Jakub Kůsa ve Švédsku třetí

Uppsala Young Champions 23. – 28. 10. 2020

Na konci října jsem se spolu s dalšími juniorskými reprezentanty vypravil do Švédska. Turnaj se měl původně odehrát v univerzitním městě Uppsala, ale díky koronavirovým opatřením byl na poslední chvíli přesunut do městečka Väsby nedaleko Stockholmu. Turnaj Uppsala Young Champions se konal již posedmé a má rok od roku silnější a kvalitnější obsazení. Letos se ho zúčastnilo 40 hráčů a hráček z celé Evropy, kdy první nasazený IM Felix Blohberger z Rakouska měl ELO 2467. Tohoto turnaje se Češi dosud nezúčastnili, naše účast byla tedy premiérou. Každý z nás chtěl ukázat to nejlepší, co umí. Navíc to byl pro nás pravděpodobně poslední neonlinový turnaj v letošním roce.

Do turnaje jsem byl nasazen jako hráč č. 17 s ambicí skončit v první desítce. Tušil jsem, že cesta k cíli nebude jednoduchá, protože na turnaji bylo mnoho silnějších a starších hráčů než já. Po prvních třech vydařených kolech, kdy se mi podařilo třikrát vyhrát, jsem se vyhoupl na medailové pozice. Věděl jsem, že to ještě nic neznamená, turnaj byl teprve na začátku. Ve čtvrtém kole jsem se utkal s domácím favoritem IM Miltonem Pantzarem. Oba jsme zatím měli plný počet bodů. Milton je velmi silný hráč s ELO 2410. Musím přiznat, že zahájil hru daleko lépe než já a stál lépe. Já jsem se ale houževnatě bránil, snažil jsem se měnit figury a nakonec se mi podařilo uhrát remízu. Po partii jsem dostal nabídku rozhovoru a živého komentování na streamu s WIM Fionou Steil – Antoni a GM Nilsem Grandeliusem. Nepopsatelný zážitek. Byl jsem hodně nervózní, hlavně kvůli angličtině, ale komentátoři byli příjemní a nervozita ze mě hned na začátku spadla.

Finální pozice a stream s WIM Fionou Steil – Antoni a GM Nilsem Grandeliusem.

Zapomněl jsem zmínit, že tento turnaj má svoji zvláštnost. Hrají se totiž tři dvojkola, to druhé z nich na nás čekalo již následující den. Věděl jsem, že tato dvě kola jsou velmi důležitá pro celkové umístění v turnaji. Dopolední kolo jsem hrál s dalším silným hráčem ze Švédska, FM Hampusem Sörensenem. Partie byla od samého začátku velmi zajímavá, soupeř stál výborně, možná i na výhru. V klíčovém momentu však Hampus zahrál několik tahů nepřesně a partie se úplně otočila v můj prospěch. Věděl jsem, že partii můžu i vyhrát, tak jsem počítal vyhrávající pokračování. Pozice byla ale hodně ostrá, a protože se mi krátil čas, tak jsem nechtěl riskovat a partii jsem zremizoval.

Odpolední kolo jsem hrál s holandským hráčem FM Van Dael Siemem, který turnaj nakonec vyhrál. Siem mě překvapil hned prvním tahem, kdy zahrál tah h3. Snažil jsem se hrát partii jednoduše a neměl jsem vůbec žádný problém. Partie poté přešla do koncovky, kdy jsem v jeden moment mohl získat výhodu, ale cestu jsem nenašel a po pár tazích skončila partie opakováním tahů.

Čekali nás dva poslední turnajové dny. V úterý jsem hrál se švédským FM Jung Minem Seo. Tato partie byla z mého pohledu nepovedená. Byl jsem zbytečně velmi nervózní a mělo to vliv na mé přemýšlení u partie. Partii jsem zaslouženě prohrál i přes to, že jsem měl šanci partii zdramatizovat. Tady bych rád poděkoval Peťovi Piskovi, který mě po partii namotivoval do posledních dvou kol. Pomohl mi zapomenout na nepovedenou hru a dodal mi pozitivní energii do posledního dne, kdy nás čekalo závěrečné dvojkolo.

Ráno jsem hrál po dlouhé době s elově slabším soupeřem. Nervozita z předchozího kola byla pryč a soupeře jsem jasně přehrál. Při partii jsem cítil psychickou výhodu, kdy soupeř hrál pod tlakem. V odpoledním kole na mě čekala německá WIM Annmarie Muetsch. Partie byla z mého pohledu důležitá a měla zásadní vliv na celkový výsledek v turnaji. Partie se mi povedla a soupeřku jsem přehrál. Na konci jsem ale trochu polevil a místo jednoduché výhry jsem přešel do „asi“ vyhrané věžovky. Partii jsem si tím výrazně zkomplikoval. Měl jsem zvolit nebojácnější a jednodušší cestu k výhře. Soupeřka se naštěstí nebránila dobře, po pár tazích ztratila druhého pěšce a partii prohrála.

9.kolo: J. Kůsa – WIM A. Muetsch

Po skončení partie jsem bedlivě sledoval výsledky ostatních hráčů. Do poslední chvíle se nevědělo, jaké bude celkové pořadí. Díky výsledku na první šachovnici jsem nakonec se 6,5 body skončil na skvělém třetím místě. Turnaj se mi povedl, jsem spokojen jak s hrou, tak i s výsledkem. Díky tomuto výsledku jsem si splnil i svůj cíl pro letošní rok, přesáhnout hranici 2300 Elo bodů.

Jak se dařilo celkově české výpravě? Markovi Mičovi se díky skvělému závěru podařilo skončit na pěkném 9. místě (5,5 bodu). Adam Frank skončil 14. (5 bodů) a Ríša Stalmach si šňůrou tří výher v závěru turnaje zajistil 16. místo (5 bodů). Jáchymovi Němcovi se bohužel nepovedla poslední dvě kola a turnaj uzavřel na 18. místě (4,5 bodu). Fanoušky a fanynky zarmoutila hlavně poslední partie, kdy Jáša hrál s islandským FM Hilmirem Heimissonem. Na tom by nebylo celkem nic zvláštního, kdyby tento soupeř neměl mnoho slušivých zlatých doplňků včetně nalakovaných nehtů. Když už se zdálo, že vývoj partie směřuje k bodovému zisku, tak v zápalu fandění taťka dostal nápad, že Jášovi půjde gratulovat s nalakovanými nehty J. Škoda, že nakonec na lakování nehtů nedošlo, ale touto nešťastnou prohrou Jáša o svého fanouška určitě nepřišel! Kája Brožka nasbíral mnoho cenných zkušeností a po solidním výkonu obsadil 34. příčku (3 body).

Přestože byl turnaj náročný a mnoho volného času jsme neměli, tak každý z členů naší výpravy si odváží i nešachové zážitky. Byli jsme skvělá parta a všichni máme spoustu společných zážitků na rozdávání :-).

Ríša Stalmach vzpomíná, že hned po ubytování jsme šli obhlédnout okolí, na večeři a do obchodu. Tam, jak říká: „Koukal jsem po cenách… Je to všechno aspoň třikrát dražší než u nás. Voda za 30 Kč v přepočtu, co to je? Po pár minutách mé obchůzky obchodem jsem narazil na květináč s umělými květinami. Chtěl jsem to přejít, ale zaujala mě cena 10 švédských korun, což je přibližně 26 korun českých. Řekl jsem si, „proč to nekoupit“? Po zaplacení jsem ale zjistil, že jsem se špatně podíval a přepočítal si, že to nakonec nestálo 26 Kč, ale 130 Kč. „No nevadí“, řekl jsem si. Tak jsem si připlatil, ale co teď s kytkou? Usoudil jsem, že ji někomu dám, stačilo jen vybrat cíl J. Možnosti byli celkem jasné. Hráčka, recepční nebo náhodná kolemjdoucí. Hned v prvním kole jsem měl štěstí na dvacetiletou Slovinku. Před partií jí Petr Pisk řekl, že pro ni mám překvapení, že si má počkat. Po partii se mě ještě Monika zeptala, co měl můj doprovod na mysli. Z nervozity jsem jí odpověděl pouze, že netuším. Celý týden mi pak Petr připomínal, že někomu něco dlužím. Celý turnaj jsem přemýšlel, co s tou kytkou udělám. Když byl poslední den turnaje, tak jsem se nakonec rozhodl, že květinu nechám na pokoji a udělám tím radost alespoň paní uklízečce, která si to po našem odjezdu jistě zasloužila :-)“.

2.kolo: R. Stalmach – J. Kůsa

Pro Marka Miču byl zase jeden z největších zážitků snažit se mluvit, číst a překládat švédsky. Často si slova odvozoval z angličtiny a porovnával s češtinou. Nakonec říkal „Jsem na sebe pyšný, že jsem dokázal přeložit nápis Dámské kadeřnictví  :-)“.

