7 zapomenutých Karlů. Poslechněte si originální povídky, které spojuje křestní jméno autorů

8. listopad 2020

Piskoř, Šarlih nebo Babánek. Neprobojovali se do čítanek, ani se nijak významně nezapsali do dějin české literatury. Naše literární historie dosud ukrývá řadu básníků a spisovatelů z různých důvodů zapomenutých a opomíjených, přitom tu a tam tvůrců originálních, neotřelých i vtipných textů. Náš skromný výběr ve vltavské Povídce připomíná sedm z nich – s křestním jménem Karel, který 4. listopadu slaví svátek. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkují: Richard Fiala, Jan Holík, František Špaček, Apolena Veldová, Michal Štěrba, Kryštof Bartoš, Ivan Řezáč
Připravili: Michal Jareš, Dominik Mačas
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 2. 11. 2020
Natočeno: v plzeňském studiu Českého rozhlasu v roce 2020

Na počátku celého týdenního cyklu, který jsme s nadsázkou nazvali 7 zapomenutých Karlů, byla fascinace povídkou Karla Piskoře Souboj, jež má zcela nečekané a originální zakončení. Piskoř (1879–1952), jinak úředník ministerstva národní obrany, patřil k postavám spíše „druholigovým“, ač je výrazným spisovatelem žánrovým – jeho utopické a fantastické romány řadíme k zajímavým a originálním textům vzniklým za první republiky. A právě od Piskoře pak vedly další úvahy a návrhy, proč připomenout více takových „zdánlivě“ zapomenutých autorů.

Spojnice se nabízely různé, zasahující mj. do rané české populární literatury, ale když se při sestavování objevila až mrazivě aktuální povídka Karla Babánka (1872–1937) s názvem Doktor Labori, vznikla malá hra se jménem Karel a převážilo hledisko na první pohled hravé, ukazující na možnosti dalších výletů do světa české literatury. Proč by se příště nemohli sejít třeba zapomenutí Josefové, Jindřichové nebo Petrové?

Nakonec přišel ke slovu kolínský rodák Karel Leger (1859–1934), nejen vynikající povídkář čapkovského typu, ale i výrazný epický básník. Nebo Karel Šarlih (1882–1916), spisovatel blízký expresionismu a autor povídek z vojenského prostředí s podivně erotickým ražením, popisující stavy moderního člověka počátku 20. století. Zemřel během první světové války – stejně jako české dekadenci blízký autor Karel Kamínek (1868–1915), kterého připomínáme náladovou povídkou Maria Campi. Výrazný mystik a překladatel Karel Weinfurter (1867–1942) zase přispěl žánrovým obrázkem. Posledním, sedmým autorem je pak v našem výběru generačně nejmladší a s avantgardou spojený Karel Hradec (1904–1969).

Karel Babánek: Doktor Labori

Lidstvo zbědované válkou napadá neznámý virus, který způsobuje neplodnost. Civilizace spěje k neúprosnému konci. Pochmurná povídka o světové katastrofě, která byla ovšem napsaná v roce 1914. Dějiny se stále opakují… Básník a spisovatel Karel Babánek, dlouholetý člen básnického spolku Máj, spojil atmosféru konce století a symbolismu s výhružnou vizí blížící se světové války, ovšem zároveň dokázal vytvořit půvabný a stále platný text.

Karel Leger: Zakletý dům

Doktor Novák byl jmenován soudcem v malém okresním městě na jihu Čech. Ubytoval se ve starém domě na předměstí a očekává příjezd své ženy. Jeho nové bydliště má ale mezi lidmi velmi špatnou pověst… Tajemná a současně úsměvná povídka básníka, spisovatele a dramatika z přelomu 19. a 20. století, občanským povoláním statkáře v Kolíně.

Karel Šarlih: Šibalství Martina Rieda

Poslední milostné vzplanutí citově rozeklané paní Riedové. V manželství se zklamala, milenec ji opustil. Za této situace se ze světa vrací manželův bratr, černá ovce rodiny... Podivné dusno panuje mezi lidmi, kteří se spolu spíš nebaví, než baví. Až existencialistická a vyčerpávající zkušenost, předbíhající ovšem dobu francouzské vyčerpanosti ze světa o dobrých třicet let. A jaké je vlastně to šibalství – ironické, nebo spíše vyvolané ze zoufalosti vlastního životního údělu? Povídka dnes již zapomenutého prozaika a překladatele z maďarštiny, c. k. důstojníka a pravidelného přispěvatele Moderní revue.

Karel Piskoř: Souboj

Cynický bonviván Xaver Kristen a naivní student Stanislav Sojka v duelu o srdce slečny Klementiny Lamešové. Jde napsat povídku se dvěma pointami? Možná náhodně, možná účelně, ovšem Karel Piskoř pokoušel city a trpělivost čtenářů zkušeným chirurgickým perem cíleně. Nebo to možná dělal spisovatelským skalpelem, vyberte si. A pozor, v této povídce se střílí, a to doslova ze všech.

Karel Hradec: Muž se psem

Co se psem, když vás s ním domácí vyhodí z domu? Odvést k Antoníčkovi, uvázat ke stromu v parku, nebo utopit? Povídka člena brněnské Literární skupiny, kterou můžeme číst jako grotesku o vzájemné náklonosti mezi psy a lidmi i jako sociálně laděný příběh o osamělosti a zoufalství.

Karel Kamínek: Maria Campi

Fabricius Bastiari se doznává k vraždě krásné tanečnice Marie Campi. Uhrančivý příběh o nenaplněných citech a šalebné představě čisté lásky. Jedna z posledních povídek předčasně zemřelého spisovatele, dramatika, divadelního kritika a překladatele z okruhu Moderní revue.

Karel Weinfurter: Stonožka

Vyhlášený sukničkář, entomolog Parker, svede dceru náčelníka domorodého kmene, která už je zaslíbená jinému. Parker tak na sebe přivolá mocnou kletbu sekty kouzelníků porró… Meyrinkovsky laděná povídka autora proslaveného díla Ohnivý keř a dalších okultistických publikací.

autoři: Dominik Mačas , Michal Jareš
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.