Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Letní slavnosti staré hudby 2020

Budiž úvodem složena poklona týmu soustředěnému kolem ústřední osobnosti Collegia Mariana Jany Semerádové, jíž náleží dramaturgie, a ředitelky festivalu Josefíny Knoblochové.

   Nesmí být opomenuti ani další lidé, jako Monika Klára Bechná, či milé dámy Müllerovy, jež návštěvníka vítají u vstupu, natož ti, kteří se dále podílejí na organizaci a pořadatelství. K nim se řadí též Petra Hajská se svou fotovýzbrojí a citem pro vystižení momentek. Pro mě jsou tito úžasní lidé sami o sobě hudbou, proto se nedivte, že mají mnohdy v textu významné místo. A tito lidé se nebáli a necouvli a přes relativně volné léto uspořádali jako jedni z mála plnohodnotný festival z domácích zdrojů.

   23. července začínáme v kostele Panny Marie Na Slovanech koncertem Meditatio, jenž je průvodcem barokní Francií s patřičnou náladou dílem plnou hrdosti doby a královské podpory a kultivace hudby i jiných umění. Začneme sedmi Charpentierovými hrami s trojhlasem z jeho Méditations pour le Caréme, jimž vévodí Tomáš Král.

   Nyní Preludium královského kapelníka Marina Maraise s teorbou a varhanami, dvojí skladby Henri du Monta zpívá Vojtěch Semerád, doprovázen varhanami a v té druhé se z boku scény připojí druhý tenor. Pierre Méliton napsal pro 3 hlasy Regina coeli laetare a znovu dvojí Du Mont. Robert de Visée se vytáhne skladbou Les Sylvains de Monsieur Couperin, kde brilantní gamba držena v rytmu a hrdosti teorbou a varhanami. Všichni si vážili Velkého Couperina, i kolegové. Pierre Robert nás svým motetem vede k závěru, který obstará opět Charpentier svou tříhlasou Salve Regina a je to nádherné (zasloužená devítka) a celé poněkud temnější.

   27. července je odvážně naplánováno, že se v Trojském zámku na koncertu La rose de Paris bude sedět na plošině pod zámeckým schodištěm, v jehož středu někdejší sochař předpověděl svržení Nečasovy vlády v čele s Kalouskem svírajícím balvan státního dluhu do hlubin. Hudebníci (dvoje housle, flétna, viola da gamba a cembalo, budou stát na spodním rameni schodiště. Naštěstí déšť nehrozí, takže se to celé podaří a nálada uprostřed té krásy je zámecká. Venku není nutno mít roušky. Dnes budou hrdinní Francouzové podpořeni dvěma Němci. Monice Kláře mohu oproti úsměvu předat onu klíčenku se jménem Monika. Ale bohužel Josefínky nevyrábějí.

   Jean-Féry Rebel a jeho dva tance hrány láskyplně. V tanečním duchu na té lobkowiczké chatě se blýskne Telemannův Pařížský kvartet č. 4 h moll. Hrají housle, gamba, flétna a cembalo a je to plné dobových tanců tak oblíbených. Georg si v Paříži udělal velké jméno. J. C. F. Fischer tu má dva kousky a po něm musí být zase Francouz a to Marais. Po přestávce nejprve Blavetova La Rose, k níž obojí housle a flétna vystoupí na balkón. Tak pokračujeme k proslaveným Rameauovým Galantním Indiánům. Klenotem večera je zprvu Telemannův Pařížský kvartet č. 6 e moll, kde září především housle a s nimi i flétna. A vyslouží si devítku. Když už se Lenka Torgersen tak blýskla, mistrovsky zahraje na závěr Rebelovy dva tance a sklízí desítku. Je nádherný večer a už tma.

   30. července je u sv. Martina ve zdi večer neobyčejné krásy zvaný Květina milosti. Tou květinou je Hanka Blažíková, jež uchopila staré španělské duchovní písně a se svou středověkou harfičkou dává zážitek, jemuž se těžko něco může rovnat. Jen musí častěji ladit. Petra porůznu hledá nejlepší postavení a stává se opět součástí koncertu. A krásný úvod obstará Monika, jež před vchodem opět skvěle sladěna v šatech žlutých s černými vlasy. Staré rakouské barvy a určitě by se líbila maršálu Radeckému. Jedna z posledních písní o tom, jak Panna Maria uzdravila krále Alfonsa, zní trochu jako portugalské fado.

   3. srpna opět v Trojském zámku, ale tentokrát poletují oblaky a pořadatelé neriskují a hraje se uvnitř v nejkrásnějším pražském sále. Koncert se jmenuje Affetti dell’anima. Hraje pro změnu Concerto Aventino, s nímž jsem se setkal v Litomyšli. Soubor pod vedením flétnisty Jakuba Kydlíčka sestavil velmi promyšlený a zajímavý program upomínající emoce italské opery a nezapomínající na virtuózní ovládání nástrojů, z nichž vynikají housle a flétna, jež výtečná emočně i technicky a měl jsem pocit, že doslova promlouvá. Mistrovsky se blýskla zejména v Mealliho Sonatě prima la Bernabea nebo Giambertiho Ciacconě.  

   Občas oživení tím, že housle hrají za dveřmi, nebo flétna zezadu sálu a témata citují jiné nástroje. Půvabné pískání na hliněné píšťalky tvaru ptáčků ve van Eyckově Slavíkovi. A konečně u Biberovy proslulé Sonaty representativy, kde je Allegro, Slavík, Kukačka, Žába, Kohout a slepice, Křepelka a Kočka, Pochod mušketýrů a Allemande Jakub vždy sekvenci ohlásí správně předpokládaje, že většina z nás téma nerozpozná. Já tedy určitě jen něco. Letos zřejmě nejlepší koncert festivalu.

   6. srpna se musím otevřeně zaradovat z pátého koncertu festivalu u Šimona a Judy Lilium mezi trním, kde vedle doslova zářivé Hanky Blažíkové tentokrát celé v bílém s bílými kvítky v černých vlasech, takže vypadala jako z Labutího jezera a z hrdélka zlato v mocných proudech a výživné texty Michnovy a dalších a Hanka Fleková se zrzavými kudrlinami a královna české hudební fotografie Petra má nádherné černé lesklé šaty, jež si určitě navrhla a ušila sama a Josefínka rusovláska ve fialové sukni a s černou blůzou a šmukem komplementárně černofialovým, jenž svědčí o tom, že vedle chytré hlavičky i vkus, bohužel smutná očka, neb jeden kamínek jí vypadl.

   A ke všemu jako koruna zdejší ženské krásy Monika Klára popáté v jiných šatech, ale opět dokonalá a mou pochvalu všech těch outfitů ráda slyší a udělá očka zpod černé hlavičky. A milá vstupní dívka Martina, s níž dohodnu dokončení lístků na odloženou jarní sezónu.

   A kolem Josefínky se mihne kudrnatá a stále nazrzavo Kamila Mazalová z Collegia Vocale 1704 a dostane volňásek a já jí musím říci, jak mě ta její červená hlava v Litomyšli nadchla, že jsem ji téměř nepoznal a dodám k tomu, že jsem ji měl zezadu na nádvoří za Maří Fajtovou, což bere vzhledem k těm vlasům za poklonu. Nemusí, nosí na hlavě krásné rouno jako vyhlášené australské ovce Merino. Jen bohužel u Anežky zavřeno a zřejmě nedaleký Speciál už zkrachoval.

    3. září je koncert Galantní dialog v zrcadlové kapli Klementina. Polská dvojice manželů Firlusových (on viola da gamba, ona cembalo) sestavila zajímavý program, polovina polská a pak Bach a Abel, a o to, že paní je moc hezká a před pár lety tu byla ve sladkém očekávání, ale především zase dámy kolem koncertu. Královna české hudební fotografie říká, že už svou novou jachtu přestěhovali z drahé Anglie do levnějšího Německa a je z toho brázdění moří nádherně opálená. Ředitelce Josefínce to nesmírně sluší (rusovlásky by se měly slunci vyhýbat). Monika Klára celá v černém včetně punčoch, sukénka krátká, černé vlasy a sněhobílá rouška. Povídáme a vzpomínáme spolu s Josefínkou na minulé vystoupení Firlusových spolu s Orkiestrou Historycznou. To tu ještě Monika Klára nepracovala.

    Když pak usednu, zaujme v osvětleném nástupu na schodišti do suterénu, kde je šatna hudebníků a toalety Monika Klára hrdý postoj a v tom světlem zaplaveném výklenku vyniknou její nohy, jejichž dokonalost by měla být tesána. Ježto jsou v černých punčochách, pak do gabra, nikoli do mramoru, přestože je to úděsná dřina. Petra přihotovena se svými zbraněmi vedle výklenku. Pokusil jsem se i na dálku zachytit.

    O přestávce se sklenkou bílého usednu se vstupenkovou dámou Müllerovou, jež má nejkrásnější stříbrnou hlavu na světě. Nakonec je mi líto, že už na poslední koncert nejdu, neb ten den na Dvořákově Praze Velké C dává Beethovenovu Missu Solemnis a ty skvělé dámy uvidím až na podzim.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Mandelík | úterý 3.11.2020 7:00 | karma článku: 0 | přečteno: 94x
  • Další články autora

Richard Mandelík

SOČR na jaře 2024

Eviduji pouze dva koncerty. Ten první zvaný Mozart a Salieri aneb sólisté SOČRu byl v rozhlasu ve Studiu 1 a ten druhý dle ústřední skladby Griegův klavírní koncert v Rudolfinu.

9.5.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 25x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Atrium na jaře 2024

V Atriu na jaře 2024 jsem byl pětkrát, z toho dvakrát na domácky pojatých koncertech typu Vážný zájem.

7.5.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 31x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Café Créme na jaře 2024

Navštíveny všechny čtyři jarní koncerty s radostí a duší potěšenou až na ten poslední, kde zvedám hlas kritický.

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 4,74 | Přečteno: 56x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 162x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Zavřené školy, letiště i banky. Argentinu zasáhla generální stávka

9. května 2024  22:28

Odbory v Argentině organizují generální stávku. Protestují proti úsporným opatřením a dalším...

Americký voják dezertoval za láskou do Ruska, po pár týdnech skončil ve vazbě

9. května 2024  21:09

Soud v ruském Vladivostoku poslal v úterý do vazby amerického vojáka, který čelí obvinění z...

Ženíšek může být novým ministrem pro vědu, kývlo i širší vedení TOP 09

9. května 2024,  aktualizováno  20:25

Marek Ženíšek má být podle TOP 09 novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace. Schválilo to širší...

Čína je pilířem nového světového řádu, řekl Orbán a kývl na její mírový plán

9. května 2024  20:05

Čína je jedním z pilířů nového světového řádu a Maďarsko podporuje její mírový plán pro Ukrajinu,...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 742
  • Celková karma 3,78
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.