Slyšíte to ticho?

obrazek
1.11.2020 17:49
Ticho uklidňuje - to vám řekne každý lékař. A má pravdu. Někdy však člověka v tom tichu napadnou otázky. Proč se raději nemluví? Je ticho důležitější než to, co bychom měli slyšet?

   Ve chvíli,kdy naši pozornost poutá nejvíce "Denní nárůst koronaviru". popř. "mapa nakažených obce aktuálně" eventuelně "výplata příspěvku důchodcům", jsou jiná témata skryta. Tak se podívejme na jedno z nich.

    Veřejně je známo, že cena placeného testu PCR na Covid-19 je 1756 Kč plus nějaké drobné, prakticky aspoň dva tácy.

   Kolik stojí takový test státní kasu, nám sice nikdo neřekne, ale ze zkušenosti víme, že to bude určitě více.

    Také je veřejně známo, že denní počet testů je někde mezi 30 až 50 tisíci denně. 

Takových 40 tisíc testů denně krát 30 dní dělá za měsíc zhruba takhle za měsíc milión a dvěstě tisíc testů. Když počet testů za měsíc vynásobíme (cenou testu) dvěma tisíci korun českých, tak se dostaneme pomalu ke 2,5 milardě

   Vím, že jsem už místy trapný s apelem, aby se více prostředků věnovalo aktivní asistované ochraně "nejohroženějších jedinců z nejohroženějších skupin" a na principu "reverzního trasování" zabránilo zbytečným úmrtím a těžkým průběhům. (viz třeba můj příspěvek "Změna času, nebo čas na změnu?" http://vasevec.parlamentnilisty.cz/blogy/zmena-casu-nebo-cas-na-zmenu).

   Ale právě tam ( a jen tam jsou v nynější změněné době testy efektivnější) budou tyto testy a peníze chybět.

   Rozlučme se slovy klasika. Feldkurát Otto Katz (jinak známý jako ideový guru hlídačů státní kasy) mínil: "To se nám to hoduje, když nám lidi půjčují peníze."

   Kdo vlastně bude podepisovat konečný účet za covid (jak peníze tak lidské ztráty) ? Sepisuje to aspoň někdo průběžně? Nebo se už kroniky nevedou? 

Není kolem toho nějaké hodně velké ticho? Slyšíte ho také?

Aktualizace 23.11.2020: "Blatný uvedl, že současně nastavený systém testování v Česku stojí asi dvě až tři miliardy měsíčně. "To jsou velké peníze, které je třeba investovat rozumně," řekl. Dodal, že se chystá aktualizace testovací strategie. "V současné(sic! - k tomu luis poznamenává: smysl to mělo v nesoučasné situaci, už když prvohory přecházely v druhohory)  situaci má smysl zaměřit se na rizikové skupiny," řekl. Více má podle něj také smysl testovat tam, kde se setkává větší počet lidí.(sic! - k tomu luis poznamenává: dávno tomu, kdy jsem ocenil, jak pan Volný přikládal větší význam testování třeba před nákupními centry - pan Volný promine nepřesnou citaci, jde mi více o dopad jeho náhledu) "

 

[https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/blatny-chce-navrhnout-opakovane-testovani-vytipovanych-skupin-40342925]

Při pohledu na dnešní dění mě napadá jediné: "Nuda v Brně" - dál se uvidí, určitě bude zvoleno nejlepší řešení (ihned, jakmile se vyzkoušejí všechny horší). Můj nejsoukromější názor je, že ze sedmi tisích mrtvých tvoří tři čtvrtiny zbytečná smrt a že v průběhu tanečků kolem vakcíny bude ještě dva až tři tisíce zbytečných úmrtí a to bude vykládáno jako normální.

 Aktualizace 13.1.2021: Hasiči nemají záviděníhodnou práci. Několika rysů této práce, kvůli kterým jsou hasiči vnímáni veřejností mimořádně pozitivně, si vláda všimla a proto se v roli hasičů ukazuje nejraději. Předně, ať již toho shoří více či méně, ať jsou ztráty jakékoliv, vždy je jasné, že hasiči učinili maximum. U nejednoho požáru jsem se zájmem sledoval, co vše nechali hasiči dohořet pod praporem optimální strategie zásahu. Závěr je vždy neoddiskutovatelný a sice, že bez zásahu hasičů by následky byly horší. Přes to vlak nejede. V rodině máme hasiče, který mi vysvětlil, jak se obvykle má postupovat. A v neposlední řadě jsem také ještě neslyšel o vykazování nákladů na uhašení požáru, ani o kritice za vysokou spotřebu vody na hašení apod.

Vláda ví, že v roli hasičů může nasbírat nejvíce politických bodů s nejmenším úsilím - účet platí jiní. Tak jí toto sebevědomí přejme.

Nicméně trochu komunální satiry neuškodí (dobré vládě tedy určitě ne).

