Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Pátek 31. května 2024  |  Svátek má Kamila
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Životní pojištění kryje i události spojené s koronavirem. Některé pojišťovny dokonce proplácí nařízenou karanténu

PR článek

Aktuální situace okolo pandemie koronaviru přináší do života běžných lidí spoustu existenčních nepříjemností. Ať už jde o omezení příjmu z důvodu nákazy koronavirem či nařízené karantény, nebo zdravotní komplikace spojené s nemocí covid-19. Na novou situaci reagují i pojišťovny úpravou nabídek a klientům vzkazují: ačkoliv není ve vaší pojistce termín koronavirus výslovně zmíněn, na jeho dopady se smlouvy vztahují.

Pandemie koronaviru zasáhla všechna odvětví tuzemské ekonomiky. Změny tak zaznamenal i český pojistný trh, i když v jeho případě šlo především o zpomalení dlouhodobého růstu. Zatímco za rok 2019 evidovaly pojišťovny nárůst pojistného oproti předchozímu roku o 5,7 procent, letošní nárůst je nižší. V těžké době jde však stále o růst. 

„Předepsané pojistné rostlo méně než za srovnatelné období o rok dříve. Tempo růstu ke konci třetího čtvrtletí 2020 meziročně zpomalilo o dva procentní body a ve srovnání s předběžnými hodnotami první poloviny tohoto roku o 0,2 bodu," uvedl analytik České asociace pojišťoven Jaroslav Urban. Více než 90% z vybraného pojistného přitom tvoří produkty životních pojistek.

Češi se obrací na životní pojištění

Nejistá ekonomická situace se podepsala i na chování spotřebitelů. Lidé se v době krize více zaměřují právě na životní pojištění a jeho různé doplňky, které pokrývají případy onemocnění koronavirem, nařízené karantény a další situace spojené s aktuální pandemií. 

„Zákazníky dnes zajímají především dvě roviny životních pojistek. V prvním případě, jaké všechny situace pokrývají životní pojištění uzavřená u nás. V druhém případě, zdali pro tyto situace platí i smlouvy uzavřené před rokem 2020, tedy před nástupem pandemie,” prozradil regionální ředitel Jihočeského kraje Generali České pojišťovny David Hrdlička.

Životní pojištění platí i pro koronavirus, přestože ho výslovně nezmiňuje

Hrdlička tak popsal poměrně častou situaci, kdy si lidé nejsou jisti, jestli jejich životní pojistka kryje i následky onemocnění koronavirem. 

„V rámci našeho životního pojištění nejsou vyloučeny události spojené s epidemií či pandemií. Podstatné je, aby pacient splnil naši definici nemoci, např. plicní nedostatečnosti. Neřešíme příčinu, proč se do takového stavu dostal, řešíme dopad na jeho zdraví,” vysvětluje Hrdlička. 

Stejné je to podle něj s případnou invaliditou, kterou způsobí koronavirus. „Má-li klient na své smlouvě sjednáno pojištění invalidity, pojistné plnění při způsobení invalidity covidem-19 samozřejmě vyplácíme,“ dodal Hrdlička.

Cestovní pojištění letos zahrnuje i zásah koronaviru. Lidé by se však měli pojistit i na dovolenou v Česku

Kvůli nestálé situaci ohledně koronaviru se řada lidí v Česku letos rozhodla strávit dovolenou objevováním krás vlastní země. Pojišťovny však upozorňují, že i na dovolenou v Česku je lepší zařídit si cestovní pojištění. Pro turisty, kteří se...

Pojištění pracovní neschopnosti proplácí i nařízenou karanténu

Častým problémem v souvislosti s koronavirem je hygienou nařízená karanténa po styku s nakaženou osobou. Ta může způsobit citelný výpad příjmů, obdobně jako pracovní neschopnost. Například Generali Česká pojišťovna tak nařízenou karanténu zařadila do rozsahu krytí. 

„Vyšli jsme klientům vstříc a rozšířili jsme rozsah krytí u životního pojištění. V současné době tak platí, že za pracovní neschopnost uznáváme v rámci životního pojištění také karanténu, která byla nařízena ošetřujícím lékařem, případně hygienickou stanicí,” vysvětlil Hrdlička.

Ošetřovné proplatí, pokud dítě onemocní. Uzavření škol pojišťovna řešit nemůže

Dalším častým případem je nucený pobyt rodiče doma při ošetřování dítěte, které se nakazí koronavirem. „V případě, že má rodič sjednáno pojištění ošetřování dítěte, vyplácíme pojistné plnění od 10. dne ošetřování dítěte rodičem,” uvedl Hrdlička. Toto pojištění však není možné uplatnit v situaci, kdy je jeden z rodičů s dítětem doma z důvodu uzavření škol. 

„Na nařízení vlády se životní pojistky nevztahují. V tomto případě musí zasáhnout a pomoci stát, který nařízení vydal,” vysvětlil Hrdlička.

Odměna za obětavou práci v první linii

Generali Česká pojišťovna pak letos v souvislosti s koronavirem přišla ještě s jednou novinkou. V rámci svých klientů zdarma automaticky pojistila veškerý zdravotnický personál, který bojuje s koronavirem.

„Pro lékaře, zdravotní sestry a další zdravotnický personál jsme vytvořili speciální nabídku. Stačí, aby u nás měli z minulosti sjednané třeba jen povinné ručení nebo pojištění majetku a automaticky je pojistíme i pro případ nakažení koronavirem. Krytá jsou rizika hospitalizace a riziko smrti,” prohlásil Hrdlička. 

Stojíme při našich klientech a klientkách a prodlužujeme speciální benefitní krytí u životního pojištění pro naše...

Zveřejnil(a) Generali Česká pojišťovna dne Úterý 13. října 2020

Benefit měl původně platit jen na jaře, kdy se zdála situace nejhorší. V souvislosti s aktuálním vývojem ho však pojišťovna prodloužila až do konce roku. Do speciálního pojištění jsou mimo sester a lékařů zahrnuti všichni, kteří pečují o nemocné s diagnózou COVID-19. 

Ať už v nemocnicích, domovech pro seniory, léčebnách pro dlouhodobě nemocné, domech s pečovatelskou službou či v lázeňských zařízeních. „Pojištění se týká i sanitářů či zaměstnanců, kteří zajišťují úklid či stravování,” uzavírá Hrdlička.

Ohodnoť článek

Foto ilustrační foto, FN Brno

Štítky pojišťovny, koronavirus, karanténa, ošetřovné, Generali Česká pojišťovna, gčp, pojištění, životní pojištění, COVID-19, pandemie covidu-19, Česká asociace pojišťoven, Krajská hygienická stanice, Léčebna dlouhodobě nemocných

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Životní pojištění kryje i události spojené s koronavirem. Některé pojišťovny dokonce proplácí nařízenou karanténu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.