InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vernisáž výstavy kuriozit k 120. výročí založení muzea

    středa 1.5 16:00 - Muzeum, Vodňany

  • Výstava historických hraček

    středa 1.5 9:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Na válečné veterány se dnes vzpomínalo i v Jindřichově Hradci

Jako první přišel památku padlých vojáků uctít Miloslav Sviták, zástupce z Československé obce legionářské v Jindřichově Hradci. , Autor: Lucie Váchová

Jako první přišel památku padlých vojáků uctít Miloslav Sviták, zástupce z Československé obce legionářské v Jindřichově Hradci.     Autor: Lucie Váchová

JINDŘICHŮV HRADEC – Také v Jindřichově Hradci se dnes připomínal Den válečných veteránů. Během komorního pietního aktu na místním hřbitově památku vojáků, kteří zemřeli ve vojenské službě, uctili zástupci vedení města i jindřichohradeckých legionářů. Den válečných veteránů je připomínkou uzavření příměří na západní frontě, které vstoupilo v platnost 11. listopadu 1918 v 11 hodin dopoledne.

„Dnes je Den válečných veteránů. Je to vzpomínka na padlé vojáky světových válek. Přesně před sto dvěma lety bylo podepsáno příměří mezi Německem a spojeneckými zeměmi. Tím byla zakončena druhá světová válka," uvedl Miloslav Sviták, zástupce z Československé obce legionářské v Jindřichově Hradci.

Symbolem Dne válečných veteránů se stal vlčí mák, který nosí účastníci pietních aktů na klopě. „Jde o symbol z bojiště, z francouzských Flander, kde v létě 1914 procházeli spojenečtí vojáci do zákopů. Okolo na polích zrovna kvetly vlčí máky," dodal legionář Sviták.

Vlčí mák se objevil v básni Na flanderských polích, kterou v roce 1915 napsal kanadský chirurg John McCrae. Ten sloužil na západní frontě, nedaleko belgického města Ypres. Vlčí mák pak jako symbol pro padlé vojáky 1. světové války poprvé použila americká profesorka a humanistka Moina Michaelová. Dnes je také symbolem pro sbírku na pomoc válečným veteránům a invalidům.

V první světové válce Jindřichohradecko zastupovali především vojáci 75. pěšího pluku. „Jindřichohradecký pluk měl velitelství i doplňovací obvod. Během první světové války v letech 1914 až 1918 padlo na bojištích přes dva tisíce příslušníků 75. pěšího pluku jindřichohradeckého," doplnil Miloslav Sviták.

Věnce a kytice od dnešního dopoledne leží u památníku 75. pěšího pluku, dále u pomníku bojů o kótu 363 u ukrajinského Cebrova, který na jindřichohradeckém hřbitově symbolizuje kříž snesený přímo z bojiště. „Květiny jsme položili i na hrob Jana Cirhana, který položil svůj život 5. května 1945 při přestřelce v jindřichohradecké Panské ulici. A uctili jsme i památku sovětských vojáků," zakončil legionář.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace