Zloději ukradli v Londýně knihy za 75 milionů korun. Policie je našla pod podlahou rumunského domku

Loupež jako z filmu „Mission Impossible“ – tak některá média charakterizují krádež více než dvou set vzácných knih, včetně prvních vydání prací Galilea Galileiho nebo Izáka Newtona. Lupiči je skoro před čtyřmi lety ukradli z celního skladu v Londýně. Policie je teď vrátila majitelům.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Knihy (ilustrační foto)

Rumunský gang ukradl více než dvě stě vzácných knih | Foto: Gellinger/CC0 Creative Commons | Zdroj: Pixabay

Například televize Sky loupež přirovnává k filmu „Mission Impossible“ nepochybně proto, že lupiči v lednu 2017 vnikli do skladu v londýnském Felthamu přes střechu. Podle policie slanili asi 12 metrů. Nechtěli spustit alarm a díky spuštění na provazech se vyhnuli čidlům.

Za krádež housek vězení? Soudce chtěl jen uklidit recidivistu mimo společnost, soudí právník Gřivna

Číst článek

Ukradli na 240 cenných knih v přepočtu za 75 milionů korun. Byly mezi nimi i Goyovy kresby. Za dva dny přiletěli do Británie z kontinentu jiní členové gangu a ti pak knihy vyvezli v dodávce do Rumunska.

Knihy byly tehdy v celním skladu, protože patří třem obchodníkům z Itálie a Německa, kteří je poslali do Spojených států na výstavu do Los Angeles.

12 lidí ve vězení

Nalezení knih bylo výsledkem mezinárodní operace. Policie provedla 45 razií v Británii, Itálii a Rumunsku a zatkla několik Rumunů. 12 z nich poslal britský soud v říjnu do vězení. Knihy našla rumunská policie v půlce září pod podlahou domku v rumunské oblasti Neamț. Všechny, kromě čtyř. Majitelům je teď vrátila rumunská Národní knihovna.

Britský soud prokázal gangu 12 loupeží v Británii v době od prosince 2016 do dubna loňského roku. Skupina se ale nesoustředila jen na umění. V Británii kradla a v Rumunsku lup prodávala.

Helena Berková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme