Rozhovor: Robotické pracoviště Test-it-off pro výstupní kontrolu výrobků

i1676421813 Ing. Tomáš Trojan
— vydáno 22. listopadu 2020

Robotům nudná práce nevadí a dosahují v ní skvělé výsledky. O kontroloru kvality, postaveném kolem kobotu AUBO, jsme si povídali s Radkem Štouračem ze společnosti Kinalisoft.

Test-it-off není „pouhým“ robotem. Jedná se o sofistikovaný robotický systém sloužící k offline testování výrobků zákazníka. Sofistikovaný ale v tomto případě neznamená složitý. Test-it-off lze snadno a intuitivně programovat, k čemuž je využívána řada nástrojů a moderních technologií, jako například rozšířená realita. V jednoduchosti programování a používání vidí ve firmě Kinalisoft klíč k úspěchu – ideální postupy a přístupy pro ni zkoumá celá jedna výzkumná skupina na brněnském VUT.

Krédo „nenabízíme produkty, nabízíme řešení“ zní jako klišé. Ale ve vašem případě se to zdá být naprosto přesné.

Radek Štourač, Kinalisoft: Ano, Test-it-off má být odpověď na trendy Průmyslu 4.0, která vede k rozbíjení nekonečných linek na jednotlivé logické celky. Ty se pak vzájemně snáze softwarově propojují. Lépe se balancuje vytížení linky, výroba se kompletně nezastaví při problému jednoho podsystému. Test-it-off takovýto samostatný logický celek tvoří pro oblast kontroly kvality výrobků. Test-it-off přijímá výrobky přímo v přepravních KLT boxech. Kolaborativní robot AUBO, který je součástí systému, odebírá výrobky jeden po druhém a kontroluje je. Dle výsledku kontroly následně výrobky třídí do správných výstupních boxů. Test-it-off může být zásobován lidmi či přímo z dopravníku a může tak pracovat 24/7, nezávisle na taktu zbylých výrobních operací.

Některé dnešní technologie, jako třeba 3D tisk nebo právě roboty, vzbuzují nadšení, ale občas uživatelé tápou v tom, pro jakou konkrétní aplikaci by technologii využili ve své firmě. Narážíte také na podobný Problém? 

V této oblasti máme osobní zkušenost. Spousta firem – včetně nás – nabízí technologii zvanou bin picking, tedy robotické odebírání pomíchaných výrobků v bedně. Zákazníkům se technologie vždy moc líbila, ale nikdy pořádně nevěděli, co s ní. V současnosti již přežitý způsob stavby linek většinou vyžaduje daleko rychlejší plnění než bin picking umožňuje. Proto tato technologie potřebuje tak trochu pomoci a je nutné pro ni vytvořit aplikace. Test-it-off takovou aplikací je. 

Jaké typy vad dokáže Test-it-off Identifikovat? 

Do systému Test-it-off lze zapojit prakticky jakýkoliv modul na ověřování kvality. V praxi to znamená, že do Test-it-off lze zapojit cokoliv, co umí vracet ANO/NE. Jedna naše aplikace Test-it-off tak kontroluje desky plošných spojů na ICT testeru, jiná zase plastové výrobky ze vstřikolisů. Je to opravdu univerzální. 

Z hlediska periferií mě jako první napadá strojové vidění. Jakými dalšími smysly dokážete systém vybavit? 

Ano, strojové vidění je skutečně nejčastější způsob kontroly výrobků na Test-it-off. Pokud se totiž tato technologie propojí s umělou inteligencí, tak je schopna kontroly téměř čehokoli. Náš unikátní systém učení umělé inteligence navíc zajistí, že Test-it-off neuvěřitelně rychle pochopí, co chcete, aby považoval za vadu a co třeba jen za 2. kategorii výrobků. 

Jak velké či jak těžké díly může robot kontrolovat? 

Zde jsme omezeni pouze nosností kolaborativního robotu AUBO. Model i10 nám nabízí nosnost 10 kg, což je pro drtivou většinu výrobků běžně skladovaných v KLT bednách plně dostačující. 

Jakou spolehlivost máte ověřenou? 

Co se týče modulu na ověřování kvality (QA), zde jsme díky umělé inteligence schopni dosahovat až 100% spolehlivosti. Podařilo se nám to opakovaně. Samozřejmě hodně záleží na povaze výrobku a možných vad, ale dosažitelná meta to je. Spolehlivost robotického pracoviště Test-it-off jako celku je schopna se pohybovat hluboko pod 1500 ppm. 

Kde všude najde Test-it-off využití? 

My věříme, že se nebudeme upínat k omezené množině výrobních odvětví. Svým konceptem samostatného „offline“ pracoviště zapadá jak do velkých společností, adaptujících se na Průmysl 4.0, tak i do malých firem, kde není logistika výrobků řešena pouze ruční manipulací s KLT obaly. 

Jak dokážete vyčíslit návratnost investice? Není 100% kontrola produkce, k níž test-it-off směřuje, pro firmy zbytečný náklad? 

Test-it-off je svou konstrukcí výborně škálovatelný. Počtem pořízených pracovišť výrobní společnost určuje, kolik procent ze své produkce testuje. Samozřejmě tam, kde to nedává ekonomický smysl, se na 100% kontrolu cílit nebude. Obvykle vychází návratnost investice na jeden až dva roky. Výrobní společnost ale navíc získává dokonalý a objektivní přehled o kvalitě své výroby, a to má také velkou cenu. 

Jaká bezpečnostní opatření potřebuji kolem robotického pracoviště vybudovat? 

Velice záleží na příslušenství, kterým se Test-it-off vybaví. Pokud povaha aplikace nevyžaduje žádné další pohyblivé prvky, například pro přechycení či otočení manipulovaného výrobku, tak lze pracoviště postavit bez jakýchkoli přídavných ochranných prvků, jakými jsou ploty a optické brány. V těchto případech stačí i bezpečnostní prvky, které standardně nabízí kolaborativní robot AUBO. 

Co se musí naučit obsluha robotu, která s ničím takovým dosud nepřišla do styku? 

I když je ovládání a programování kobotů AUBO velice jednoduché a intuitivní, tak není pro každého. Zkušenosti se zaškolováním lidí máme velké. K našim kobotům dáváme školení zdarma, a tak jej absolvuje skutečně každý náš zákazník. Technicky zkušený člověk po dvou hodinách úvodního školení odjíždí s tím, že už se nemá na co zeptat a pokud na něco narazí, tak se ozve. Jako předpoklad je dobré mít nějaké zkušenosti z algoritmizace, například z programování CNC strojů. 

Umí Test-it-off vytvořit ke každému zkontrolovanému dílu nějaký protokol? 

Zpětná dohledatelnost se stává poslední dobou velmi módní. Test-it-off nabízí plnou konektivitu v duchu potřeb Průmyslu 4.0. Stoprocentní zpětná dohledatelnost výsledků – tzv. traceability – a generování výrobních protokolů je v takovém světě samozřejmost. 

Je už Test-it-off někde v ČR v provozu?

Máme v provozu první pilotní projekty v oblasti kontroly funkčnosti desek plošných spojů a strukturálních vad plastových výlisků. Další budou brzy následovat. 

Další článek: Podpora tandemového provozu zdvihacích zařízení s rádiovým ovládáním Demag