BK MLADÁ BOLESLAV

První derby sezony. Bruslaře čeká Liberec bez Tygra a nejlepší gólman extraligy

14. 11. 2020
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Vítězná série se zastavila po třech zápasech, mladoboleslavští hokejisté zapsali první porážku po restartu Tipsport extraligy. Na ledě Komety byli pozadu už o tři branky, přesto dokázali závěr zdramatizovat. Kontaktní trefy Joony Jääskeläinena a Radima Zohorny ale na obrat nestačily, odvetu středečního klání tak zvládli lépe Brňané. V neděli 15. listopadu nastoupí svěřenci trenérského dua Rulík - Patera už ke čtvrtému utkání v sedmi dnech. Poprvé v sezoně vyzvou Liberec, který si ze ŠKOENERGO Arény posledně odvezl osmibrankový příděl. Prodlouží Středočeši domácí neporazitelnost? Hrát se bude před kamerami O2 TV Sport, úvodní buly padne v 16:00.

Kváča jde ve stopách svých předchůdců a drží Liberec

Právě před utkáním pátého kola, které se mělo odehrát v Liberci na konci září, byla v boleslavské kabině zjištěna nákaza koronavirem. Oba celky se tedy utkají až o měsíc a půl později. Bílí Tygři dosud odehráli osm zápasů, v tabulce se drží na páté příčce. Opět se mohou spoléhat na tradiční tahouny, Michal Birner posbíral osm bodů za tři branky a pět asistencí, daří se ale také Dávidu Grígerovi (5+2), letní posile z Karlových Varů. Pokud si chcete projít veškeré předsezónní novinky z tábora nedělního soupeře Bruslařů, můžete tak učinit zde. Svou důležitost pro Severočechy ukazuje také Ladislav Šmíd. Velezkušený zadák vstoupil do sezony čtyřmi asistencemi proti Pardubicím, momentálně se v tabulce produktivity obránců drží na třetím místě za Filip Hronkem z Hradce Králové a třineckým Martinem Gernátem.

„Samozřejmě to potěší, ale já opravdu ty body moc neřeším. Tady v Liberci jsme to vždycky stavěli na týmovosti," prohlásil bývalý obránce Edmontonu či Calgary. On a jeho kolegové nastoupili do extraligy po jejím restartu s jednou nezvyklostí. Z jejich dresu dočasně zmizel tradiční Bílý Tygr. „Prostor Bílého Tygra uprostřed dresu nabídneme našim klíčovým partnerům, kteří drží celý extraligový hokej nad vodou. Vnímáme to jako formu respektu, propojenosti. Hruď a srdce mají k sobě blízko, a přesně takhle blízko my k našim partnerům máme," osvětlil tento krok prezident klubu Petr Syrovátko.

I tak zažívají Severočeši poměrně úspěšný návrat do hokejového kolotoče, ze tří domácích zápasů vytěžili šest bodů. Nejprve přetlačili Olomouc 2:1, kuriózní duel nabídl hned tři neuznané branky. O dva dny později už Liberec padl, když neudržel vedení proti rozjetým Ocelářům z Třince a prohrál 1:3. V pátek ale svěřenci Patrika Augusty opět bodovali, k vítězství poměrem 4:1 nad Hradcem Králové pomohly i dva góly již zmíněného Grígera. „Věděli jsme, že je Mountfield nepříjemný, snaží se puk nahnat dopředu a těží z brejkových situací. Dali jsme si na to pozor a Kvaky všechno vychytal, vzájemně jsme si pomohli," pochválil slovenský útočník brankáře Petra Kváču.

A učinil tak zcela oprávněně. Před začátkem sezony se sice rojily otázky, zda je třiadvacetiletý gólman na roli jasné jedničky připraven, úvodních osm zápasů Liberce ale ukázalo, že o tom nemůže být sebemenších pochyb. Kváča má nejlepší čísla ze všech extraligových brankářů a ukazuje, že po Romanu Willovi a Dominikovi Hrachovinovi mají Bílí Tygři mezi třemi tyčemi další obrovský talent. „Trochu mi to teď připomíná styl NHL. Docela mi to vyhovuje, zápasy jdou rychle za sebou, člověk se musí naučit trochu jinak přemýšlet," pochvaloval si rodák z Brandýsa nad Labem náročný extraligový program. Potvrdí svou formu i v Mladé Boleslavi?

Sestavy z posledního utkání

BK Mladá Boeleslav: Krošelj – Šidlík, Ševc (C), Dlapa, Pláněk (A), Klikorka, Fillman, Vacík – Lunter, Zohorna, Šťastný – Jääskeläinen, Zbořil (A), Kotala – Flynn, O. Najman, Kousal – Strnad, Bičevskis, Stránský

Bílí Tygři Liberec: Kváča – Šmíd (A), Knot, Rosandić, Hanousek, Derner, Havlín – Birner (A), Bulíř, Lenc – Rachůnek, Filippi, Gríger – Musil, Jelínek (C), Zachar – J. Vlach, A. Najman, Průžek – Šír

Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 15. 11. 2020 16:00 (O2)

BK Mladá Boleslav 18. kolo Bílí Tygři Liberec
7. místo, 11 bodů umístění 5. místo, 16 bodů
19:16 skóre 24:16
5:2 (České Budějovice) nejvyšší výhra 7:1 (Pardubice)
2:4 (Plzeň) nejvyšší prohra 0:3 (Sparta)
0 utkání bez vstřeleného gólu 1
0 utkání bez inkasovaných gólů 0
12,50 % využití přesilových her 18,42 %
4 góly v přesilových hrách
7
80,65 % ubráněná oslabení 92,31 %
0 góly v oslabeních 1
Radim Zohorna, 8 bodů
nejproduktivnější hráč Michal Birner, 8 bodů
David Šťastný, 5 branek nejlepší střelec Dávid Gríger, 5 branek
Radim Zohorna, 4 asistence nejlepší nahrávač Ladislav Šmíd, 6 asistencí
Radim Zohorna, +6 nejlepší hráč v +/- Ronald Knot, +5
David Cienciala,
Ondřej Dlapa, oba -3
nejhorší hráč v +/- Lukáš Derner, -4
Martin Pláněk, 38 minut
nejtrestanější hráč Radan Lenc, 22 minut
Radim Zohorna, 18 bodů
Radegast index Ladislav Šmíd, 22 bodů
Jan Růžička 89,39 %
Gašper Krošelj 88,89 %
úspěšnost brankářů Petr Kváča 93,53 %
Gašper Krošelj 2,27
Jan Růžička 2,33
průměr inkasovaných gólů na zápas Petr Kváča 1,86