Zde může být vaše reklama.

Rudolfova alej rozkvete trvalkami

Rudolfova alej rozkvete trvalkami

foto: Lukáš Blokša

02. 11. 2020 - 15:33

Během letošního podzimu prochází stávající záhony na Rudolfově aleji ve Smetanových sadech kompletní rekonstrukcí. Obyvatelé Olomouce se mohou těšit na novou podobu šesti květinových záhonů od restaurace po ulici Polská. Pastva nejen pro oči, ale i pro hmyz a drobné živočichy bude sčítat více než 6 tisíc kusů trvalek, travin a přes 21 tisíc kusů jarních a letních cibulovin.

"Rekonstrukce přinese krásný a sjednocený ráz středových záhonů ve Smetanových sadech. Nové záhony jsou realizovány dle projektu části aleje od restaurace k ulici Havlíčkově, realizované v roce 2016 s přesným osazovacím plánem (autor Šušlíková, Baroš a kol. 2015). Nyní tak dochází k prospěšné obměně zbývající části trvalkových záhonů a jejich rostlin," prozradila mluvčí Výstaviště Flora Pavlína Hamouzová.

Průběh rekonstrukce

Během zářijových dní došlo k terénním úpravám záhonů. Došlo k pokosení nadzemních částí trvalek a odtěžení vegetační vrstvy cca 10 – 15 cm svrchní vrstvy terénu záhonů. Travnaté plochy záhonů byly až na výjimky ponechány a revitalizovány podsevem. Před vlastní výsadbou rostlin byla také provedena kultivace a vylehčení půdy příměsí štěrku. Povrch záhonů je snížen o 5 cm pod okraj obrubníků, tak aby bylo zabráněno vypadávání štěrku ze záhonů. Výsadba trvalek a travin bude zahájena v tomto týdnu od 2. listopadu. V průběhu listopadu pak budou vysazeny cibuloviny a do poloviny prosince proběhne mulčování.

Výsledek rekonstrukce

„Věříme, že obyvatelům Olomouce i návštěvníkům přinesou nové záhony radost. Rostliny však potřebují čas k růstu a tak prosíme o trpělivost a ohleduplnost v době, kdy na zamulčované půdě nic neporoste. Tento typ záhonů bude velice pestrý a bohatý na různé druhy květin, takže budou poskytovat potřebnou potravu pro hmyz a motýly po téměř celé vegetační období“ dodává Ing. Zdeněk Šup, provozní náměstek pro zahradnickou činnost.

Jak tedy budou nové záhony vypadat?

Z rostlin se můžeme těšit na třapatku, terčovku, šalvěj luční, šantu kočičí, pivoňky, kosatce, krásnoočka a také oblíbené trávy (vousatec, bezkolenec a další). Celkově záhony budou nenáročné na zálivku, proto jsou ideální pro suché plochy ve vyhřátých městech. Trvalkové záhony budou hrát všemi barvami po celý rok. Jarní období okouzlí fialovou barvou, květen a červen zase zpestří vlčí máky svou výraznou červenou barvou a na podzim se můžeme díky astrám těšit na modré květy.

Další články