Jak se střední školy připravují na návrat žáků? Letošní maturanti se už ve středu vrátí do lavic

23. listopad 2020 09:38

Po žácích prvních a druhých tříd základních škol se do tříd v tomto týdnu vrátí i další studenti. Ve středu začne prezenční výuka v maturitních ročnících středních škol a gymnázií - a právě tyhle školy se v těchto dnech na znovuotevření intenzivně připravují. 

Čtěte také

Reportér Tomáš Lörincz s mikrofonem zamířil do Zemědělské akademie a gymnázia v Hořicích. S ředitelem Stanislavem Neumanem jdeme po prázdné chodbě školy, která se pomalu chystá na návrat „dravé zvěře", tedy studentů.

V chladném konci listopadu bude potřeba hlavně zatopit. To zařídí Luboš Petera, který má na starosti zajištění provozu školy - a k dispozici má úplně nové kotle.
„Tak teď pouštím kotle jednorázově na sto procent. Aby topný systém dostal takovou injekci. právě se sepnuly všechny tři kotle a jde tam 300 kilowatt do celého topného systému."

Kuchyň už jede naplno, vaří totiž obědy i pro nedalekou základní školu a od pátku pak navíc přibydou i další strávníci, studenti nižších stupňů gymnázia.
„Kuchyně už je v plné pohotovosti, ta už vaří," říká Stanislav Neuman.

Zhruba 3 600 maturantů v Plzeňském kraji dnes znovu usedlo do lavic. Druhým dnem totiž pokračují státní maturity

Seznam činností, které školu před znovuotevřením čekaly, sice není kdoví jak dlouhý, ale práce nějaký čas zaberou, vysvětluje ředitel Stanislav Neuman.
„Určitě musíme zatopit, udělat nějaký úklid, protože v onom útlumovém režimu byl i úklid v útlumu. A nakoupíme nějaké suroviny do jídelny, abychom se mohli od středy o děti postarat i co se týče stravování. Učitelé připraveni jsou, ti už se na návrat studentů těší."

Čtěte také

Zavření škol přineslo Zemědělské akademii a gymnáziu v Hořicích i ekonomické ztráty, škola nemůže teď pronajímat svá sportoviště nebo ubytovací kapacity.

O tom, že by vláda připravovala nějaké kompenzace, ředitel Stanislav Neuman neví.
„Spíš jsme připraveni v nejbližších dvou letech ty ztráty kompenzovat nějak sami vlastní činností."

Ve středu se tedy do škol vrátí maturanti, možná bude i praktická výuka na středních odborných školách ve skupinách do 20 lidí. V uměleckých a jazykových školách bude povolena výuka jeden na jednoho, na vysokých školách se vrátí laboratorní a umělecká výuka v závěrečných ročnících.

Celý první stupeň základních škol a deváťáci se vrátí do lavic v pondělí 30. listopadu. Výuka na dálku zůstává dál pro středoškoláky s výjimkou maturantů.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související