O polních nemocnicích se podle Blatného rozhodne nejdřív v lednu

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) chce o budoucnosti polních nemocnic zřízených v Praze a Brně jako záložní kapacity pro pacienty s nemocí covid-19 rozhodnout nejdřív v druhé polovině ledna. Zatím je rušit nechce. Řekl to na dotazy novinářů po dnešní tiskové konferenci.

Smlouva na pronájem pavilonů letňanského výstaviště, kde pražská polní nemocnice stojí, byla prodloužena do konce února příštího roku, smlouva na brněnskou zatím platí do konce roku.

"Ve chvíli, kdy by došlo k demontáži nebo úplné deaktivaci té nemocnice, jsou s tím také spojené poměrně velké náklady. A ve chvíli, kdy situace v celé Evropě je taková, jaká je, tak si myslím, že by to nebylo bezpečné," řekl Blatný na dotaz, proč byla smlouva s letňanským výstavištěm prodloužena.

Doplnil, že i u brněnské nemocnice doporučil, aby smlouva nebyla zrušena. "Rozhodovat o tom dříve než v druhé polovině ledna zatím nejsme schopni. Uvidíme, jakým způsobem se to bude vyvíjet. Nebylo by zodpovědné tuto kapacitu nemít v záloze," dodal Blatný.

Brněnská primátorka Markéta Vaňková řekla ČTK, že brněnská fakultní nemocnice má prostor na výstavišti pronajatý do konce letošního roku za symbolickou korunu měsíčně. Primátorka by chtěla prodloužení smlouvy do jara. Po víkendu se o tom bude jednat.

Podle dřívějších informací stát zaplatil provozovateli letňanského výstaviště za pronájem do konce listopadu 20,5 milionu korun bez DPH. Při prodloužení do konce února se Nemocnice Na Bulovce, která má polní nemocnici na starosti, dohodla na denní sazbě 489.800 korun bez DPH (592.658 korun s daní). Pokud by nájem trval celou dobu, zaplatil by stát na nájemném dalších 53,3 milionu korun s DPH.

"S pronajímatelem areálu v Letňanech jsme se domluvili na prodloužení nájmu s tím, že je možné dát kdykoli bez udání důvodu výpověď s 21denní výpovědní dobou. Podle vývoje epidemiologické situace může ministerstvo zdravotnictví o ukončení záložního zařízení rozhodnout kdykoliv během této doby," napsala ČTK mluvčí nemocnice Mirka Kátriková.

Související

Jan Blatný

Češi ohodnotili politiky: Babiš a Zeman propadli, boj proti koronaviru zvládl Blatný

Z politiků si v boji proti koronaviru podle průzkumu agentury Kantar CZ vedl nejlépe bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Pozitivně jeho konání a kroky hodnotila v březnu, kdy byl ještě ministrem, více než polovina respondentů, přesně 53 procent. Blatný jako jediný získal více pozitivních hodnocení než negativních. Naopak nejvíce negativních hodnocení dostali prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO).

Více souvisejících

Jan Blatný nemocnice Markéta Vaňková (ODS Brno) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 34 minutami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Švýcaři výhrou nad Finy rozhodli o čtvrtfinálovém soupeři pro Česko. Jsou jím USA

V úterý se odehrály poslední zápasy v rámci skupin na letošním hokejovém světovém šampionátu v Praze a Ostravě. Ty tak rozhodly o tom, s kým se kdo utká ve čtvrtfinále, což zajímalo především českou reprezentaci. Ta se nakonec utká ve čtvrtek od 20:20 v Praze s neoblíbenými Američany, přičemž o tom rozhodl úterní večerní duel Švýcarska s Finskem, kde země helvétského kříže vyhrála 3:1 zásluhou Kevina Fialy, jenž nejen dvakrát skóroval, ale i jednou asistoval.

před 55 minutami

Palestina

Spor o Palestinu: Německo vznik státu podporuje, USA jsou opatrnější

Americký prezident Joe Biden je přesvědčen, že palestinský stát by měl vzniknout po přímých jednáních mezi stranami, a nikoli jednostranným uznáním, uvedl ve středu Bílý dům. Reagoval tak na oznámení Irska, Španělska a Norska, že tento měsíc uznají státnost Palestiny, píše agentura Reuters.

před 1 hodinou

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Nejčastější nemocí z povolání byl loni opět covid

V roce 2023 bylo v Národním registru nemocí z povolání (NRNP) zapsáno celkem 7001 profesionálních onemocnění u 6156 osob, z toho u 4960 žen a 1196 mužů. I loni nadále přetrvával vysoký počet hlášených nemocí z povolání způsobených virem SARS-CoV-2. Nejčastěji se covidem-19 v zaměstnání nakazili lidé pracující v oboru Zdravotní a sociální péče. V tiskové zprávě o tom dnes informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ).

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Palestina

Francie: Palestina není stát. Nesplnila podmínky pro uznání

Podmínky pro uznání Palestiny jako státu zatím nebyly splněny, uvedl ve středu francouzský ministr zahraničí Stéphane Séjourné po oznámení několika evropských zemí, že tak učiní v naději na přinesení míru na Blízký východ. Uvedla to agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Sněmovna schválila změnu pravidel oddlužení. Bude trvat kratší dobu

Doba oddlužení se má zkrátit z pěti na pouhé tři roky pro všechny dlužníky. Poslanci ve středu schválili vládní novelu insolvenčního zákona, která má ovšem své kritiky. Podle nich totiž zhorší pozici věřitelů, například samoživitelů či bytových družstev. Předlohu ještě musí posoudit Senát.  

před 3 hodinami

Robert Fico

Ficův stav je stále vážný. Převoz do Bratislavy je vyloučený

Stav slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) je stabilizovaný, ale zůstává vážný, odpovídající rozsahu a vážnosti zranění, které utrpěl. Po jednání Rady bezpečnosti SR to novinářům řekl místopředseda vlády a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Dominik Feri (TOP 09)

Feri obdrží výzvu k nástupu do vězení, odsedět si má tři roky

Exposlanec Dominik Feri dostane výzvu k nástupu do vězení bez odkladu, rozsudek byl shledán vykonatelným, informovala Česká televize ve středu. Ferimu byl na konci dubna potvrzen tříletý trest odnětí svobody za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Smrt Matthewa Perryho se stále vyšetřuje. Řeší se, zdali smrtící látka nepřišla poštou

Loňskou tragickou smrtí populárního americko-kanadského herce Matthewa Perryho se zabývá Úřad pro potírání drog DEA i inspekce Americké poštovní služby USPS. Podle informací webu TMZ se poštovní inspekce snaží zjistit, zdali hercovi neposlal ketamin někdo poštou. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy