Polská stigmatizovaná řeholnice kandidátkou blahořečení

Polská stigmatizovaná řeholnice kandidátkou blahořečení
9. listopadu 2020 Události Autor: Eva Svobodová

Dnes byl ve Varšavě oficiálně zahájen proces blahořečení polské mystičky Wandy Boniszewské. Členka Kongregace sester od Andělů se narodila v roce 1907 na území současného Běloruska. Po složení věčných slibů v roce 1933 nesla na svém těle stigmata a mystické zážitky si zapisovala do deníku, přirovnávaného k záznamům svaté Faustyny Kowalské. 

Stejně jako ona také žila po nějaký čas v klášteře v litevském Vilniusu. V roce 1950 ji zatkla sovětská tajná policie, podrobila mučení a odvlekla na Sibiř, kde sestra Wanda žila až do roku 1956 ve vyhnanství. Své utrpení obětovala za hříchy druhých, zvláště kněží. Jak zdůraznil web CNA, její beatifikační proces ne náhodou startuje právě v době, kdy se polská katolická církev potýká se sérií odhalení vysokých hodnostářů, kteří zneužívali mladistvé či zločiny tohoto charakteru kryli.

Sestra Wanda Boniszewská zemřela roku 2003 ve věku 96 let nedaleko Varšavy. Dnes začala diecézní fáze procesu jejího blahořečení.

Kongregace Sester od Andělů vznikla ve Vilniusu roku 1889, působí ve východní Evropě, ve Velké Británii a v Africe. Na českém území existuje jediná její komunita ve Vranově u Brna, patří do ní i naše moderátorka Jitka Ingrová.

 

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony