Počátkem příštího roku by měla v těsné blízkosti dětského oddělení Fakultní nemocnice v Motole začít stavba Domu Ronalda McDonalda. Stejnojmenný nadační fond už k výstavbě domu určenému rodinám dlouhodobě nemocných dětí směřuje několik let. V březnu letošního roku projekt získal stavební povolení a momentálně se ve veřejném tendru hledá zhotovitel stavby. „Nejlepším způsobem, jak zvládat tak obtížnou situaci, jakou je vážná nemoc dítěte, je možnost zůstat pohromadě se svými blízkými. Z tohoto důvodu stavíme po celém světě domy, které rodinám v takové situaci nabízejí bezplatný pobyt v těsné blízkosti nemocnic,“ říká v rozhovoru Ivana Pešatová, ředitelka české pobočky Ronald McDonald House Charities.
Jak to v současnosti vypadá se stavbou prvního Domu Ronalda McDonalda v Česku?
Máme hotový kompletní projekt, který v březnu 2020 získal stavební povolení. Nadační fond hradil veškeré náklady na vyhotovení projektu, stejně jako kompletně zafinancuje celou stavbu i následný provoz budovy. Faktickým investorem stavby je Fakultní nemocnice v Motole, které prostředky na stavbu věnujeme darem. Po malém zdržení kvůli jarní vlně koronavirové pandemie vyhlásila tedy nemocnice v červenci výběrové řízení na zhotovitele stavby. Tendr stále probíhá, ale doufáme, že do konce roku budeme znát vítěze. Věříme, že stavba bude zahájena nejpozději v prvním čtvrtletí roku 2021 a celkové by neměla trvat déle než 14 měsíců.
Co rozpočet? Máte už vybrané potřebné prostředky?

V současné době jsme zhruba na 85 procentech potřebné částky. Když se o projektu začalo před lety mluvit, byla odhadovaná suma nižší, ale kvůli rostoucím cenám stavebního materiálu a prací se v průběhu let zvedla. Aktuální potřebný rozpočet na stavbu a vybavení domu je 80 milionů korun včetně DPH a my jsme doposud vybrali již 68 milionů. Bohužel COVID-19 nám udělal čáru přes rozpočet tím, že byly v průběhu roku hned dvakrát uzavřeny restaurace našeho partnera. Ty jsou pro nás hlavním zdrojem získávání prostředků. Před zahájením stavby tedy finální částku mít nebudeme, ale věříme, že se můžeme spolehnout na naše podporovatele a příznivce a během příštího roku se nám podaří vybrat i zbylé peníze.  
Jakým způsobem tedy získáváte finance na stavbu? Pomáhá vám hodně veřejnost?
Nejvíc peněz získáváme právě díky síti restaurací McDonald’s, kde máme kasičky, do kterých zákazníci házejí hotovost nebo mohou přispět při objednávce přes elektronické dotykové kiosky.  Všechny tyto peníze jdou do veřejné sbírky, která je určená na stavbu domu a další činnosti spojené s naším posláním. Mimo síť restaurací lze do této sbírky přispět přes náš web či zasláním peněz přímo na transparentní účet.
Ke společnosti McDonald’s vás tak neváže pouze název…
McDonald’s je naším zakladatelem a hlavním partnerem, bez kterého bychom nemohli fungovat. Jejich restaurace nám kromě výše uvedených celoročních možností příspěvků umožňují i dvakrát ročně prodávat charitativní předměty, jejichž celý výtěžek jde opět do veřejné sbírky. Kromě toho nás velmi podporují i samotní provozovatelé restaurací – franšízanti, kteří nám celoročně přispívali jednou korunou z každé prodané kávy, čehož si mohli zákazníci všimnout díky netradičnímu modrému designu kelímků. Nově kávu vystřídá nový produkt – podpora nadačnímu fondu budou hned dvě koruny z každého prodaného Happy Meal. Dále se každoročně koná akce s názvem McHappy Day, kdy darují polovinu z celkové tržby za hranolky. Velmi důležité je i to, že nás podporuje samotná společnost McDonald’s tím, že financuje provozní náklady charity.
Už máte představu o vzhledu budovy? Bude se nějak podobat domům v zahraničí?
Lidé se nás často ptají, jestli bude něčím připomínat restaurace McDonald’s a zda bude mít nahoře velké písmeno „M“. Chtěla bych to jednoznačně vyvrátit – dům nebude nijak vizuálně spojen s McDonald’s ani s jejich sortimentem. Každý Dům Ronalda McDonalda na světě je jiný a originální. Neexistuje jednotný vizuál, pouze pravidla, na co by se při projektování nemělo zapomenout. Někdy je dům vytvořený z rekonstruované zástavby, jindy se zase jedná o novostavbu. Některé domy jsou velké stavby s kapacitou hotelu o 60 a více pokojích. Na některých místech se naopak jedná o intimní domečky s několika málo pokoji.
Bude český dům něčím výjimečný?
Bude výjimečný hlavně v tom, že bude náš. A navíc první svého druhu v republice. Bude nabízet také pracovnu pro rodiče, což není v zahraničí příliš obvyklé. Rodiče se díky tomu mohou střídat u dítěte a jeden z nich může nadále pracovat. Místnost lze zároveň využít i jako učebnu. Dům bude totiž k dispozici i rodinám s dětmi, které jsou vážně nemocné a do Prahy dojíždějí na ambulantní léčbu, například chemoterapii.
Hlavní činností vašeho nadačního fondu je péče orientovaná na rodinu. Jak byste ji popsala?
Naším stěžejním posláním je péče orientovaná na rodinu neboli family-centered care, což v praxi znamená, že se nesoustředíme jenom na nemocné dítě, ale na pomoc celé zasažené rodině. Víme, že v momentě, kdy dítě onemocní vážnou nebo život ohrožující chorobou, paralyzuje to všechny členy rodiny. Je to extrémně náročné psychicky, finančně i fyzicky. Rodiče často musí cestovat přes celou republiku a přespávají na chodbách nemocnice. My jim nabídneme plnohodnotný odpočinek a domácí atmosféru včetně zázemí, které podpoří jejich psychiku, aby se mohli co nejvíce věnovat svému nemocnému dítěti a pomoci mu tak k uzdravení. Samotným dětem totiž chybí ze všeho nejvíce právě opora rodičů a sourozenců. Díky centrální rodinné péči ale mohou být zase spolu, což vnímáme jako velmi důležité.
Foto: archiv Ivany Pešatové

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account