Americký sitcom do češtiny přeložený jako Teorie Velkého Třesku si za 12 let vysílání pro svůj humor, komiksové narážky a perfektní hlášky odrážející dnešní společnost, získal přízeň desítek milionů diváků. Právě díky unikátnímu konceptu od scenáristů ve složení Chuck Loore, Maria Ferrari a Bill Prady dnes známe jednotlivé herce a jejich příběh nazpaměť. Co však hlavní hrdinové dělají po konci seriálu? A jak se změnili od premiéry?

-reklama-


Sheldon Cooper – Jim Parsons (47)

Embed from Getty Images

Opatrného, zapšklého a ukecaného – takhle si pamatujeme nadějného teoretického fyzika Sheldona ze samotného seriálu. I v reálném životě má však Jim Parsons s postavou Sheldona nemálo společného. Také byl v dětství tichý, nevýrazný a dobře si vybíral, s kým bude kamarádit. Od roku 2017 žije ve sňatku s producentem Toddem Spiewakem a po finále Teorie Velkého Třesku i nadále působil jako vypravěč ve spin-off projektu Malý Sheldon, který pojednává o Sheldonově dětství.

Následně si zahrál advokáta Larryho Simpsona v dokumentárním snímku Zlo s lidskou tváří, který byl zpracován na motivy příběhu sériového vraha Teda Bundyho. Hojně působil i letos v netflixovském projektu Hollywood jako Henry Willson a dramatickém titulu Kluci z party po boku svých homosexuálních kolegů Matta Bomera, Charlieho Carvera, Andrew Rannellse či Tuce Watkinse. Jedenatřicátá řada populární animované jízdy rodinky Simpsonových se mohla pyšnit jeho výskytem v epizodě s názvem Frinkcoin.

Leonard Hofstadter – Johnny Galecki (45)

Embed from Getty Images

Postava Leonarda tvořila s potrhlým Sheldonem od začátku až do konce nerozlučnou dvojku, byť jsme občas mezi nimi zaznamenali i dráždivé neshody. Experimentální fyzika pro ni byla oborem číslo jedna – co však naplňuje jejího představitele, Johnnyho Galecki? Kromě herectví překvapivě i kresba, malování a mořské plody.

Ještě před samotným finále The Big Bang Theory se herec objevil ve 4 epizodách pořadu The Conners, který je spin-offem většího kousku jménem Roseanne. Komediální počin z 90. let Galeckimu nastartoval slušnou hereckou dráhu a po vědeckém sitcomu jde tak o druhou životní roli. Loni si rovněž zahrál v pokračování dobrodružného dramatu Psí poslání. V osobním životě je pohodář, optimista a nyní s manželkou Alainou Meyer vychovává prvního syna Averyho.

Penny Hofstadter – Kaley Cuoco (34)

Největším lákadlem ke sledování sitcomu byla bezprostředně půvabná Kaley Cuoco, která v roli Penny od první epizody jen zářila. Třeba za to mohl něžný charakter, třeba optimistická povaha, díky čemu jsme si ji za ta léta natolik oblíbili. Mimo to se stala jednou z nejlépe placených hereček. Bývalá dětská hvězda na televizních obrazovkách začínala sice už zkraje devadesátých let, avšak jednalo se z větší části o průměrné komedie nebo thrillery Pan Vražda, Pohyblivý písek: Není úniku či Perfektní záskok.

Větší role dostala v úspěšnějších projektech Čarodějky, Brandy & Mr. Whiskers, 8 Simple Rules… for Dating My Teenage Daughter nebo celovečerní rodinné komedii HOP. Napříč různými kinematografickými počiny dokázala, že roztomilá kukadla nejsou vše a že umí zahrát opravdu cokoliv. Jen co se odvysílal poslední díl The Big Bang Theory, už si rozehřívala hlasivky pro šílenou Harley Quinn ve stejnojmenném animovaném seriále ze stanice DC Universe. Nově ji také lze vídat v dramatickém seriálu Letuška inspirovaném knižním románem od Chrise Bohjaliana.

Howard Wolowitz – Simon Helberg (39)

Letecký inženýr Howard s masovou zálibou v ženách zapadá do partičky vědců jako puzzle, a přestože mu flirtování příliš nejde, osudovou lásku našel – seriálovou Bernadette Rostenkowski v podání herečky Melissy Rauch. Mimo sitcom se Simon zúčastnil muzikálové tragikomedie Dr. Horrible’s Sing-Along Blog, dramatu Seriózní muž, komedie Božská Florence nebo titulu Paint It Black. V současnosti chystá 2 projekty – prvním z nich je dramatický muzikál Annette pod režií Leose Caraxe a druhým snímek As Sick as They Made Us, který zrežíruje jeho kolegyně Mayim Bialik.

Od roku 2007 je ženatý s Jocelyn Towne a vychovává 2 děti. Ve volném čase hojně čte a sebevzdělává se.

Bernadette Rostenkowski-Wolowitz – Melissa Rauch (40)

Embed from Getty Images

Melissu Rauch mohli diváci poprvé spatřit na začátku třetí série, kdy scenáristé zamýšleli postavě naaranžovat jakýsi charakter tupé blondýny, z čehož ale tak trochu sešlo. Pro herečku byl sitcom srdcovou záležitostí a stejně jako kolegům i ji otevřel pár zadních vrátek. Loni například ve snímku Óda na radost, Prací automat či sportovní komedii The Bronze. Hodně se věnuje i dabingu u animovaných seriálů – slyšet jsme ji mohli v originálním znění titulů Cats & Dogs: Paws Unite, Batman and Harley Quinn nebo Sofie první. Jako herečka hostovala i v detektivním počinu True Blood: Pravá krev.

Od roku 2007 žije s producentem Winstonem Rauchem a společně vychovávají dceru Saddie.

Raj Koothrappali – Kunal Nayyar (39)

Smolař, outsider a charakter vybočující z řady nadprůměrně inteligentních přátel Raj si i přes neúspěchy u ženského pohlaví udržel osobní kouzlo a získal srdce fanynek po celém světě. Během natáčení působil jako komediální vložka a stejně tak i za kamerou – lidé ho zkrátka mají rádi. Dnes žije s manželkou Nehou Kapur v Los Angeles a na kontě má snímky jako Sweetness in the Belly, Mysli jako pes, či Nenápadné zlo. Rovněž propůjčil hlas projektům Sanjay a Craig, Trollové 1,2, Fantasy Hospital nebo Doba Ledová: Země v pohybu. Na příští rok chystá dramatický seriál Suspicion zabývající se vyšetřováním únosu syna jedné žádané americké podnikatelky.

Amy Farrah Fowler – Mayim Bialik (44)

Zpočátku jedna z nejméně oblíbených postav – na konci ta, bez které bychom si vědecký sitcom snad ani nedokázali představit. Mayim Bialik je v osobním životě silnou a svědomitou ženou, která se nebojí hovořit o nejrůznějších citlivých tématech. V posledních měsících se herectví a dabingu věnuje zřídkakdy, zaslechnout jsme ji však mohli jak v seriálu Malý Sheldon, tak pořadech Nina’s World, Star proti silám zla či Plamínek a čtyřkoláci. Na příští rok chystá účast v televizním seriálu Call Me Kat vycházejícího z britského sitcomu Miranda od Mirandy Hart.

Herečka vlastní doktorát z neurobiologie a od roku 2003 – 2013 žila s partnerem Michaelem Stonem. Na produkci oblíbeného seriálu vzpomíná s láskou, byť si moc nesedla s představitelkou Penny, herečkou Kaley Cuoco.

Stuart Bloom – Kevin Sussman (49)

A na závěr nelze opomenout herce Kevina Sussmana, kterého známe hlavně skrze jeho postavu Stuarta Blooma. O Vlastníkovi obchůdku s komiksovými předměty si můžeme myslet cokoliv – počátkem druhé série nás však pravidelně zásoboval svými hláškami a zařídil tak divákům atraktivní podívanou. Mimo The Big Bang Theory účinkoval i v pořadech Jmenuju se Earl, Ošklivka Betty, Mentalista, Tráva či Wet Hot American Summer: First Day of Camp.

Objevil se také v titulech Freeloaders, Vrahouni, Zažít Woodstock, nebo třeba Hitch: Lék pro moderního muže. Bohužel, spolu s finále Teorie Velkého třesku byla završena i jeho herecká kariéra – od té doby již nikde neúčinkoval. Mimo oblast herectví se zajímá o politiku, aktuální situaci ve světě a média obecně. Aktivně působí jak na Instagramu, tak Twitteru.

A na závěr pár zajímavostí, které jste o sitcomu pravděpodobně nevěděli:

Jim Parsons nikdy neviděl a nemusí Star Trek, ačkoliv hrdinou číslo jedna je pro postavu Sheldona Coopera Spock.

Stanice CBS dvakrát prodloužila Teorii Velkého Třesku o 3 další série. Stalo se tak roku 2011, kdy sledovanost kmitala v průměru, pak nahoru a zase dolů. V roce 2017 byl seriál naposledy prodloužen o 2 řady a završen minulý rok po 12 letech.

Dveře od výtahu, který nikdy nefunguje, jsou umístěny pouze v jediném patře. Tvůrčí tým před natáčením scén odehrávajících se na schodech musel pokaždé patro přestavět, aby vypadalo jinak.

Píseň o koťátku, která Sheldonovi pomáhá usnout a zklidnit svou mysl, doopravdy existuje. Vznik se datuje až do roku 1930 a dcera producenta Billyho Prada si ji začala broukat poté, co ji zaslechla od jedné vychovatelky ve školce.

Howard Wolowitz má pokoj vyzdoben jen ženskými hrdinkami včetně Cheetah, Batwoman či princezny Leiy.

Původní název sitcomu byl Lenny, Penny a Kenny. Okouzlující Penny si pak vůbec nemusela zahrát Kaley Cuoco, jelikož se počítalo s postavou jménem Katie a představitelkou Amandou Walsh. Ta byla nakonec z projektu vyškrtnuta kvůli neshodám na place.

Jim Parsons za roli Sheldona Coopera vyhrál 4 ceny Emmy.

-reklama-