Adam Frank hezky říká, že: „Všechny TOP zážitky jsme prožívali všichni společně. Ale jeden je jen můj J. Sháněl jsem HDMI kabel pro naší televizi. Všechno to začalo tím, že jsme první hrací den hledali nějakou aktivitu, která by všechny bavila. Pak někoho, už nevím, koho napadlo, že bychom si mohli pustit film. Všichni souhlasili a tak Petr Pisk zaúkoloval Ríšu. Jenže mělo to háček. V televizi běželi jen programy ve švédštině, takže to nebylo úplně ideální. Nejpohodlnějším řešením byl HDMI kabel, který by propojil TV a notebook. V informační knížce jsme se dočetli, že se dá zdarma půjčit na recepci. Tam mi řekli, že zrovna nemají žádný k zapůjčení, ale že se mám zeptat nějakého Tonyho, který je v Conference Hall. Mezitím přišel dolů Ríša, já mu vše řekl a šli jsme najít místnost s Tonym. Po chvíli hledání, kdy jsme prošli větší částí hotelu, jsme konečně uviděli ceduli s nápisem Conference Hall. V místnosti stála naštěstí jen jedna osoba, takže poznat Tonyho nebylo těžké. Vysvětlili jsme mu náš problém, on chvíli přemýšlel, poté nám řekl, ať chvilku počkáme. Viděli jsme, že šel pravděpodobně někam do skladu. Po 5 minutách se vrátil s kabelem v ruce. My jsme mu poděkovali a vítězoslavně jsme odešli zpět na pokoj. Jenomže pak jsme zjistili, že kabel nefunguje. Po chvíli snažení jsme to vzdali a nakonec jsme museli všechny filmy pracně přesouvat na Flash a tu následně zapojovat do TV. Takže celá naše výprava za kabelem byla naprosto zbytečná, ale nakonec jsme se tomu alespoň všichni zasmáli“.

2.kolo: A. Frank – M. Miča

Jáchymovovi Němcovi se líbilo, že si zahrál fantastický turnaj se silnými zahraničními hráči. Vlastně nejen zahraničními, los mu přisoudil i dvě „derby“. Ve třetím kole remizoval s Adamem a v sedmém kole byl úspěšnější s Markem. „Těšil jsem se na každé kolo!“ říká. A nejen to, celý pobyt se staral o skvělou náladu celé výpravy J. Jáša také trochu lituje… „Nejvíc mě mrzí, že nebyl čas se jít podívat do města. Taky často pršelo, tak jsme nemohli ani do přírody, byli jsme vlastně jenom jednou. Nejvíce času jsme trávili na hotelu, kde bylo všechno, co jsme potřebovali nebo chtěli. Od bazénu po zahradu s jezírkem plným japonských a ráno hladových ryb J. S kluky na pokoji jsme se rozhodně nenudili, připravovali se na partie nebo koukali na filmy.

1.kolo: J. Němec – V. Muntean

Kája Brožka říká, že přestože se mu v turnaji šachově příliš nedařilo, tak si celý pobyt ve Švédsku moc užil. „Bydleli jsme a hráli turnaj v nádherném hotelu Hotel Scandic Infra City, kde jsme měli výborné snídaně. Po snídani jsme mohli krmit rybičky v hotelovém jezírku, když jsme si došli pro krmení na recepci. Také jsme byli jednou plavat v hotelovém bazénu a na procházce jsme našli kešku. S klukama jsme byli dobrá parta a vzájemně jsme si pomáhali s přípravou, hráli šachy a večer koukali na filmy. Šachová konkurence byla velice silná a jsem rád, že jsem mohl soupeřit s hodně silnými hráči z různých států. Po každé hře jsem se soupeři analyzoval partie. Všichni moji soupeři byli cizinci, tak jsem musel mluvit anglicky :-)“.

Kája Brožka – před posledním kolem

Závěrem bych rád za nás všechny poděkoval Šachovému svazu České republiky za podporu a nominaci na turnaj. Také Petrovi Piskovi za šachovou podporu během turnaje a Petrovi Kůsovi za doprovod a zajištění hladkého průběhu celého týdne.

Společná výprava, zleva: Petr Kůsa, Jáchym Němec, Jakub Kůsa s trofejí za 3. místo, Richard Stalmach, Karel Brožka, Marek Miča, Adam Frank, Petr Pisk

Odkaz na web pořadatele, výsledky a další informace z turnaje: ZDE

Jakub Kůsa

_____

Uppsala Young Champions 2020, 23. – 28. 10. 2020

Jarní vize účasti na švédském turnaji Young Champions se naplnila. Několik málo týdnů před turnajem byla ze strany organizátora turnaje, pana Carla Fredrika Johanssona, obnovena pozvánka účasti pro skupinu našich zástupců. Young Champions je již 7. ročník tradičně silně obsazeného juniorského open turnaje na 9 kol, kdy týdenní program zahrnuje tři dvojkola. Letošního ročníku se účastní 40 hráčů, a jak Carl Frederik říká, tak jeho vizí je během několika následujících ročníků turnaj naplnit osmdesáti hráči se silným zastoupením juniorských velmistrů a mezinárodních mistrů. I vzhledem k současné situaci se daří každoročně navyšovat počet účastníků, což by mohlo být velmi motivační i pro naše případné účastníky v dalších ročnících. Organizace turnajů obecně a obzvlášť v dnešní koronavirové době přináší řadu úskalí a překážek, které se samozřejmě nevyhnuly ani tomuto turnaji. Například místo konání turnaje muselo být přesunuto pouhý jeden den před jeho začátkem, dále díky omezení sociálních kontaktů musel být zrušen bleskový turnaj.

Rozhodně je potřeba ocenit organizátory za to, že vytvořili bezpečné a komfortní zázemí pro uskutečnění turnaje. Zavedli opatření, na která jsme i my z naší vlasti zvyklí. Kladou důraz na dodržování odstupů, dezinfekci rukou i šachového materiálu. Nošení roušek je zde na rozdíl od nás na dobrovolné bázi. Ale teď již k naší výpravě.

Jak již bylo předesláno, tak organizace naší výpravy musela proběhnout ve velmi krátkém čase. Prostoru na rozhodování nebylo příliš, obzvláště když se v tomto termínu měla uskutečnit Mistrovství Čech a Mistrovství Moravy do 16 let. Motivací a hnací silou tuto akci zajistit byla také reálná obava, že je to možná v letošním roce poslední příležitost, kdy si budou moci naši hráči zahrát za skutečnou šachovnicí, ne jen za tou virtuální. Nejistota odjezdu navíc trvala až do posledního dne před odjezdem, kdy byla zaváděna další a další koronavirová opatření.

Nakonec se naše výprava setkala ve čtvrtek ráno na letišti v Praze, aby se vydala na cestu. Vše proběhlo hladce, nastoupili jsme do letadla a čekali na odlet. Zpestřením pak bylo hlášení kapitána, kdy pro poruchu ohřevu Pitotovy trubice musíme stroj vyměnit. Výstup a opětovný nástup způsobil asi hodinu a půl dlouhé zpoždění, které zásadně neovlivnilo náš plán dostavit se do místa konání turnaje – hotelu Scandic Infra City nedaleko Stockholmu do 16. hodiny odpoledne.

Výprava ve složení, kde jasnou převahu tvoří hráči Frýdku Místku, Richard Stalmach, Marek Miča a Adam Frank byla doplněna Jáchymem Němcem z Říčan, Jakubem Kůsou z Moravské Slavie Brno a Karlem Brožkou z Polabin. Doprovod zajišťuje Petr Pisk s Petrem Kůsou.

Společná výprava, zleva: Adam Frank, Petr Pisk, Marek Miča, Jáchym Němec, Karel Brožka, Richard Stalmach, Jakub Kůsa, Petr Kůsa

Páteční 16. hodina znamenala start prvního turnajového kola. Dva hráči našeho týmu byli poctěni možností utkat se s reprezentantkami Slovinského týmu. Oba tuto výzvu zvládli a tým první kolo uzavřel s pětibodovým ziskem. Celkově byly všechny partie hodnoceny z hlediska jejich kvality pozitivně a tak optimistická nálada tým neopustila ani do bojů v dalším kole.

1.kolo: Marek Miča – Axel Falkevall

2.kolo: Karel Brožka – FM Hampus Sörensen

Los druhého kola proti sobě nasadil hned dvě české dvojice, a to R. Stalmacha a J. Kůsu, dále pak A. Franka a M. Miču. Nasazení a průběžné výsledky je možné sledovat na níže uvedeném odkazu:

http://www.uppsalayoungchampions.se/en/

Dostupné jsou také on-line přenosy:

http://www.uppsalayoungchampions.se/en/live-2/

Organizátoři dále zajistili živý komentář Fiony Steil-Antoni, které asistují špičkoví švédští hráči GM Nils Grandelius, GM Pontus Carlsson a další. Stream, který začíná vždy dvě hodiny po začátku každého kola, je možné nalézt na You Tube kanále zde:

https://www.youtube.com/watch?v=RAd3hYHlEUI

Rádi bychom za celou výpravu poděkovali Šachovému svazu za poskytnutou podporu a příležitost pro naše hráče reprezentovat český juniorský šach na Young Champions 2020.

Petr Kůsa