InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Divadlo A.Dvořáka: Jentl – drama podle povídky I. B. Singera

    pátek 17.5 19:00 - Sokolovna, Blatná

  • Mustang Bluesride

    pátek 17.5 19:00 - Club Highway 61 Kijevská 1474, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Český červený kříž nepomáhá jen ve zdravotnictví. Rozjel i sbírku notebooků pro školy

Ředitelkou Oblastního spolku Českého červeného kříže v Jindřichově Hradci je Lenka Kalábová. , Autor: Lucie Váchová

Ředitelkou Oblastního spolku Českého červeného kříže v Jindřichově Hradci je Lenka Kalábová.     Autor: Lucie Váchová

JINDŘICHŮV HRADEC – Ředitelkou Oblastního spolku Českého červeného kříže v Jindřichově Hradci je Lenka Kalábová. Organizace v běžném životě působí v oblasti humanitární, sociální i zdravotní, stará se o dárce krve, organizuje rekondiční pohyby nebo nabízí školení v první pomoci. Ředitelka v následujícím rozhovoru prozradí, jak se činnost členů spolku mění v době covidové.

Jak Český červený kříž pomáhá během epidemie koronaviru?

Věnujeme se rozvozu jídel, nákupů, donášce léků. Dříve jsme hodně i šili roušky, teď je už spíše jen distribuujeme. Případně rozvážíme dezinfekci, ale ani to už není tak aktuální, jako bylo na jaře. Nyní je spíše zapotřebí využít odbornější část, zapojit se ve zdravotnictví a pomáhat například při ošetřování v nemocnicích.

Komu nakupujete nebo vozíte jídlo?

Jde o lidi nemocné covidem nebo ty, co jsou v karanténě a sami nakoupit nemohou. Ale ani o tuto službu není na podzim tak velký zájem jako v první vlně. Většinou si nákupy dokáží obstarat prostřednictvím rodiny. Kromě toho vypomáháme třeba v nemocničních skladech nebo i na úklidových pozicích.

Jak budete pomáhat v záložní nemocnici, která vzniká na internátu střední odborné školy?

Naši členové budou pomáhat na pozicích zdravotníků a ošetřovatelů. Dobrovolníci se už od začátku října připravují přímo na oddělení jindřichohradecké nemocnice. Zaškolují se, aby věděli, jak má péče o covidové pacienty vypadat. V případě nutnosti se pak postarají o lidi, kteří budou do záložních prostor v internátu přeloženi.

Co konkrétně mohou dělat?

Budou dohlížet například na pitný režim, přebalování, převlékání postelí, polohování pacientů a další podobné doplňkové práce. Určitě nemohou brát krev nebo provádět vyšetření pacientů. Vyčleněno na tuto práci máme deset lidí. Dalších asi patnáct našich členů je v nemocnici zaměstnáno, takže ty nemůžu jako dobrovolníky počítat. Pokud bych to shrnula, tak přibližně třicítka členů se během epidemie koronaviru aktivně zapojuje.

Je na Jindřichohradecku dost dárců krve, nebo se to během covidové epidemie změnilo?

Nezměnilo, dárci stále chodí. Myslím si, že Jindřichův Hradec se může pyšnit tím, že dárců máme hodně a krve je dost ve všech skupinách. V současné době je méně operací, takže si spíše vybíráme cíleně, třeba skupinu 0+ nebo 0-, to jsou aktuální krevní skupiny.

Jak dárcům předáváte plakety?

Pravidelně jsme dárce oceňovali dvakrát do roka, například v kapli svaté Maří Magdaleny nebo v Muzeu fotografie. Předávání bylo vždy doplněné kulturním programem a na závěr jsme dárce zvali na večeři. Dnes je nemůžeme pozvat všechny na jedno místo na slavnostní ocenění. Zveme je tedy jednotlivě k nám do kanceláře, v určitých odstupech, aby se nepotkávali. Tam jim předáme plaketu a dárky, poblahopřejeme jim a poděkujeme. V této situaci to bohužel jinak není možné.

Když pomineme zdravotní stránku, jak jinak se Český červený kříž v dnešní době zapojuje?

Všechny jihočeské oblastní spolky se domluvily a rozjely projekt Daruj notebook nebo počítač do škol. Projekt funguje přes webové stránky darujnotebook.cz, kde zájemci najdou veškeré informace. Školy tam mohou zadat informace o tom, jaké zařízení aktuálně pro své žáky potřebují. Dárci se dozví, co školy poptávají, přímo se s konkrétní školou spojí a dar předá.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace