InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Ticho jako v márnici

    středa 29.5 19:00 - Divadlo U Kapličky Husova tř. 622/45, České Budějovice

  • Univerzita třetího věku - exkurze

    středa 29.5 7:00 - Dům kultury Milevsko

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V jindřichohradecké nemocnici leží 90 pacientů s covidem. Deset z nich je ve velmi vážném stavu

JINDŘICHŮV HRADEC – Jindřichohradecká nemocnice se v současné době stará o osmdesát až devadesát pacientů s onemocněním Covid-19. Z toho jich je deset ve velmi vážném stavu připojeno na umělou plicní ventilaci. K péči o všechny tyto pacienty nemocnice vyhradila pět standardních oddělení, která se přeměnila na infekční jednotky.

„Dále jsme více jak zdvojnásobili kapacitu akutních ventilovaných lůžek na anesteziologicko-resuscitačním oddělení. Upravili jsme provozy urgentního příjmu, kde jsme rozšířili respirační ambulanci, abychom byli schopni zvládat i přísun ambulantních pacientů," uvedl člen představenstva nemocnice a primář ARO Vít Lorenc.

Všechny tyto změny musela nemocnice podstoupit, aby dokázala koronavirovou epidemii zvládnout. Kromě toho se tu podařilo během několika týdnů vybudovat velkokapacitní laboratoř na hodnocení PCR testů. „Zpracováváme tam vzorky, které odebereme na našem mobilním odběrovém místě. Laboratoř zvládne zpracovat dvě stě třicet vzorků denně. Máme tam mladý tým laborantek, které odvádějí výbornou práci," dodal primář. Celkem jindřichohradecká nemocnice ohledně zpracování vzorků spolupracuje se třemi laboratořemi. Kromě té vlastní je to laboratoř v Třeboni, která jejich vzorky zpracovávala i na jaře, a dále laboratoř Přírodovědné fakulty v Českých Budějovicích.

Kromě toho se podařilo zněkolikanásobit kapacitu odběrového místa, které zvládne až čtyři sta odběrů za den. A to je několikanásobně víc, než když se mobilní stan poprvé na jaře otevřel. „To všechno zvládáme v situaci, kdy máme velký nedostatek personálu jak zdravotnického, tak nezdravotnického. Spousta lékařů a sestřiček onemocnělo covid a bylo krátkodobě nebo dlouhodobě vyřazeno z péče o pacienty. Kromě toho jsme měli veliké problémy v technickém provozu. V jednu chvíli jsme neměli téměř žádné pracovníky do prádelny. Tam nám pomohli dobrovolníci ze spolku YMCA. Provozně technické oddělení na tom bylo také dost špatně. Ale musím říct, že pomáhala i spousta dalších dobrovolníků. Český červený kříž se dokonce přímo zapojoval do péče o pacienty s covidem," zmínil Vít Lorenc. Nemocnici pomáhají také medici nebo studenti zdravotních škol.

V souvislosti s nařízením vlády také nemocnice v Jindřichově Hradci omezila příjem pacientů, kteří nevyžadují neodkladné vyšetření. „Do jisté míry jsme omezili operativu a provoz na některých ambulancích. Ale akutní péči nemocnice nadále poskytuje v plném a neomezeném rozsahu. O pacienty, kteří mají akutní problémy, jsme schopni se za všech okolností postarat," poznamenal primář Lorenc.

Podle primáře ARO stále platí to, že by se k sobě lidé měli chovat zodpovědně. „Když si nasadím roušku, neznamená to, že především chráním sebe. Ale je to i ohleduplnost vůči ostatním, především starším občanům, kteří jsou často zdravotně hendikepovaní, onemocněním Covid-19 hodně trpí a často na něj umírají," zakončil Vít Lorenc.

Diskuse k článku - 2 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace