Gymu chceš přijít na zkušební lekci ZDARMA? (Praha 3, Brno, Hradec Králové, Zlín, Bratislava, Nitra).

    Chystané webináře, semináře, certifikace a další akce!