Nuže myslím si, že již dopředu jsou uchystána oslavná prohlášení, typu, že ""strategie"" testování či ""strategie"" očkování významně přispěla ke ""zvládnutí"" epidemie. Protože však testování, očkování a další (e-roušky a prostě vše co se dá organizovat hodně různými způsoby i postupy), je vždy nejprve proklamováno,poté zahájeno co nejplošněji a teprve když si vrabci štěbetají o plivancích v oceánu a kanónech na ně samé chystané, tak logika života nutí vládu plošnost příliš nezdůrazňovat a schovat ji pod ""strategický"" záměr. Třeba testování (ovšemže zase plošné) všech domovů seniorů (a kašlání mlčky na ty nejohroženější z ohrožených seniorů v rodinách a na ty, kdož jsou s nimi v denním kontaktu). Nebo vakcinace seniorů nad určitou věkovou hranici (což je opět pohříchu plošné opatření). Při samozřejmém odporu vláda šikovně manévruje mezi "dobrovolností" a donucením. Atd., atd. V každém případě se plošností zákonitě snižuje účinnost zásahu na skutečný cíl a plýtvají se prostředky a energie, jako by každý takový zásah měl být poslední a tedy nejúčinnější. Není ani jedno, ani druhé.

Těším se tedy na analýzy dosavadní i pokračující aktivity vlády ex post, tedy třeba až za rok. Tam už bude zjevná křivka mrtvých, křivka těžkých průběhů a bude tam, světe div se, poměrně nevýrazný vliv vakcinace. Především proto, že dosavadní ""strategie"" vedly k takové promořenosti i těch nejohroženějších a k takovému počtu úmrtí, že vakcinace zbytku této "pokusné skupiny covidové penzijní reformy" nepřinese zásadní změnu a u zbytku populace bude vliv ještě méně výrazný. Jaká asi bude argumentace ""vládních odborníků"" potažmo vlády? Notabene, když pod těmito křivkami bude svítit výstražnými barvami křivka výdajová. Na koho to hodí? Na ty, co se nenechají očkovat?

Smajlíky jako obvykle vynechávám, dvojité uvozovky nicméně napovídají dvojitou dávku mých pochybností.

 

Slyšíte to ticho? Cítíte jak namáhá ušní bubínky?

   Všímáte si také, jak se z jednotlivých zpráv  vytratily všechny informace o cenách, nákladech aj. (ceny vakcín, testů, systémů psích i jiných)? Snad aby někoho nenapadlo zorganizovat novýn hackathon, nebo nechtěl vidět utajené smlouvy - stačí, dál už se raději nebudu v tom nimrat).

Plundrování státního rozpočtu je již dlouho "cool". O hospodaření se již vlastně nedá ani hovořit. 

Dávno neplatí běžná pravidla, jako že čím omezenější jsou zdroje, tím důležitější je správně je zacílit,

nebo že vždy mohou přijít horší časy a bez rezerv na jejich dopady těžce doplatíme.

Nebo že dluhem zveme ke stolu nejhladovějšího hosta, který má tím větší právo poroučet, čím má větší hlad

Nebo že kdo si opatří dluhy, ten ztratí svobodu.

    Zklamala ministryně financí (můj dřívější favorit, třeba i na prezidenta), od premiéra hlubší myšlenku v tomto směru snad nikdo ani nečekal, ale přesto překvapil, až mrazí v zádech. A (jak se s oblibou říká) "napříč celým politickým spektrem" roste nezájem o naši budoucnost. Nelze ani říci, že se řídí heslem "po nás potopa", protože potopa často přijde nenadále bez ohledu na úsilí lidí. To je tak vždycky, když si hospodář pořídí na hlídání kurníku lišku přemalovanou na PSA.

    Když jsem svého času učil na střední škole (technického směru), nevyhnul jsem se tomu, abych při výkladu makroekonomických ukazatelů (růst, nezaměstnanost, inflace, zadluženost a další) kromě povinných základů nevěnoval nad rámec osnov nemálo času:

a) zdůrazňování, které z makroekonomických trendů můžeme jako jedinec, domácnost či firma v rámci svého mikroprostoru ovlivnit a na které se můžeme pouze co nejlépe připravit.

b) procvičování možných situací každého žáka podle možných situací, do kterých by se on jako spotřebitel či podnikatel nebo jeho rodina (podle zdroje obživy a úrovně zdrojů) mohl dostat a jak by se měl připravit, pokud by třeba očekával kupř. hyperinflaci.

c) procvičování toho, podle jakých příznaků lze odhadovat dopředu vývoj makroekonomických ukazatelů a jejich možné individuální dopady.

   Dnes mám za to, že to nebyl úplně promarněný čas. Nastává, jak se zdá, "učebnicová" situace, kdy ten, kdo na mých hodinách dával pozor, může být klidnější, třeba tak, jako já.

   Aktualizace 26.2.2021:  Poslední dobou, tj. poslední týdny až měsíce velmi zesílilo ticho  (dá se říci, že je přímo hmatatelné) kolem očekávané inflace. Obyčejní lidé nedělají paniku a pilně se na ni připravují. Každý den je dobrý, co uděláš (v konkrétní věci) dnes, bude mít za půl roku dvojnásobnou hodnotu.

luis
Vývojář (ročník 1955), se zkušenostmi z ekonomiky, managementu, zemědělství a techniky. Zajímám se o makropolitiku a makroekonomiku pouze z pohledu jejího dopadu na lidi, které znám a z pohledu jejich možných reakcí.

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.