InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Expediční kamera – festival cestovatelských filmů

    neděle 28.4 16:00 - Čajovna Pod Stolem, Strakonice

  • Vernisáž výstavy modelů, obrazů a sbírkových předmětů k operaci Overlord

    neděle 28.4 14:00 - Městská galerie Vodňany, náměstí Svobody 18

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dopis desetiletého chlapce zapůsobil. Komárkova nadace věnuje klavír i strmilovské ZUŠce

Desetiletý Albert Novák se postaral o to, že strmilovské Allegro získá od Komárkovy nadace nový klavír. , Autor: Lucie Váchová

Desetiletý Albert Novák se postaral o to, že strmilovské Allegro získá od Komárkovy nadace nový klavír.     Autor: Lucie Váchová

STRMILOV - Nadace miliardáře Karla Komárka a jeho manželky Štěpánky daruje základním uměleckým školám jedenáct nástrojů od české firmy Petrof. Ty byly původně vyrobeny pro zákazníka z Číny, ten je ale nepřevzal kvůli návštěvě předsedy Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wanu. Všechny hudební nástroje za celkem 5,3 milionu korun tak Komárkova nadace odkoupila a školy, které je potřebují, vyzvala k zaslání žádostí.

Základní umělecká škola Allegro ze Strmilova oficiální žádost neposlala, přesto pro ni Štěpánka Komárková jeden klavír zakoupí. O možnosti získat nový nástroj se totiž dozvěděli žáci této školy a prostřednictvím dopisu od desetiletého Bertíka Nováka o klavír poprosili.

„Díky mně ten klavír opravdu dostaneme. Napsal jsem manželům Komárkovým v dopise, že ho opravdu potřebujeme, protože se učíme hrát na klavíru naší paní ředitelky, která ho do školy zapůjčila. A teď nemá žádný doma," popsal Albert Novák, který se hře na klavír učí už čtyři roky. Po odeslání dopisu s prosbou čekal na odpověď, žádná ale nepřicházela.

„Už jsem si začal myslet, že šlo jen o vtip nebo něco podobného. Ale najednou ke mně paní učitelka přišla a řekla mi, ať si sednu k počítači. Připojil jsem se k videokonferenci a tam jsem se dozvěděl, že už jsou všechny nástroje rozdané. Protože je ale můj dopis hodně dojal, tak jeden klavír navíc Komárkovi zakoupí přímo pro nás. Měli jsme tu všichni strašnou radost. I paní ředitelka byla ráda. Byla totiž malá šance nástroj získat, přišlo jim přes sto padesát žádostí. Báli jsme se, že to nevyjde, ale prostě to vyšlo," neskrývá nadšení školák.

Klavír od firmy Petrof, který Allegro získá, stojí okolo 200 tisíc korun. „Za to teď manželům Komárkovým vyrábím dárek z keramiky. Bude to betlém s vyrytým poděkováním," dodal Albert Novák. Je z muzikantské rodiny, ZUŠ Allegro navštěvuje i jeho bratr Ríša. Mladší bráška Viktor si na nástup do školy musí ještě počkat. „Já jsem klavírem nepolíbená, ale můj manžel je muzikant a elektrický klavír si kdysi kupoval sám pro sebe. Klukům jsme ale dali na výběr, na jaký hudební nástroj chtějí hrát. A vybrali si právě klavír," dodala maminka chlapců.

Podle ředitelky strmilovské ZUŠky Elišky Palcové se ceny klasických hudebních nástrojů stále zvyšují. „Právě na videokonferenci jsme se bavili o tom, že třeba cena staršího už použitého klavíru se pohybuje kolem padesáti šedesáti tisíc. Jsme tedy nakonec za všechny základní umělecké školy rádi, že si pan Vystrčil výlet na Tchaj-wan udělal. My jsme si oficiálně nežádali, děti to udělaly za nás. Kromě Bertíka se na tom podíleli i žáci z pěveckého sboru. Žádost do nadace přišla těsně s ukončením jejich přijímání. Když jsme se dozvěděli, že klavír také dostaneme, museli jsme zpětně doložit veškeré potřebné podklady včetně rozpočtu, tak jako ostatní školy. Musím říct, že dopis oslovil především Štěpánku Komárkovou, která pak manžela k nákupu přemluvila. Je to tedy takový její osobní dárek pro nás," doplnila ředitelka.

Nový hudební nástroj by měla škola získat ještě před Vánoci. Pokud by se mezi školou a nadací nepodařilo všechny potřebné dokumenty rychle přesunout, mohla by se dodávka zpozdit, nejpozději však do prvního lednového týdne. Základní umělecká škola Allegro učí hrát na klavír třicet žáků, celkem jich školu navštěvuje stovka. Dalšími obory jsou výtvarný a populární nebo sborový zpěv. Sídlo má škola ve Strmilově, pobočku pak v Nové Včelnici.

Kromě strmilovské ZUŠky získají hudební nástroj firmy Petrof od Komárkovy nadace i další dvě jihočeské základní umělecké školy. Těšit se na něj mohou v Českém Krumlově a Bechyni. Právě ta získá pro svůj koncertní sál největší klavírní křídlo Pasat. Nadace tak nakonec daruje celkem dvanáct nástrojů. Dalších pět pianin darovala samotná firma Petrof. Dostanou je školy, které komise složená převážně ze zástupců ZUŠek umístila na dvanácté až šestnácté místo. Celkem nadace obdržela 152 žádostí.

Diskuse k článku - 3 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Jitka 

    Reagovat

     

    Teda to je tak hezký příběh k adventu.

    Vloženo 26.11.2020 21:11:25

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Klučík je šikula!

    Vloženo 26.11.2020 20:16:57

  • anirij 

    Reagovat

     

    Díky za všechny děti, které se staly obdarovanými ... tolik radosti jste rozdali !!! I já jsem moc šťastná, díky .

    Vloženo 26.11.2020 18:45:16

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace