Recenze: Odborná literatura

Recenze: Libor Dušek – Peru 1970

1 1 1 1 1 (1 hlas)

Na symbolickém hřbitově horolezců u Popradského plesa v Tatrách je umístěna tabulka s mottem Mrtvým na památku, živým pro výstrahu. Krátké a jak výstižné. I my, Češi, máme svůj symbolický hřbitov horolezců. V legendárním Skaláku, na jehož píscích začínal nejeden reprezentant našeho horolezectví. Iniciátorem vzniku tohoto místa byl sochař a sportovec Valerián Karoušek, aniž by byl tušil, že jeho jméno bude na jedné z prvních tabulek zde umístěných. Kniha Peru 1970 Libora Duška nese stejný vzkaz jako nápis pod tatranskými vrcholy.


knihaDoba po období pražského jara a následné utužení režimu výletům do zahraniční zrovna nepřála a vrcholový sport nebyl výjimkou. Uspořádat proto expedici na Aljašku a nejvyšší vrchol Denali se zdálo být snem pro mnoho horolezců té doby. Sen, který začínal nabývat reálnější obrysy, se však zase brzy rozplynul a vedení státu rozhodlo, že bude lepší, když horolezci vyrazí reprezentovat do země, která je svým zřízením přece jen bližší tomu našemu a jejich cesta nevzbudí nepřiměřené vášně. Tak se začal psát příběh expedice Peru 1970, která si kladla za cíl uskutečnit několik prvovýstupů v peruánských Andách.

Místo excelentních sportovních výkonů, které by ohromily svět, letos vzpomínáme padesáté výročí zmařených životů jedné generace československých horolezců, která patřila mezi světovou elitu. Zemětřesení v oblasti Huascaránu spustilo několik metrů vysokou lavinu bahna a kamení, která jako první pohřbila základní tábor včetně jeho obyvatel a po cestě údolím zabila na sedmdesát tisíc místních obyvatel.

I přesto, že o této události bylo napsáno a vysloveno mnoho, pustil se Libor Dušek ke kulatému výročí do shrnutí známých faktů s odstupem pěti desítek let a navíc přináší čtenářům zprávu o tom, že odkaz expedice z roku 1970 žije dál a navázali na něj další úspěšní horolezci, kteří jako poctu vylezli prvovýstupem původně plánovanou cestu a nazvali ji symbolicky BOYS 1970. Kniha se tak dá pomyslně rozdělit do dvou částí a předěl mezi nimi tvoří reprint fotografického souboru účastníka expedice z roku 1970 Viléma Heckela: Poslední hora.

První část autor věnuje původní expedici z roku 1970 a její tělo tvoří především korespondence účastníků, kteří domů zasílali dlouhé dopisy. Pokud by se něco takového stalo v dnešní době, neměli by naši následovníci o čem psát… Druhou část knihy představují zprávy několika současných expedic, které se v různé formě a složení pokoušely o totéž, co hoši v roce 1970.

Ač byl záměr knihy vzpomenout na expedici z roku 1970 a zamyslet se nad možnými příčinami a naopak důsledky, vychází kniha ponejvíce jako srovnání horolezectví tehdy a dnes. A často je to i přes tragédii srovnání úsměvné. Účastníci expedice Peru 1970 ji pojali jako životní výlet, na jehož konci si možná i zalezou na horách. Jejich dopisy jsou plné údivu a popisů pro ně exotické krajiny jihoamerického kontinentu, místní kultury a zvyklostí. Už jen popis příprav samotné expedice je vyčerpávající. Rozdělení do družstev, shánění financí, materiálu, výjezdních doložek, devizových příslibů. Dopisy, které tvoří hlavní jádro knihy, přetékají dojmy.

Popisy expedice dneška naopak vynikají stručností a lehkostí. Cestování se už stalo rutinou. Co se dříve zařizovalo týdny a měsíce, dnes odbavíte z obýváku na tři kliknutí. Kam se tuny nákladu stěhovaly měsíce, dnes dojde horolezec ve dvojici nebo trojici s batohem na zádech. Nemluvě o technických novinkách, vybavení, oblečení, jídlu. Doba se za posledních padesát let změnila a zrychlila i v horolezectví. Není to trochu škoda? Když hory zůstávají stále stejně dech beroucí a majestátné.

Stejně jako se zrychlila doba, zkrátily vzdálenosti a časem se neplýtvá, bohužel se neplýtvá ani slovy. Zážitky dnešních expedic, které by dříve vydaly na knihu, jsou vtěsnané do několika stránek a než se čtenář nadechne a stihne nasát atmosféru, horolezec už sbíhá do základního tábora a míří za dalším cílem. Ze zápisků z roku 1970 čiší větší nadšení a radost z každého dalšího dne, nových zážitků, nových setkání.

Kniha Peru 1970 přináší čtenářům v prvé řadě autentické vzpomínky na tragédii jedné expedice, srovnání horolezectví tehdy a dnes a také podnět k zamyšlení. Neubírá se dnešní doba kupředu tak rychle, že ani nestíháme žít přítomností?

Název knihy        Peru 1970
Autor            Libor Dušek
Nakladatelství        Jota
Místo vydání        Brno
Rok vydání        2020
Vydání    1.
Počet stran         350
ISBN/EAN        978-80-7565-725-1

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení