Naši reportéři přímo před Bílým domem. Jak vypadá situace v USA před volbami?

Ve Spojených státech už předčasně odvolilo díky korepondenčnímu hlasování okolo sta milionů lidí. Ve složitém systému, v němž Američané vybírají svého prezidenta, to bylo voličům umožněno, ačkoliv řádné volby začnou až zítra. V průzkumech vede nad dosavadním prezidentem Donaldem Trumpem jeho rival Joe Biden. To ale ještě nemusí nic znamenat. Situaci přímo od Bílého domu ve Washingtonu D. C. komentovali reportéři CNN Prima NEWS Lucie Hrdličková a Josef Kluge.

Reportéři vycházeli z průzkumu pro televizní kanál NBC a list Wall Street Journal. Podle něj Bidena podporuje 52 procent registrovaných voličů, Trumpa 42 procent. Biden má podporu především u černošského obyvatelstva, vysokoškolsky vzdělaných bělochů, žen, seniorů, ale i mladých lidí. Současný prezident má převážně podporu u mužů a bělochů bez vysokoškolského diplomu.

Podle průzkumu Biden vede ve čtyřech klíčových státech, a to v Pensylvánii, Arizoně, Wisconsinu a Floridě. „Spousta expertů se domnívá, že kdo vyhraje na Floridě, ovládne celé volby,“ uvedla Hrdličková.

Společnost je rozdělena

Autoři výzkumu a sociologové uvádí, že jeho metodika byla velmi sofistikovaná, aby se neopakovala stejná situace jako před čtyřmi lety. „Většina průzkumů favorizovala Hilary Clintonovou a nakonec to s prezidentskou volbou dopadlo úplně jinak. Vyhrál Donald Trump,“ vysvětlil Kluge.

Po volbách se může stát cokoliv. Společnost je totiž rozdělena, za což může i pandemie koronaviru a přístup prezidenta. „Co se týče situace ve Washingtonu, my jsme mluvili s mluvčí místní policie a ta říkala, že policejní složky zítra budou posílené. Muži a ženy zákona ve Washingtonu mají už po nějakou dobu zákaz si brát na zítřek volno,“ uvedla Hrdličková.

Lidé se bojí výtržnictví a rabování

Mnoho živnostníků se v hlavním městě Spojených států obává nepokojů a rabování, a proto zatloukají výlohy svých obchodů. Podle Klugeho odhadu k žádným střetům nedojde kolem volebních místností, jelikož jsou bedlivě střeženy policií. „Spíš to budou místa na okraji města, anebo místa, která nejsou tolik hlídána policií,“ sdělil reportér.

Ve Spojených státech se mluví o takzvaném červeném přeludu. „Více republikánů dojde osobně do volebních místností a jejich hlas bude potom hned započítán. Více demokratů bude volit korespondenčně, tedy pošlou svůj hlas poštou, takže se mluví o tom, že ve volební noc, kdy zcela nebudou sečteny všechny hlasy, bude vést Donald Trump, a to by přímo ve Washingtonu, který je demokratickou baštou, mohlo vést k protestům,“ dodala Hrdličková.

Tagy: