InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • J. Hrochová - mezzosoprán, M. Hroch - klavír

    Úterý 28.5 19:30 - Piano business center Lidická tř. 2331/6a, České Budějovice

  • Léčivé houby

    Úterý 28.5 18:00 - Kulturní dům Veselí nad Lužnicí

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sestava mycího centra v Táboře již slouží k dekontaminaci hasičských zásahových oděvů

 Autor: Martin Petrák

    Autor: Martin Petrák

TÁBORSKO – Na Územním odboru Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje v Táboře mají od konce října potřebné mycí centrum k dekontaminaci hasičských zásahových oděvů. Sestava centra se skládá z pračky se sušičkou a generátoru ozonu, který slouží k dezinfekci. Umožňuje dekontaminaci jednak hasičských zásahových oděvů a jednak všech ochranných prostředků, které hasiči používají zejména u požáru, při zásahu u dopravních nehod, při chemických haváriích a jiných únicích nebezpečných látek, kde vznikají toxické zplodiny. Po příjezdu zpět na požární stanici je proto potřebné úplně zásahové oděvy a prostředky dekontaminovat. Peníze na sestavu hasiči sháněli zhruba rok. „Před měsícem jsme dokončili Mycí centrum pro praní zásahových oděvů hasičů na okrese Tábor. Jedno staré rčení říká: „Hasiči chodí tam, odkud jiní utíkají“. V této době to platí více než kdy jindy. Při dekontaminaci se zásahové oděvy a ochranné prostředky zbaví látek, které hasiče ohrožují na zdraví.

Všechny ochranné prostředky jsou totiž po zásahu kontaminované látkami, které mají prokazatelné karcinogenní, teratogenní, virulentní a mutagenní účinky. Hasiči jsou také ohroženi viry a bakteriemi při virových epidemiích a pandemiích, jako v současné době," uvedl Petr Hojsák, ředitel Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje územního odboru Tábor.

Dekontaminace se skládá z několika fází – praní, chemická dezinfekce, impregnace a sušení obleku postupem zaručujícím funkčnost impregnace ve tkanině. Program na údržbu oděvů je speciálně upravený pro všechny tyto fáze. Nevyprané obleky jsou zdroji par a aerosolů toxických a viruletních látek s chronickou a pozdní toxicitou a nakažlivostí. Z toho důvodu je potřeba minimalizovat druhotnou kontaminaci místností, zařízení a osob.
„Vzhledem k finanční náročnosti zásahových obleků a dalších ochranných prostředků jako přilba, rukavice a boty nemá většina hasičů, jak profesionálních, tak dobrovolných více než jeden každý takový ochranný prostředek. Komplet jednoho zásahového oděvu je kolem 22 tisíc korun a kompletní vybavení hasiče ochrannými prostředky stojí celkem přibližně 35 tisíc korun. Proto je při znečištění nutné co nejrychleji ochranné prostředky hasičů vyčistit, vysušit a připravit k možnému opětovnému použití," pokračuje Petr Hojsák.

Z těchto důvodů hasiči od loňského roku žádali jednotlivá města a obce okresu Tábor o finanční příspěvek na možnost pořízení mycího centra na centrální požární stanici HZS Jihočeského kraje, územního odboru Tábor. Centrum splňuje všechna kritéria na očistu ochranných prostředků pro hasiče na okrese Tábor. Zajistí stálou možnost profesionální očisty ochranných prostředků, od zásahového oděvu, přes přilbu, oděvní doplňky až po ochranné masky. Náklady na pořízení byly odhadované na 550 tisíc až 600 tisíc korun.

Navzdory letošní složité situaci s vyhlašováním nouzového stavu a řešení mnoha protiepidemických opatření se po delším jednání podařilo shromáždit 649 tisíc korun z darů měst a obcí na okrese Tábor. Na pořízení mycího centra přispěla následující města a obce: Tábor 110 tisíc korun, Soběslav 110 tisíc korun, Veselí nad Lužnicí 50 tisíc korun, Bechyně 40 tisíc korun, Mladá Vožice 40 tisíc korun, Jistebnice 30 tisíc korun, Opařany 30 tisíc korun, Sezimovo Ústí 30 tisíc korun a ostatní města v hodnotě jeden až 20 tisíc korun: Borotín, Chýnov, Chotoviny, Dolní Hořice, Planá nad Lužnicí, Sudoměřice u Tábora, Nemyšl, Oldřichov, Smilovy Hory, Tučapy, Budislav, Košice, Dírná, Chotěmice, Krátošice, Mlýny, Psárov, Skopytce, Třebějice, Katov, Choustník. Smysluplnost tohoto projektu dokládá také to, že uvedenou investici finančně podpořil osobně i senátor Parlamentu ČR Mgr. Jaroslav Větrovský.

V konečném součtu celkové náklady na pořízení vyšly na 379 331 korun. Za zbylé finanční prostředky bylo pořízeno 41 kusů nových zásahových přileb a zajištěna úprava technického automobilu TA 2 na požární stanici v Táboře. Děkujeme všem jmenovaným městům a obcím a panu senátorovi Jaroslavu Větrovskému za jejich vstřícnost, se kterou podpořili dobrou věc nejenom pro zdraví profesionálních hasičů, ale i pro jednotky sboru dobrovolných hasičů na okrese Tábor. Velice si vážíme této spolupráce, která takto přispívá ke zvýšení bezpečnosti a zdraví na okrese Tábor," dodal Petr Hojsák.

Pračka byla zakoupená s instalací dne 21.října. Pak zařízení fungovalo ve zkušebním provozu až do 23.listopadu. Nyní pracuje již v normálním běžném provozu. Vyzkoušely se všechny fáze plného provozu: praní, desinfikování, impregnování a sušení. Praly se oděvy, které byly znečištěné od požárních zásahů, i některé znečištěné u nedávného požárního zásahu ve firmě Intersnack Choustník. Celkem ve zkušebním provozu byla obě zařízení, pračka a sušička, používaná kolem 20 hodin.

Diskuse k článku - 2 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Článek dlouhej, přitom by stačilo napsat "průhlednej Péťa vysomroval pračku"
    Ale je fakt, že ta cena je brutální.

    Vloženo 27.11.2020 20:40:17

  • Pavel 

    Reagovat

     

    Pěkná pračka za ty prachy

    Vloženo 27.11.2020 07:02:33

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace