https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/za-vybrane-pokuty-v-prelouci-vysadili-ovocny-sad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Za vybrané pokuty v Přelouči vysadili ovocný sad

5.11.2020 11:48 | PŘELOUČ (ČTK)
"Předtím tam byla jenom louka s pěti starými stromy. Kdysi dávno tam byl sad, lidé ho chtěli obnovit, jsou tam hrušky, třešně, višeň, jablka, švestka, doprostřed jsem dali dominující jedlý kaštan," řekl Feranec. Ilustrační obrázek
"Předtím tam byla jenom louka s pěti starými stromy. Kdysi dávno tam byl sad, lidé ho chtěli obnovit, jsou tam hrušky, třešně, višeň, jablka, švestka, doprostřed jsem dali dominující jedlý kaštan," řekl Feranec. Ilustrační obrázek
Licence | Volné dílo (public domain)
V Přelouči na Pardubicku radnice v místní části Lohenice vysadila na přání obyvatel ovocný sad. Zaplatila ho z pokut, které vybrala za nelegální pálení odpadu. ČTK to řekl vedoucí odboru životního prostředí Jan Feranec.
 

"Předtím tam byla jenom louka s pěti starými stromy. Kdysi dávno tam byl sad, lidé ho chtěli obnovit, jsou tam hrušky, třešně, višeň, jablka, švestka, doprostřed jsem dali dominující jedlý kaštan," řekl Feranec.

Stromů je 27, mají už kolem 2,5 metru a plodit by mohly začít do tří let. Starat se o ně budou ve spolupráci s městem lidé z místní části. Další výsadba ovocných stromů by mohla pokračovat na jaře u cesty z Přelouče směrem na Benešovice.

"Se skauty chceme obnovit alej podél polní cesty, kde bude zhruba 45 stromů, chceme tam také ovocňáky. Je to stará cesta bez zeleně, používají ji Přeloučáci, chodí tam běhat a na procházky," řekl Feranec.

Stromy v Lohenicích stály město 24.000 korun, původně je chtěla zaplatit z dotací, ale neuspěla. "Dotace padly, tak jsme sad zaplatili z pokut, u nich je podmínka, že se musí využít na zlepšení životního prostředí. Sad jsme pořídili za dvě nelegální pálení odpadu," řekl Feranec.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

AM

Anežka M

5.11.2020 14:30
Kaštan jenom jeden? Samosprašnost u jedlých kaštanů je dost nejistá. Přisaďte mu parťáka.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

6.11.2020 10:08
Hlava mi nebere jednu věc - Jak je možné, že v Přelouči stála výsadba 27 stromků celkem 24 tisíc korun, když jinde uvádějí obecní úřady cenu za výsadbu jediného stromku 5 - 8 tisícovek.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

6.11.2020 10:30 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Záleží, kdo jak moc chce mlaskat.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

6.11.2020 15:37 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
ono asi taky je třeba rozlišovat od koho a jak velký strom se vysazuje. jestli ty ovocné stromy vybíral nějaký neznalý úředník a ještě ne za své peníze, tak mu bylo asi úplně 1 kolik za ně zaplatí než aby si dal tu práci a hledal v nabídce třeba starých odrůd za cenu do cca 200.- za stromek.například odrůda jabloně - api hvězdicovité se dá sehnat za + - 250.- a i také pod vznešenějším názvem - apistar za už lidovou cenu 999.- stačí zagooglovat. myslím, že ty pak vzrostlejší neovocné stromy s kořenovým balem se už pohybují cenově okolo těch třeba 5000.-a více...výsadbu taky mohli svěřit místním zahrádkářům a ne za úplatu nějaké zahradnické firmě co je zvyklá fakturovat na peníze z dotací.kdyby se třeba cyklostezka měla platit ze soukromých peněz, tak by jistě nestála tolik co za prachy z dotací ! mýlím se ???
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist