SEAL Team Six v Nigérii. Ukázková akce speciálních sil nové generace

SEAL Team Six v Nigérii. Ukázková akce speciálních sil nové generace
Osprey CV-22B / U.S. Air Force (Zvětšit)

Poslední říjnový den americká námořní speciální jednotka SEAL Team Six zachránila v severní Nigérii amerického občana Philipa Waltona. Americké komando bylo na místo určení vysazeno pomocí padáků ze speciálního víceúčelového letounu MC-130J Commando II.

Americké speciální jednotky z Británie

Koncem října byl v jižním Nigeru (u města Massalata, jen několik kilometrů od hranic s Nigérii) unesen šesti muži s AK-47 americký občan a farmář Philip Walton. Únosci zřejmě pocházeli z etnické skupiny Fulani. Nejde ale o teroristy nebo náboženské fanatiky. Důvodem únosu byla s největší pravděpodobností snaha získat výkupné. Únosci se s Waltonem ukryli v sousední Nigérii.    

Jen pár dní poté média přinesla zprávu o úspěšné záchranné operaci americké speciální jednotky SEAL Team Six. Jednotka osvobodila Waltona a pobila únosce.

SEAL Team Six patří pod Společné velitelství speciálních operací JSOC (Joint Special Operations Command), kam patří mimo jiné i jednotka Delta Force. Podle webu The Drive americké komando seskočilo na místo určení pomocí padáků z letounu MC-130J. Po úspěšné operaci jednotku i s rukojmím vyzvednul konvertoplán CV-22B Osprey a dopravil je na základnu Niger Air Base 201 ve středním Nigeru (viz dále).

Nasazené MC-130J i CV-22B patřily k 352. křídlu speciálních operací (352nd Special Operations Wing; SOW), které má domovskou základnu na základně Královského letectva v britském Mildenhallu. Křídlo spadá pod Velení letectva pro speciální operace AFSOC (Air Force Special Operations Command). Ospreye v rámci křídla provozuje 7. letka speciálních operací (7th Special Operations Squadron; 7. SOS) a Commanda II 67. letka speciálních operací (67th Special Operations Squadron; 67. SOS).

Ze stejné základny záchranou operaci podporovaly tankovací letouny KC-135R od 100. tankovací letky (100th Air Refueling Squadron).

Technika a personál 352. křídla a 100. letky jsou vyhrazeny pro nejnáročnější a nejtajnější speciální operace v Evropě a severní Africe.

Kromě toho na palubě Ospreyů byli také příslušníci 321. speciální taktické eskadrony (321st Special Tactics Squadron) ze stejné britské základny. Vojáci 321. eskadrony mimo jiné podporují operace speciálních sil – zajišťují prostor nasazení (prostor vysazení i vyzvednutí), řízení letového provozu v místě nasazení, slouží jako letečtí návodčí, zabezpečují velení a řízení, komunikaci, jsou specialisté na bojovou medicínu a mnoho dalšího. Jde o velmi všestrannou a univerzální jednotku.


Speciální taktické jednotky letectva, kam patří i 321. eskadrona, mimo jiné podporují aeromobilní a výsadkové operace speciálních sil, jako je SEAL Team Six nebo Delta Force.

Ze Španělska do Nigérie

Do záchranné akce se zapojilo šest konvertoplánů Osprey a minimálně čtyři MC-130J, které před misí zamířily na španělsko-americkou základnu Naval Station Rota. Základna leží na pobřeží Atlantiku, 100 km daleko od Gibraltaru. 

Čtyři Ospreye se následně vydaly na 2700 kilometrů dlouhý let do severní Nigérie, kde byl držen Walton. Palivo konvertoplánům doplňovaly víceúčelové MC-130J Commando II. Letouny MC-130J zase získaly palivo z vysoko letících tankerů KC-135 Stratotanker. Tankování z KC-135 do MC-130J probíhalo pomocí plovoucího tankovacího ráhna, přečerpávaní paliva z MC-130J do Ospreyů pomocí dvojice palivových hadic.

O samotném průběhu záchranné operace nejsou bližší detaily, celou misi ale kryl bitevní letoun AC-130J Ghostrider. Současně podle The Drive v prostoru působil námořní letoun P-8A Poseidon, který sledoval prostor nasazení pomocí svých senzorů, zajišťoval satelitní spojení mezi jednotkou a velením operace a poskytoval celkové situační povědomí o situaci na zemi.

P-8A k tomu vyžil nejen výkonné elektrooptické senzory, ale také nejnovější radiolokátor AAS (Advanced Airborne Sensor). Ten dokáže nejen detekovat statické a pohybující se cíle na hladině i zemi, ale také mapovat povrch země a vytvářet fotorealistické radarové snímky.


67. letka se svými MC-130J se specializuje na lety v nízké výšce.

The Drive připomíná nenahraditelnost a unikátnost konvertoplánů Osprey při provádění podobných misí. Začlenění Ospreyů do amerických speciálních sil je údajně ozvěnou neúspěšné záchrany amerických rukojmích z 21. dubna 1980. V ten den před 40 lety operace Eagle Claw měla zachránit 52 zajatých zaměstnanců amerického velvyslanectví v Teheránu.

Operace Eagle Claw zahrnovala osm vrtulníků RH-53D (námořní verze CH-53), šest letadel C-130 Hercules, tři speciální letouny MC-130E Combat Talon a tři velitelská letadla EC-130E ABCCC (Airborne Battlefield Command and Control Center). Operace skončila katastrofou, když jeden RH-53D narazil do zaparkovaného EC-130E v hloubi íránského území, při zastávce na dotankování paliva. Při následném výbuchu zemřelo osm amerických vojáků. Katastrofa měla hluboký dopad na pozdější organizaci, školení, vybavení a velení amerických speciálních sil.

Hlavní výhodou CV-22B proti vrtulníkům MH-53 Pave Low (verze CH-53 pro speciální síly) je v rychlosti a doletu. MH-53 byly speciální vrtulníky určené pro dalekonosné operace speciálních sil a bojové vyhledávání a záchranu. Ze služby odešly v roce 2008. Cestovní rychlost posledního modelu MH-53J/M byla 280 km/h a přeletová vzdálenost 1100 km (bez nákladu). Osprey má dvakrát větší cestovní rychlost, dvakrát větší dolet a dvakrát větší nosnost. Ospreye se tak při popisované misi z jižního Španělská do Nigerie dostaly po pěti hodinách letu.


Ukázka schopností MC-130J 67. letky z britského Mildenhallu

CV-22B a MC-130J

Zmíněná 352. SOW, resp. 67. SOS, vznikla na britské základně v roce 2015 a současně vyměnila své MC-130H Combat Talon II a MC-130P Combat Shadows za jmenované MC-130J Commando II. Partnerská 7. SOS postupně získala deset CV-22B Osprey (které na základně působily již od roku 2013).

CV-22B a MC-130J tvoří základní transportní letecké prostředky pro předsunuté speciální operace AFSOC.

CV-22B kombinuje výkony letadla (přeletová vzdálenost je 2890 km, bez nákladu), se schopností kolmého startu a přistání. Současně díky zadní rampě dokáže CV-22B přepravovat paletový náklad nebo vozidla (ale i malé čluny, skútry, motorky), zajišťovat padákové výsadky nebo rychle slaňování operátorů speciálních sil.

CV-22B má to nejlepší vybavení pro rychle noční operace v přízemním letu. Příďový radiolokátor má funkci mapování terénu, k dispozici je satelitní spojení, pokročilé systémy ochrany letadla a elektro-optické senzory.

MC-130J Commando II je univerzální letoun pro speciální operace. Commando II kromě doplňování paliva dokáže provádět kradmé lety do hloubi cizího a/nebo nepřátelského území, vysazovat členy speciálních sil na padácích, provádět shoz nákladu nebo operovat z polních odlehlých letišť. Letouny umí na zemi doplňovat palivo a munici jiným letounům nebo vrtulníkům – fungují jako předsunuté tankovací a dozbrojovací body FARP (Forward Arming and Refueling Points).


Doplňování paliva CV-22B speciálních sil

Posádky AFSOC MC-130J se obvykle skládají ze dvou pilotů, dvou řídících nákladového prostoru a důstojníka bojových systémů CSO (Combat Systems Officer). CSO řídí průběh mise, zajišťuje tankování za letu a pomáhá s vizuální navigací při nízkém letu.

MC-130J na rozdíl od současných Ospreyů nemá radiolokátor určený k mapování země. Jak MC-130, tak CV-22B, ale od roku 2021 obdrží nejnovější radiolokátor Raytheon AN / APQ-187 Silent Knight Radar (SKR). Jde o víceúčelový radar pro sledování počasí nebo mapování země, jak pro průzkumné a sledovací účely, tak pro lety v nízké výšce a v noci. Radar má být kromě mnoha jiných předností jen těžce odhalitelný prostředky elektronického průzkumu.

Výčet techniky záchranné mise doplňuje bitevní letoun AC-130J Ghostrider. Ten se svým 30mm automatickým kanonem, 105mm kanonem, pumami GBU-39 SDB a řízenými střelami AGM-176 Griffin dokáže ničit bodové i plošné cíle, včetně cílů v blízkosti vlastních vojáků.


Niger Air Base 201

Niger Air Base 201

Americká letecká základna Niger Air Base 201, kam byl evakuován zachráněný Walton, si zaslouží bližší pozornost. Základna leží ve středním Nigeru pět kilometrů od pouštního města Agadez. Ze základny mohou operovat jak drony MQ-9 Reaper, tak těžké nákladní letouny C-17 Globemaster III.

Letošní otevření a zprovoznění základny bylo podle brigádního generála Michaela Rawlse, velitele 435. Expedičního křídla (435th Air Expeditionary Wing), jeden z nejobtížnějších úkolů amerického letectva vůbec. Základna vyrostla v poušti bez možnosti efektivně získat jakékoliv místní stavební stroje nebo stavební materiál, včetně asfaltu nutného pro stavbu přistávací dráhy. Stavba vyžadovala ohromné množství ruční práce členů amerického letectva. Výstavba základny stála 110 milionů dolarů a protáhla se o tři roky proti plánu.  

I přes náročnost a nákladnost stavby The New York Times přinesl zvěsti o možném brzkém uzavření nedávno otevřené nigerské základy. Důvodem mají být širší snahy Washingtonu soustředit všechny své zdroje do velmocenské soutěže s Čínou a Ruskem a nepůsobit v oblastech, odkud vůči Spojeným státům nehrozí žádná přímá bezpečnostní hrozba.

Na druhou stranu vyklízené pozice z principu obsadí dříve nebo později někdo jiný. Zejména Čína je v posledních letech v Africe velmi aktivní. A ostatně i záchrana Waltona může ukázat na nezbytnost základny a americké přítomnosti v Sahelu.      

Zdroj: The Drive

Nahlásit chybu v článku


Související články

Sekta Boko Haram stále hromadně vraždí v Nigérii

Jen v posledních dvou týdnech si útoky islamistické sekty Boko Haram působící v Nigérii vyžádaly ...

CMV-22B Osprey pro americké námořnictvo

Americké námořnictvo udělilo společnému týmu firem Bell a Boeing (Bell-Boeing Joint Project Office) ...

Bitevní letadlo AC-130 v afghánské bojové vřavě

V dubnu minulého roku posádka bitevního letadla AC-130U Spooky zažila výjmečnou misi při ochraně ...

Japonsko převzalo první konvertoplány V-22B Osprey

Minulý týden na mariňáckou základnu Iwakuni (Marine Corps Air Station Iwakuni) v Japonsku dorazily ...

Zvýraznit příspěvky za posledních:

  • Technista
    16:42 01.12.2020

    Hlavní příčinou nezdaru v roce 1980 při osvobozování rukojmí z Teheránu byla neschopnost odminovacích vrtulníků doplňovat palivo za letu, druhou pak absence radiolokátoru pro ...Zobrazit celý příspěvek

    Hlavní příčinou nezdaru v roce 1980 při osvobozování rukojmí z Teheránu byla neschopnost odminovacích vrtulníků doplňovat palivo za letu, druhou pak absence radiolokátoru pro sledování terénu. Ospreje by samozřejmě byly daleko lepší. Nedalo mi to, abych nevyštrachal knížku „Z temného nebe“ (Orr Kelly, 1998) a neudělal pro připomenutí a diskusi krátký obsah 22. kapitoly:
    Operace se zúčastnilo 6 „Herkulesů“, přesněji MC-130 Combat Talon (3 s Delta Force + 3 s palivem pro Stalliony), startujících z ostrova u Ománu a 8 těžkých námořních odminovacích vrtulníků RH-53D Sea Stallion z letadlové lodi Nimitz. K jednomu pilotu námořnictva, majícímu bohaté zkušenosti s odminováním ☹ přidali pilota letectva, nezaškoleného na tento námořní typ. Vrtulníkům letectva se totiž nedaly složit rotory a ocas a nevešly se tak na výtah Nimitze. Na palubě nesměly být viděny.
    Hlavním problémem odminovacích vrtulníků bylo, že neměly zařízení pro tankování za letu. Na téměř dvou třetinách cesty k Teheránu, na místu uprostřed pouště označeném „Desert One“, měly všichni přistát, vrtulníky měly být dotankovány a nabrat Delta Force, doletět s nimi k Teheránu na místo výsadku (Delta Force měli pak ujít 8 km k úkrytu v kopcích u Teheránu) a prázdné pak odletět na místo úkrytu. Delta Force i Sea Stalliony se měli skrývat celý den. Delta Force se měli v následující noci na samotné místo zásahu přepravit nákladními vozy. Rukojmí pak měli být vyzvednuti z fotbalového stadiónu v Teheránu a dopraveni na letiště Manzarieh jižně od Teheránu, které bude nedlouho předtím obsazeno 100 příslušníky Rangers, kteří poletí z Egypta. Za podpory letectva. Pak pro všechny měly přiletět 2 strategické transportní C-141.
    Problémy nastaly už během letu k „Desert One“. C-130 Combat Talony měly špičkové navigační vybavení a několik navigátorů. Sea Stalliony nic z toho, piloti se měli orientovat dle terénu. Pilotům Stallionů vštěpili, že mají letět co nejníže, jestli je zachytí radary, operace bude ohrožena. Vzali si to k srdci. Piloti speciálních Combat Talonů, kteří letěli zvlášť (ne, alespoň jeden, pomaleji s vrtulníky, aby jim pomohli s navigací), letěli daleko výše. V noci nad pouští Sea Stalliony strašně vířily prach a piloti nic neviděli. Jeden se úplně ztratil, ale nakonec se dokázal vrátit na Nimitz. Druhému se prachem zadřely motory a musel nouzově sednout. Posádku však vyzvedl další a letěli dál k „Desert One“. 6 Combat Talonů a zbylých 6 Sea Stallionů (pro akci nutné minimum) přistálo na Desert One a tankovaly. Ještě předtím Rangers zajali cestující z kolem náhodně projíždějícího autobusu s tím, že je vezmou do Ománu. Pak ale jeden Rangers odpálil nahodně projíždějící cisternu s palivem pomocí „pancéřovky“. Přistávající piloti si mysleli, že to kolegové schytali. A s přesvětlenými noktovizory špatně viděli. Během tankování pak z jednoho Sea Stallionu začali vystupovat Delta Force s tím, že má poruchu. To znamenalo odvolání operace. Při otáčení v mračnech zvířeného prachu se srazil jeden RH-53D s C-130 a oba začaly hořet. Osádky uhořely, vojáci z nákladového prostoru C-130 stačili utéci.Skrýt celý příspěvek

    • Technista
      19:35 01.12.2020

      Oprava: ty 3 tankovací "Herkulesy" byly EC-130E.
      A doplnění: Sea Stalliony byly určeny ke zničení vlastními a ponechání u Teheránu.

      Oprava: ty 3 tankovací "Herkulesy" byly EC-130E.
      A doplnění: Sea Stalliony byly určeny ke zničení vlastními a ponechání u Teheránu.

  • Sgt Murphy
    13:47 01.12.2020

    Čisto teoreticky. Som zastánca EU armády resp. nejakej veľkej spoločnej EU Battlegroup pozostávajúcej z príspevkov armád všetkých členských štátov, takže mi príde zaujímavá ...Zobrazit celý příspěvek

    Čisto teoreticky.

    Som zastánca EU armády resp. nejakej veľkej spoločnej EU Battlegroup pozostávajúcej z príspevkov armád všetkých členských štátov, takže mi príde zaujímavá myšlienka zostaviť spoločnú kapacitu na boj voči terorizmu, ktorou súčasťou bude aj jednotka špeciálnych operácií a budú jej poskytnuté kapacity podobné tým v USA, tj. spoločné spravodajské centrum, prieskumné lietadlá, lietajúce tankery, väčšie transportné lietadlá, vrtuľníky atď. Všetko dnes členské štáty vlastne majú, bolo by zaujímavé to dať v jeden funkčný celok.Skrýt celý příspěvek

    • Latysimus
      15:26 01.12.2020

      V policajnych sferach take nieco existuje vola sa to Atlas ktoreho clenom je aj SR/CR. Avsak toto zdruzenie funguje funguje len na bazi ukazok a spolocnych cviceni.

      V policajnych sferach take nieco existuje vola sa to Atlas ktoreho clenom je aj SR/CR. Avsak toto zdruzenie funguje funguje len na bazi ukazok a spolocnych cviceni.

    • cejkis
      11:55 02.12.2020

      A jak se Vám bude líbit, když bude ČR přispěvatelem, ale nebude o ničem rozhodovat. Respektive nečekejte, že operace takové armády bude Rada EU schvalovat jednomyslně. Tehdence je ...Zobrazit celý příspěvek

      A jak se Vám bude líbit, když bude ČR přispěvatelem, ale nebude o ničem rozhodovat. Respektive nečekejte, že operace takové armády bude Rada EU schvalovat jednomyslně. Tehdence je státy střední Evropy obcházet. ČR má 12 hlasů z 345 ....Skrýt celý příspěvek

      • Lukash
        12:10 02.12.2020

        Ano samozrejme lebo v EU rozhoduju nemci a francuzi a preto napriklad teraz dokazu madari a poliaci zablokovat plan obnovy celej unie....este nieco?

        Ano samozrejme lebo v EU rozhoduju nemci a francuzi a preto napriklad teraz dokazu madari a poliaci zablokovat plan obnovy celej unie....este nieco?

        • cejkis
          20:30 02.12.2020

          V závislosti na projednávané otázce přijímá Rada EU rozhodnutí: prostou většinou (pro návrh hlasuje 14 členských států), kvalifikovanou většinou (pro návrh hlasuje 55 % členských ...Zobrazit celý příspěvek

          V závislosti na projednávané otázce přijímá Rada EU rozhodnutí:

          prostou většinou (pro návrh hlasuje 14 členských států),
          kvalifikovanou většinou (pro návrh hlasuje 55 % členských států, které zastupují alespoň 65 % obyvatelstva EU),
          jednomyslně (pro návrh jsou všechny odevzdané hlasy).Skrýt celý příspěvek

        • cejkis
          20:30 02.12.2020

          este nieco ?

          este nieco ?

          • Sgt Murphy
            20:59 02.12.2020

            cejkis, hovorím si prečo dnes je európska časť NATO z veľkej časti len prepolitizovaná byrokratická fraška, koľko takýchto tebe podobných pepikov v tom Bruseli musí sedieť že z EU ...Zobrazit celý příspěvek

            cejkis, hovorím si prečo dnes je európska časť NATO z veľkej časti len prepolitizovaná byrokratická fraška, koľko takýchto tebe podobných pepikov v tom Bruseli musí sedieť že z EU je len taká sračka bez vôle.Skrýt celý příspěvek

          • cejkis
            21:28 02.12.2020

            Máte v hlavě liberální fašismus. To je totiž reálný obraz EU řízené Němci.

            Máte v hlavě liberální fašismus. To je totiž reálný obraz EU řízené Němci.

          • Sgt Murphy
            21:35 02.12.2020

            Pre pána Jána ty si musel z nejakej liečebne utiecť... :D

            Pre pána Jána ty si musel z nejakej liečebne utiecť... :D

          • Lukash
            08:05 03.12.2020

            Takže o najdôležitejších čo použitie vojenskej sily bezpochyby je rozhoduje jednomyseľne ;) ale chápem keď je niekto schopný používať spojenie liberálny fašizmu tak si viem ...Zobrazit celý příspěvek

            Takže o najdôležitejších čo použitie vojenskej sily bezpochyby je rozhoduje jednomyseľne ;) ale chápem keď je niekto schopný používať spojenie liberálny fašizmu tak si viem predstaviť čo má v hlave :)Skrýt celý příspěvek

          • Ján Paliga
            21:15 03.12.2020

            To Cejkis:

            Liberální fašizmus?

            Veď slová liberálny a fašizmus si predsa vo význame odporujú... :-D

            Čo je to za nezmysel?

            To Cejkis:

            Liberální fašizmus?

            Veď slová liberálny a fašizmus si predsa vo význame odporujú... :-D

            Čo je to za nezmysel?

          • cejkis
            23:57 09.12.2020

            Třeba pojem liberální fašismus jednou objevíte.

            Třeba pojem liberální fašismus jednou objevíte.

      • logik
        18:59 10.12.2020

        cejkis: Hele, představ si, v jaký to žiješ nedemokratický zemi. Slezané přispívaj, ale o ničem nerozhodujou. Tvoje námitka je s odpuštěním pěkně pitomá. Je úplně normální, že v ...Zobrazit celý příspěvek

        cejkis:
        Hele, představ si, v jaký to žiješ nedemokratický zemi.
        Slezané přispívaj, ale o ničem nerozhodujou.

        Tvoje námitka je s odpuštěním pěkně pitomá. Je úplně normální, že v jakékoli demokratické struktuře je "po tvojem" jen v případě, že se tvoje přání shoduje s většinou.

        Pokud jsi asociál, co než radši aby se občas přizpůsobil většině, tak žije v jeskyni bez jakéhokoli výdobitku lidské civilizace (neboť ty vyžadují kooperaci - a v moderní společnosti kooperaci v měřítku větším, než jsou malé národní státy), tak se smiř s tím, že normální lidé takoví nejsou....Skrýt celý příspěvek

    • Danik
      20:44 02.12.2020

      Určitě by to bylo zajímavé a přínosné nejen z hlediska samotných operací, ale také možnosti výbavy, vývoje taktik, výzbroje, vybavení a v neposlední řadě výcviku a zázemí. Mám na ...Zobrazit celý příspěvek

      Určitě by to bylo zajímavé a přínosné nejen z hlediska samotných operací, ale také možnosti výbavy, vývoje taktik, výzbroje, vybavení a v neposlední řadě výcviku a zázemí. Mám na mysli instalace jaké jsou k vidění třeba v Izraeli či USA, kde se bavíme o propracovaných městských prostředích s velkou rozlohou, střelecké simulátory, budovy určené pro trénink s ostrou municí a technik násilného průlomu. Takové evropské centrum výcviku a nasazení speciálních sil. Na rotačním principu by se zde mohli doplňovat nejrůznější útvary speciálních operací a podpůrné elementy. Vrtulníky, tankery, drony, kybernetický boj a informační boj, průzkum, rozvědka, transportní letadla a letecká podpora (nebo námořní). Toto kombinací zemí EU nebude problém a díky financování, tréninku a výměně zkušeností stejně jako ostrému nasazení budou schopnosti evropských speciálních sil růst. Rusové nyní staví (z části už je dostavěno a v provozu) universitu spetsnaz v Čečně , kde trénují všechny své jednotky speciálních operací.Skrýt celý příspěvek

      • Migi
        07:42 03.12.2020

        Takový komplexy v evropě dávno jsou. Jen je používáme docela omezeně...

        Takový komplexy v evropě dávno jsou. Jen je používáme docela omezeně...

  • hb74
    10:30 01.12.2020

    Američané měli obrovskou převahu. Obdobnou akci si třeba nedovolí proti KLDR. A té také občas uvíznou USA občané za nehty, HB

    Američané měli obrovskou převahu. Obdobnou akci si třeba nedovolí proti KLDR. A té také občas uvíznou USA občané za nehty, HB

    • Lukash
      13:39 01.12.2020

      Tak tam by zvolili trosku inu taktiku ale ano v takej krajine sa velmi zle zasahuje. Ale to je extremne uzavreta krajina takych vela nieje. Napriklad aj v irane sa deju veci v ...Zobrazit celý příspěvek

      Tak tam by zvolili trosku inu taktiku ale ano v takej krajine sa velmi zle zasahuje. Ale to je extremne uzavreta krajina takych vela nieje. Napriklad aj v irane sa deju veci v rezii mossadu a cia. Ale treba si uvedomit dolezitost dobrych diplomatickych vztahov vo svete a budovaniu spojenectiev. Pre taketo akcie potrebujete cudzi vzdusny priestor a mnohokrat aj zakladne ci spolupracu a informacie od cudzich tajnych sluzieb. Tu maju dost navrch USA oproti rusku alebo cine. Ti nejak vela spojecov vo svete nemaju. Alebo treba ziskat zapredancov ako je nas byvaly minister vnutra ktory posluzil pri unose vietnamskeho obcana vietnamskou tajnou sluzbou.Skrýt celý příspěvek

  • cejkis
    08:20 01.12.2020

    @Grohmann

    21.11. oslavil zakladatel Seal6 se slovenskými kořeny 80 let.

    Slušelo by se toto výročí Dicka Marcinko do článku zapracovat :-)

    @Grohmann

    21.11. oslavil zakladatel Seal6 se slovenskými kořeny 80 let.

    Slušelo by se toto výročí Dicka Marcinko do článku zapracovat :-)

    • Ján Paliga
      22:27 01.12.2020

      .... jeho mama mala zasa české korene ...

      .... jeho mama mala zasa české korene ...

      • niko
        23:12 01.12.2020

        Tiez som to uz cital. Zaujimave je, ze sam Marcinko tvrdi, ze obidvaja rodicia boli Slovaci a pochadzal zo slovenskej banickej rodiny.

        Tiez som to uz cital. Zaujimave je, ze sam Marcinko tvrdi, ze obidvaja rodicia boli Slovaci a pochadzal zo slovenskej banickej rodiny.

        • Ján Paliga
          13:51 02.12.2020

          Aj to je možné. Teraz som si spomenul, že sa tuším volala Emilia Pavlik. Je možné, že ten zdroj, ktorý uvádzal české korene jeho matky bol nesprávny.... Mali by sme sa na to Dicka ...Zobrazit celý příspěvek

          Aj to je možné. Teraz som si spomenul, že sa tuším volala Emilia Pavlik. Je možné, že ten zdroj, ktorý uvádzal české korene jeho matky bol nesprávny.... Mali by sme sa na to Dicka opýtať.... hahahaSkrýt celý příspěvek

  • dejf
    22:52 30.11.2020

    neskutečná práce, kolik jinejch zemí má vůbec možnosti a kapacity něco takovýho provést? prostě dali celýmu světu najevo, že jestli chceš žít, dej od lidí s US pasem ruce pryč. a ...Zobrazit celý příspěvek

    neskutečná práce, kolik jinejch zemí má vůbec možnosti a kapacity něco takovýho provést? prostě dali celýmu světu najevo, že jestli chceš žít, dej od lidí s US pasem ruce pryč. a zrovna na nepolitickejch únoscích se to dá ukazovat docela pohodlně.

    otázka je co je levnější, jestli udržovat takový schopnosti k násilnýmu řešení vzniklý situace, nebo platit jako blbej za rukojmí. takhle z pohody domova se na to kouká trochu jinak, než když má člověk jako zajatej US občan jistotu, že se buď bude střílet, nebo tam zdechnu. nebo obojí...

    jinak teda ta jejich základna je na moc pěknym místě, on vlastně celej niger podle fotomapy vypadá docela výživně...Skrýt celý příspěvek

  • Rase
    22:14 30.11.2020

    Když se koukám na zájem MO o námořní vrtulníky, tak by bylo docela zajímavé pořídit 4 Ospreye (nebo kolik těch větších vrtulníků chtějí pořídit). Tedy když už tradičně stupidní ...Zobrazit celý příspěvek

    Když se koukám na zájem MO o námořní vrtulníky, tak by bylo docela zajímavé pořídit 4 Ospreye (nebo kolik těch větších vrtulníků chtějí pořídit). Tedy když už tradičně stupidní počty, tak ať je to alespoň na top úrovni. Zdá se že ty stroje mají větší potenciál než se mohlo zdát.Skrýt celý příspěvek

    • cejkis
      08:22 01.12.2020

      A k tomu 4 ks MC a AC a jeden GlobalEye :-)

      Myslím, že Izrael ukazuje, že i malá země může disponovat schopností osvobodit rukojmí kdekoliv na Zemi.

      A k tomu 4 ks MC a AC a jeden GlobalEye :-)

      Myslím, že Izrael ukazuje, že i malá země může disponovat schopností osvobodit rukojmí kdekoliv na Zemi.

    • skelet
      11:04 01.12.2020

      akorát by se ti to u nás mlátilo s těmi C295 :)

      akorát by se ti to u nás mlátilo s těmi C295 :)

      • cejkis
        11:47 01.12.2020

        Provozně levné cargo pro zásobování je vhodná volba pro většinu operací českého dopravního letectva. Jen to není do války.

        Provozně levné cargo pro zásobování je vhodná volba pro většinu operací českého dopravního letectva. Jen to není do války.

        • Scotty
          12:26 01.12.2020

          /Jen to není do války./
          Z jakého důvodu?

          /Jen to není do války./
          Z jakého důvodu?

          • cejkis
            21:54 01.12.2020

            malý dolet
            nelze tankovat za letu

            malý dolet
            nelze tankovat za letu

          • skelet
            07:29 02.12.2020

            C295 umí tankovat ve vzduchu. Dokonce umí i předávat palivo ve vzduchu. Ale jako u všeho si to musí zákazník koupit.

            C295 umí tankovat ve vzduchu. Dokonce umí i předávat palivo ve vzduchu. Ale jako u všeho si to musí zákazník koupit.

          • Scotty
            07:33 02.12.2020

            cejkis
            Jak píše skelet, tankovací nástavec je možné dokoupit a dolet je pro letadlo téhle kategorie naprosto dostačující.

            cejkis
            Jak píše skelet, tankovací nástavec je možné dokoupit a dolet je pro letadlo téhle kategorie naprosto dostačující.

          • cejkis
            12:02 02.12.2020

            Kolik z Vás by chtěla realizovat misi na záchranu českých rukojmí pomocí C295 ? Výkony tohoto stroje jsou tak limitující, že k zabezpečení mise s těmito stroji budete potřebovat ...Zobrazit celý příspěvek

            Kolik z Vás by chtěla realizovat misi na záchranu českých rukojmí pomocí C295 ? Výkony tohoto stroje jsou tak limitující, že k zabezpečení mise s těmito stroji budete potřebovat mnohem více prostředků než když použijte výkonější stroj. To je trápení. Zkuste si představit operaci na osvobození Čecha na severu Afriky. Vcelku reálná lokalita.Skrýt celý příspěvek

          • Torong
            12:12 02.12.2020

            Od toho máme podíl v programu MMF, nebo máme možnost požádat např. USA. Stejně bychom museli využít jejich kapacit v průzkumu atd...

            Od toho máme podíl v programu MMF, nebo máme možnost požádat např. USA. Stejně bychom museli využít jejich kapacit v průzkumu atd...

          • Scotty
            16:09 02.12.2020

            cejkis
            Samozřejmě by záleželo kolik vojáků případně techniky by bylo třeba nasadit. Ovšem samotné operaci by v případě startů z letišť v Itálii případně na Krétě nic nebránilo.

            cejkis
            Samozřejmě by záleželo kolik vojáků případně techniky by bylo třeba nasadit. Ovšem samotné operaci by v případě startů z letišť v Itálii případně na Krétě nic nebránilo.

          • skelet
            17:04 02.12.2020

            někdo mi tady psal, že někteří diskutéři nechtějí po C295 výkony C-130, kdo to byl.. kdo to jenom byl...

            někdo mi tady psal, že někteří diskutéři nechtějí po C295 výkony C-130, kdo to byl.. kdo to jenom byl...

          • cejkis
            20:34 02.12.2020

            Nikdo nechce porovnávat výkony strojů. Jen tu píšu, že C295 není do války. Ostatně ČR ani nemá ambice zachraňovat své rukojmí pomocí speciálních jednotek. Je to provozně levné ...Zobrazit celý příspěvek

            Nikdo nechce porovnávat výkony strojů. Jen tu píšu, že C295 není do války. Ostatně ČR ani nemá ambice zachraňovat své rukojmí pomocí speciálních jednotek. Je to provozně levné cargo mizerných výkonů.Skrýt celý příspěvek

          • Scotty
            20:53 02.12.2020

            cejkis /Ostatně ČR ani nemá ambice zachraňovat své rukojmí pomocí speciálních jednotek./ To je tvrzení na základ čeho? Naopak sněmovna by se měla zabývat zákonem který by takové ...Zobrazit celý příspěvek

            cejkis
            /Ostatně ČR ani nemá ambice zachraňovat své rukojmí pomocí speciálních jednotek./
            To je tvrzení na základ čeho? Naopak sněmovna by se měla zabývat zákonem který by takové akce legislativně umožnil.

            Není do války protože proto. Jasně pochopili jsme.Skrýt celý příspěvek

          • cejkis
            21:36 02.12.2020

            Tak jinak, je do války, ale výkony toho stroje jsou tak mizerné, že to pro skutečné vojenské operace nikdo nepoužívá :-) Pokud bude ČR chtít osvobodit rukojmí na severu Afriky 1) ...Zobrazit celý příspěvek

            Tak jinak, je do války, ale výkony toho stroje jsou tak mizerné, že to pro skutečné vojenské operace nikdo nepoužívá :-)

            Pokud bude ČR chtít osvobodit rukojmí na severu Afriky
            1) jaký použije průzkum oblasti ? Pošlete tam co ? Nemáte nic.
            2) pro dopravu jednotek použijete tu zmíněnou C295, tam seskočí na padáku
            3) ze vzduchu je bude podorovat co Mi24 ? Mi171? Jak se to tam bez doplňování paliva dostanou ?
            4) pro letecké krtí použijete gripen, který tam vydrží 30min ?
            5) a všechny gripeny budete tankovat z jednoho nasmlouvaného A330MRTT ?

            Poslanci si mohou odhlasovat třeba růžové prase, ale reálně je to úplně k ničemu.Skrýt celý příspěvek

          • Scotty
            07:45 03.12.2020

            cejkis 1. Zd by bylo nutné požádat o pomoc spojence (zejména USA). Případně využít náš podíl v programu AGS NATO. 2. Pravděpodobně. Ovšem pro následné vyzvednutí by stejně v ...Zobrazit celý příspěvek

            cejkis
            1. Zd by bylo nutné požádat o pomoc spojence (zejména USA). Případně využít náš podíl v programu AGS NATO.
            2. Pravděpodobně. Ovšem pro následné vyzvednutí by stejně v oblasti muselo být použitelné letiště.
            3. Podporu by musel zajišťovat Gripen případně nějaká americká AC-130.
            4. Existují tankovací letadla. Tady je problém nejmenší, prostě se využijí zaplacené hodiny A330 MRTT.
            5. Těch letadel je osm. Ovšem jedno by bohatě stačilo. Stejně by to musela být rychlá akce proti ne příliš početné skupině teroristů.

            C-295 už má jednu akci v Africe za sebou. V roce 2014 evakuovali pracovníky našeho a švýcarského velvyslanectví.

            Co je skutečná vojenská operace?Skrýt celý příspěvek

        • skelet
          12:31 01.12.2020

          C295 je pochopitelně do války, je to vojenský stroj. Jen potom někdo nesmí chtít výkony C-130, což většina diskutérů chce.

          C295 je pochopitelně do války, je to vojenský stroj. Jen potom někdo nesmí chtít výkony C-130, což většina diskutérů chce.

          • petres
            13:24 01.12.2020

            Nevím, o tom že by většina diskutéra chtěla po C-295 výkony C-130 (od toho je C-390). Myslím, že by jim stačily výkony C-27J. I VzS se v době pořizování této kategorie ...Zobrazit celý příspěvek

            Nevím, o tom že by většina diskutéra chtěla po C-295 výkony C-130 (od toho je C-390). Myslím, že by jim stačily výkony C-27J. I VzS se v době pořizování této kategorie transportního letounu o Spartanu vyjádřily jako o lepší volbě.Skrýt celý příspěvek

    • flanker.jirka
      11:36 01.12.2020

      MO může mít zájem o co chce. O tom co se pořídí rozhoduje strana a vláda. Jen počkejte až se budou muset řešit účty za provoz těch pár vrtulníků. Osprey je drahý a pro nás moc ...Zobrazit celý příspěvek

      MO může mít zájem o co chce. O tom co se pořídí rozhoduje strana a vláda. Jen počkejte až se budou muset řešit účty za provoz těch pár vrtulníků.
      Osprey je drahý a pro nás moc nový, kupujeme techniku, kterou v US Army nahradily Black Hawky, to už snad počkat na to jak to bude s Valorem.
      Kdyby jenom stupidní počty, možná se budeme divit v jaké konfiguraci nakonec ty vrtulníky budou.Skrýt celý příspěvek

      • cejkis
        11:45 01.12.2020

        Už jsem to tady někde psal. Když politici škrtají zásadní položky jako bitevní vrtulníky nelze se divit metodě zavedení do výzbroje pár kusů a pak argumentu potřebujeme další.

        Už jsem to tady někde psal. Když politici škrtají zásadní položky jako bitevní vrtulníky nelze se divit metodě zavedení do výzbroje pár kusů a pak argumentu potřebujeme další.

      • Scotty
        12:28 01.12.2020

        V konfiguraci jaku odebírá USMC. Nebo máte jiné informace?

        V konfiguraci jaku odebírá USMC. Nebo máte jiné informace?

        • skelet
          12:30 01.12.2020

          včera se koukal na film z Vietnamu a tam lítalo to samé, chápeš.

          včera se koukal na film z Vietnamu a tam lítalo to samé, chápeš.

        • Jan Grohmann
          12:47 01.12.2020

          Upozorňují, další řádky jsou !!! SPEKULACE !!! Riziko je, že Američané nám nemusí nutně poskytnout plný přístup ke všem zdrojovým kódům systému vrtulníku od funkcí senzorů, ...Zobrazit celý příspěvek

          Upozorňují, další řádky jsou !!! SPEKULACE !!!

          Riziko je, že Američané nám nemusí nutně poskytnout plný přístup ke všem zdrojovým kódům systému vrtulníku od funkcí senzorů, prostředků elektronické boje, komunikace, ovládaní vrtulníku, zbraní atd. Ostatně když kupuješ počítačový software také využíváš některého jeho funkce ale do kódu nevidíš.

          Důvod, holt, když budeš chtít něco nového, zaplať.

          Takže ve stejné konfiguraci vrtulníky může mít, budou mít všechny "páčky a tlačítka", ale stejně schopné opravdu nemusí být. Určitě to není zaručeno na 100 %Skrýt celý příspěvek

          • Scotty
            13:23 01.12.2020

            Tohle potencionální riziko je u každého zbrojního nákupu. Otázka zní jestli existuje alespoň sebemenší indicie že by se to mělo stát v tomhle případě.

            Tohle potencionální riziko je u každého zbrojního nákupu. Otázka zní jestli existuje alespoň sebemenší indicie že by se to mělo stát v tomhle případě.

          • Lukash
            12:17 02.12.2020

            Sranda ze presne toto co ste opisal aktualne zvazuju automobilky. Kupite vybavenu verziu auta no funkcie vybavy si budete kupovat postupne podla potreby na nejaky cas. Oni vam budu ...Zobrazit celý příspěvek

            Sranda ze presne toto co ste opisal aktualne zvazuju automobilky. Kupite vybavenu verziu auta no funkcie vybavy si budete kupovat postupne podla potreby na nejaky cas. Oni vam budu kupene funkcue vybavy zapinat a vypinat podla toho ktore budete mat v case objednane :)
            V armade detto budete planovat prieskumnu misiu, protitankovu akciu - objednate aktualizacie a pristup, zaplatite a sup do akcie :DSkrýt celý příspěvek

      • Torong
        19:59 01.12.2020

        Flankere, mohu poprosit o údaj, která část ozbrojených sil USA nahradila UH 1 Y strojem UH 60 Blackhawk a kdy?

        Flankere, mohu poprosit o údaj, která část ozbrojených sil USA nahradila UH 1 Y strojem UH 60 Blackhawk a kdy?

        • cejkis
          22:05 01.12.2020

          Už jste s tím trapný. UH1 předchozích verzích byly nahrazeny projektem UH60 ve všech složkách krom US Marines, kterým Kongres stroje Blackhawk zamítl a následně přišel Bell ...Zobrazit celý příspěvek

          Už jste s tím trapný.
          UH1 předchozích verzích byly nahrazeny projektem UH60 ve všech složkách krom US Marines, kterým Kongres stroje Blackhawk zamítl a následně přišel Bell projektem na modernizaci všech verzí provozovaných Marines na jednu verzi N. Po několika letech Kongres znovu zamítl AH64 a UH60 pro Marines a Bell přišel s projektem Venom a Viper vycházejících z původní koncepce. Předělali, co mohli, použili soudobé technologie a dostali stroj na úroveň BH.Skrýt celý příspěvek

          • Torong
            07:40 02.12.2020

            Nějaký odkaz na to zamítnutí by nebyl? Nikde jsem nanašel ani zmínku... "použili soudobé technologie a dostali stroj na úroveň BH." Ne. Za prvé UH1Y je na vyšší úrovni než BH co se ...Zobrazit celý příspěvek

            Nějaký odkaz na to zamítnutí by nebyl? Nikde jsem nanašel ani zmínku...
            "použili soudobé technologie a dostali stroj na úroveň BH."
            Ne. Za prvé UH1Y je na vyšší úrovni než BH co se avioniky a veškerých systémů týká a teprve poslední verze BH to srovnává
            Za druhé. UH1Y je kompletně nový stroj. Původní úvaha o modernizaci starých verzí byla zamítnuta, protože původních zůstalo jen pár dílů kapotáže.
            Jinak mi vysvětli tu logiku. Kongres zamítl žádost USMC o BH, ale schválil vývoj a výrobu nového vrtulníku. Jaký to má smysl?Skrýt celý příspěvek

          • cejkis
            20:49 02.12.2020

            Again, the Army went a different route and developed the AH-64 Apache attack helicopter. The Marines were denied funding to acquire a naval version of the Apache. This left the ...Zobrazit celý příspěvek

            Again, the Army went a different route and developed the AH-64 Apache attack helicopter. The Marines were denied funding to acquire a naval version of the Apache. This left the Marines no choice but to continue using the AH-1. More updates followed, including the AH-1T and the AH-1W, known as the “Whiskey Cobra.” These versions included more powerful engines and improved avionics and weapons capabilities.

            When the Marines were once again denied the opportunity to acquire the Apache in 1996, they instead awarded a contract to Bell Helicopter, the H-1 Upgrade Program, to modernize and increase commonality for their aging fleets of UH-1Ns and AH-1Ws. This program resulted in the new and improved UH-1Y Venom and AH-1Z Viper. These aircraft have 84 percent common components, which decreases maintenance costs. These new versions began delivery in 2006 and have seen action with the Marines in Afghanistan.Skrýt celý příspěvek

          • cejkis
            20:59 02.12.2020

            A ohledně porovnání technlogií BH a Venomu, je to jen o letech, kdy daný model prošel vývojem. Vždy se do aktuálně vyvíjeného modelu dodá to nejlepší. Ostatně třeba na F22 a F35 ...Zobrazit celý příspěvek

            A ohledně porovnání technlogií BH a Venomu, je to jen o letech, kdy daný model prošel vývojem. Vždy se do aktuálně vyvíjeného modelu dodá to nejlepší.

            Ostatně třeba na F22 a F35 je to krásně vidět. F22 má starý oddělovač mezní vrstvy, F35 již nový se stealth charakteristikou o avionice ani nemluvě.Skrýt celý příspěvek

    • cejkis
      11:50 01.12.2020

      A jinak Ospray řeší požadavek “chceme být všude” Pro speciální síly ideální stroj. Kdyby někdo přišel a řekl, zrušíme smlouvu na Venom a Viper a v rámci narovnání koupíme od Bellu ...Zobrazit celý příspěvek

      A jinak Ospray řeší požadavek “chceme být všude” Pro speciální síly ideální stroj. Kdyby někdo přišel a řekl, zrušíme smlouvu na Venom a Viper a v rámci narovnání koupíme od Bellu Osprey. Vyřešíme ihned bitevní vrtulníky a s odstupem času nahradíme Mi171, tak má můj hlas.Skrýt celý příspěvek

      • petres
        14:17 01.12.2020

        Vraťte se zpátky na zem, rozpočet AČR nemá v žádném případě na to, abychom provozovali tak provozně drahé stroje, když pominu pořizovací náklady. Náklady na letovou hodinu - ...Zobrazit celý příspěvek

        Vraťte se zpátky na zem, rozpočet AČR nemá v žádném případě na to, abychom provozovali tak provozně drahé stroje, když pominu pořizovací náklady.
        Náklady na letovou hodinu - ozbrojené složky USA pro rok 2020
        https://comptroller.defense.go...
        Výpovědní hodnota té tabulky v pdf podle mne není ani tak v absolutních číslech nákladů na letovou hodinu, ale v možnosti porovnat jednotlivé typy (jsem si vědomí rozdílné metodiky výpočtu v jednotlivých ozbrojených složkách US).
        Dám několik příkladů nákladů (vše FMS user):
        Air Force
        F-16D - $9,115
        AH-64E - $6,172
        C-130J - $6,757
        CV-22B - $27,388

        Army
        CH-47F - $6,520

        Navy
        MV-22B - $18,865 - "jenom" 3x provozně dražší než poslední verze Chinooku
        CH-53E - $23,424
        AH-1Z - $4,979
        FA-18E - $12,948Skrýt celý příspěvek

        • cejkis
          02:03 08.12.2020

          Provozní náklady Osprey vypovídají, že v nich utápějí chybějící finance na dokončení vývoje.

          Provozní náklady Osprey vypovídají, že v nich utápějí chybějící finance na dokončení vývoje.

  • niko
    21:11 30.11.2020

    Zaujimave, ze poslali DEVGRU (Team Six) a nie 1.SFOD -D (Deltu). Myslel som, ze Seals maju plne ruky prace v Afganistane a Afrika patri skor Delte. Inak pekna operacia. Velmi pekna ...Zobrazit celý příspěvek

    Zaujimave, ze poslali DEVGRU (Team Six) a nie 1.SFOD -D (Deltu). Myslel som, ze Seals maju plne ruky prace v Afganistane a Afrika patri skor Delte. Inak pekna operacia. Velmi pekna praca letectva. Palec hore.Skrýt celý příspěvek

  • RiMr71
    18:53 30.11.2020

    Super práce!
    A jen taková poznámka, čo to také "fotorealistické radarové snímky"? co ten tadar umí? Tak je to radar nebo fotoaparát? :)

    Super práce!
    A jen taková poznámka, čo to také "fotorealistické radarové snímky"? co ten tadar umí? Tak je to radar nebo fotoaparát? :)

    • Sgt Murphy
      19:21 30.11.2020

      Viz. Inverse synthetic-aperture radar

      Viz. Inverse synthetic-aperture radar

  • Conquer
    18:09 30.11.2020

    Hm, a toho farmara bude hrat Tom Hanks, alebo Matt Damon?

    Hm, a toho farmara bude hrat Tom Hanks, alebo Matt Damon?

    • Sgt Murphy
      18:31 30.11.2020

      Minimálne sa podľa mňa môžeme tešiť na knihu :)

      Minimálne sa podľa mňa môžeme tešiť na knihu :)

    • Torong
      22:12 30.11.2020

      Jj. Tom Hanks. A velitele SEALS Bruce Willys. Ten má už s Afrikou zkušenosti... :D

      Jj. Tom Hanks. A velitele SEALS Bruce Willys. Ten má už s Afrikou zkušenosti... :D

  • Kusa
    17:44 30.11.2020

    Radši ani nechci vědět kolik ta operace na záchranu jednoho člověka stála. Možná by se za tu cenu dal koupit ojetý Leopard 2. Na druhou stranu ty zkušenosti s logistikou a ...Zobrazit celý příspěvek

    Radši ani nechci vědět kolik ta operace na záchranu jednoho člověka stála. Možná by se za tu cenu dal koupit ojetý Leopard 2. Na druhou stranu ty zkušenosti s logistikou a plánováním a vůbec provedením za ty prachy stojí.Skrýt celý příspěvek

    • benter
      17:56 30.11.2020

      Ok, ak bude treba zachrániť teba tak nepošleme nič :)

      Ok, ak bude treba zachrániť teba tak nepošleme nič :)

      • Sgt Murphy
        18:36 30.11.2020

        Úprimne, pochybujem že my na to máme prostriedky aby sme zachraňovali rukojemníkov v Afrike, od činnosti spravodajskej služby po prílet lietadiel domov.

        Úprimne, pochybujem že my na to máme prostriedky aby sme zachraňovali rukojemníkov v Afrike, od činnosti spravodajskej služby po prílet lietadiel domov.

        • Danik
          10:57 01.12.2020

          Tak zpravodajce bych zas tolik nepodceňoval (i díky spolupráci se spojeneckými rozvědkami), problém by byl nejspíš v dopravě a zásobování. Přece jen Casy by museli provést ...Zobrazit celý příspěvek

          Tak zpravodajce bych zas tolik nepodceňoval (i díky spolupráci se spojeneckými rozvědkami), problém by byl nejspíš v dopravě a zásobování. Přece jen Casy by museli provést mezipřistání. Operace by vyžadovala pomoc spojenců a využití jejich kapacit.Skrýt celý příspěvek

      • Kusa
        21:28 30.11.2020

        :-D

        :-D

    • Miroslav
      18:11 30.11.2020

      Ty si americký daňový poplatník, že ťa to trápi?

      Ty si americký daňový poplatník, že ťa to trápi?

    • UnionPacific
      18:54 30.11.2020

      Nestálo to nič. Seal musia cvičiť každý deň a spotrebovávať muníciu, piloti musia dennodenne lietať atď.

      Nestálo to nič. Seal musia cvičiť každý deň a spotrebovávať muníciu, piloti musia dennodenne lietať atď.

    • Takeda
      20:18 30.11.2020

      No kromě toho člověka, kterého zachránili si koupili ještě respekt a varování podobnejm africkejm vykukům, že jediný co dostaneš, když uneseš američany, je kulka mezi světla. A jak ...Zobrazit celý příspěvek

      No kromě toho člověka, kterého zachránili si koupili ještě respekt a varování podobnejm africkejm vykukům, že jediný co dostaneš, když uneseš američany, je kulka mezi světla. A jak napsali už jiní, udržovat tyhle síly v provozu stejně něco stojí, takže prachy navíc za ostrý nasazení nebudou tak velký.Skrýt celý příspěvek

    • padre
      22:08 30.11.2020

      1.hodnocení a plánování 2.logistika a materiální zabezpečení 3. lidské zdroje...

      1.hodnocení a plánování 2.logistika a materiální zabezpečení 3. lidské zdroje...

      • J.Vraja
        20:49 01.12.2020

        K čemu bude pilot stihačky,když nebude létat a ztratí návyky.Takže tato operace byla provedana jako cvičení-ale na ostro.Tak že tak i tak by se muselo cvičit.

        K čemu bude pilot stihačky,když nebude létat a ztratí návyky.Takže tato operace byla provedana jako cvičení-ale na ostro.Tak že tak i tak by se muselo cvičit.

  • Mortles
    15:59 30.11.2020

    Vím, že to nemá spojitost moc s vojenskou problematikou, ale líbí se mi věta: " Únosci zřejmě pocházeli z etnické skupiny Fulani." To jenom ukazuje jak chápeme svět: Myslíte si, že ...Zobrazit celý příspěvek

    Vím, že to nemá spojitost moc s vojenskou problematikou, ale líbí se mi věta: " Únosci zřejmě pocházeli z etnické skupiny Fulani." To jenom ukazuje jak chápeme svět: Myslíte si, že někde v západní Africe (kde přibližně 40 milionů Fulbů neboli Fulani žije) by byli schopní napsat, "demonstranti zřejmě pocházeli z etnické skupiny Poláků" (více méně stejně velké etnické skupiny)?

    Já chápu, že to je daleko do Nigeru a tak, ale nepřipadá vám tenhle způsob vyjadřování se pokud ne přezíravý, tak prozrazující jakým hrozivým ignorantismem o velké části světa tady trpíme. Myslím, že to je něco, co bude do budoucna nutné napravit.

    To jenom taková poznámka, protože mě to trklo do nosu.Skrýt celý příspěvek

    • Miroslav
      16:25 30.11.2020

      Problém je, že ten africký sociálno-kultúrny systém je postavený na úplne iných základoch ako ten európsky. Jednotlivé kultúry sa tam vyvíjali kmeňovým systémom relatívne izolovane ...Zobrazit celý příspěvek

      Problém je, že ten africký sociálno-kultúrny systém je postavený na úplne iných základoch ako ten európsky. Jednotlivé kultúry sa tam vyvíjali kmeňovým systémom relatívne izolovane a nezávislé od seba. Tam je toľko národov, národností, kmeňov a skupín ktoré ani nekorešpondujú s politickou mapou, že bežný človek sa v tom stráca hneď na začiatku.Skrýt celý příspěvek

      • Mortles
        02:50 01.12.2020

        Původně jsem chtěl odpovědět menší esejí na téma před koloniálních států a války v Biafře, ale pak jsem si uvědomil, že bych se tím míjel vlastně. Spíš než izolovaně se ty kultury ...Zobrazit celý příspěvek

        Původně jsem chtěl odpovědět menší esejí na téma před koloniálních států a války v Biafře, ale pak jsem si uvědomil, že bych se tím míjel vlastně. Spíš než izolovaně se ty kultury vyvíjely naopak často velmi smíšeně, jako součást decentralizovaných multietnických říší, jako byl třeba sultanát Sokoto na rozhraní Nigerie a Nigeru. Navíc žádný africký sociálně-kulturní systém neexistuje, Afrika je hrozně velká a těch sociálně-kulturních systémů je tam asi pětadvacet, což je důvod, proč všichni pan-Afrikanisti jsou ještě víc na hlavu než (snad už neexistujou) byli pan-slavisti a podobní.

        A ano, je v tom bordel, a neztrácí se v tom často jenom běžný člověk, ale i jazykovědci s tím mají problémy (narozdíl od Kavkazu nebo Indonésie tam aspoň není taková hustota těch skupin, ale jejich vzájemná příbuznost je dost složitá, hodně míchání a vypůjčování), ale pokud chceme porozumět tomu, co se tam děje, tak to musíme brát vážně, když máme etnikum, které má třicet milionů lidí, neměli bychom mu například říkat kmen (to si člověk představí jednu vesnici) a podobně.

        Prostě to jak o věcech mluvíme ukazuje, jak o nich přemýšlíme (doporučuju tuhle satiru, která dost ukazuje o čem mluvím: https://mobile.twitter.com/gat... a ukazuje to, kde se nachází moc.Skrýt celý příspěvek

    • Torong
      22:15 30.11.2020

      Vidím to podobně jako Miroslav. Navíc si myslím, že tyhle kmeny se na úroveň národů tak jak je to vnímáno v Evropě, Americe nebo Asii nedostaly.

      Vidím to podobně jako Miroslav. Navíc si myslím, že tyhle kmeny se na úroveň národů tak jak je to vnímáno v Evropě, Americe nebo Asii nedostaly.

      • Mortles
        03:01 01.12.2020

        Jakou úroveň máte na mysli? A jaký je rozdíl mezi kmenem a národem, kdo to určuje? To je trochu můj problém - jsou to dost nahodilé nálepky, které lidi používají podle toho, jak se ...Zobrazit celý příspěvek

        Jakou úroveň máte na mysli? A jaký je rozdíl mezi kmenem a národem, kdo to určuje? To je trochu můj problém - jsou to dost nahodilé nálepky, které lidi používají podle toho, jak se jim to hodí do jejich představy o světě. A celá tahle problematika je hrozně složitá - proto říkám, ukazuje to naši vlastní neznalost (a možná taky potřebu těch neproduktivních humanitních oborů, kam jako japanista sám patřím), kdo má v našem světě hlas a kdo je němý a tak. Jak říkám je to spíš něco, co mě trklo do nosu, než že bych za tuhle problematiku chtěl vést nějak hlouběji - ostatně sám nejsem expert na Afriku, jenom jsem absolvoval nějaké přednášky o jazycích světa před dlouhými lety, kde se ty hrubé obrysy etnik v africe řešily, například.Skrýt celý příspěvek

        • Mortles
          03:03 01.12.2020

          * že bych za tuhle problematiku chtěl vést nějakou kruciátu

          * že bych za tuhle problematiku chtěl vést nějakou kruciátu

  • UnionPacific
    12:49 30.11.2020

    Ktorá špeciálna jednotka je najlepšia na svete, pokiaľ sa jedná o boj muža proti mužovi ? Jedni tvrdia že Seal , další že Sas alebo Cudzinecká légia. Vedel by to niekto posúdiť a ...Zobrazit celý příspěvek

    Ktorá špeciálna jednotka je najlepšia na svete, pokiaľ sa jedná o boj muža proti mužovi ? Jedni tvrdia že Seal , další že Sas alebo Cudzinecká légia. Vedel by to niekto posúdiť a utnúť tak špekulácie ? Viem, je to off topic ale na nete som nenašiel odpoveď.Skrýt celý příspěvek

    • satai
      13:34 30.11.2020

      Chuck Norris.

      Chuck Norris.

      • Torong
        16:13 30.11.2020

        Určitě ne. Byl to Pepek námořník

        Určitě ne. Byl to Pepek námořník

    • Zbyněk
      13:57 30.11.2020

      Řekl bych, že ťin-i-wej.

      Řekl bych, že ťin-i-wej.

    • faraonamumu
      14:08 30.11.2020

      Jackie Chan

      Jackie Chan

    • Standa
      14:51 30.11.2020

      Je to víceméně jedno. Stejně jde hlavně o moment překvapení a extrémní množství informací. Jak ztratíš iniciativu a pohyb, tak začnou ztráty i u sebelepší jednotky. Ve válce u ...Zobrazit celý příspěvek

      Je to víceméně jedno. Stejně jde hlavně o moment překvapení a extrémní množství informací. Jak ztratíš iniciativu a pohyb, tak začnou ztráty i u sebelepší jednotky. Ve válce u rovnocenných protivníků jsou k "ničemu". Pošli brigádu speciálních sil proti mechanizovaný brigádě a mechanizovaná je rozseká na kusy. Nejde to úplně porovnávat kvůli těžkým zbraním, ale vzal jsem to jako příměr.Skrýt celý příspěvek

      • UnionPacific
        17:24 30.11.2020

        Pokiaľ si dobre pamätám, Rangers si Republikánsku gardu Saddáma Husajna namazali na chleba. Takže na výcviku asi predsa len záleží.

        Pokiaľ si dobre pamätám, Rangers si Republikánsku gardu Saddáma Husajna namazali na chleba. Takže na výcviku asi predsa len záleží.

        • Vojna a mír
          20:43 30.11.2020

          Tak samozřejmě že záleží na výcviku, ale především na výcviku v taktice (boj ve městské zástavbě, ve vegetaci, v horách, na pláních jako stepi a poušť ). Dál to ovlivňuje kvalita ...Zobrazit celý příspěvek

          Tak samozřejmě že záleží na výcviku, ale především na výcviku v taktice (boj ve městské zástavbě, ve vegetaci, v horách, na pláních jako stepi a poušť ). Dál to ovlivňuje kvalita výstroje a vybavení, používané technologie a míra podpory z týlu (on-line spojení s operačním střediskem, info ze satelitu nebo dronů) a zase zapracování tohoto do používaných taktik.
          Zkrátka prát se a střílet umějí všichni velmi dobře, rozdíly v úspěchu jsou jinde.Skrýt celý příspěvek

      • Danik
        11:27 01.12.2020

        S prominutím teď jste napsal do velké míry nesmysl. Ano, pokud pošlete lehkou jednotku jako je SF proti těžké brigádě tak překvapivě mechanizované a tankové jednotky budou mít ...Zobrazit celý příspěvek

        S prominutím teď jste napsal do velké míry nesmysl. Ano, pokud pošlete lehkou jednotku jako je SF proti těžké brigádě tak překvapivě mechanizované a tankové jednotky budou mít navrch. Problém je v tom, že nikdo soudný nebude chtít takovouto sílu zastavovat SF. Stejně jako motorizované lehké jednotky, průzkum, logistika, ženisté, zdravotníci, spojaři mají své role a nebudete je posílat proti tankům, to samé platí o SF. Připomenu, že rozvoj speciálních sil byl během druhé světové války, kde se osvědčili ve válce konvenční. Příkladem je SBS a jejich údery proti lodím kriegsmarine. SAS v severní Africe kde na zemi při svých nájezdech zničili více letadel Luftwaffe, než RAF ve vzduchu. I během současných konfliktů se ukázali jako funkční při nasazení v sestavách konvenčních sil (vlastních nebo spojenců), kde koordinovali bojovou činnost nebo naváděli dělostřeleckou či leteckou podporu. Dále tu je likvidace důležitých cílů (velení, komunikační uzly, nepřátelské instalace), sběr informací, speciální průzkum nebo přímá akce. Bojové poradenství a výcvik různých bojůvek, které budou otravovat nepřítele na územích jeho zájmu mohou být prováděny i během konvenčního konfliktu. Seals o kterých je tento článek mají schopnost (a je to jedna z jejich výsad) provádět underwater demolition. Norští Kystjegerkommandoen jsou vybaveni přenosnými systémy pro napadení hladinových plavidel. 75 pluk rangers se v posledních letech připravuje na nasazení v konvenčním konfliktu atd.Skrýt celý příspěvek

    • Miroslav
      15:25 30.11.2020

      To je taká otázka ako keď sa spýtaš, ktorý hokejový klub je najlepší na svete. Jeden ti povie, že Boston, druhý, že Detroit, ďalší ti povedia, že Tampa, CSKA a jeden z nich ...Zobrazit celý příspěvek

      To je taká otázka ako keď sa spýtaš, ktorý hokejový klub je najlepší na svete. Jeden ti povie, že Boston, druhý, že Detroit, ďalší ti povedia, že Tampa, CSKA a jeden z nich odpovie, že Kladno lebo tam hraje JardaSkrýt celý příspěvek

      • UnionPacific
        17:20 30.11.2020

        Tak ale to teda nie, Boston z Detroitom porovnať môžem, veď každú sezónu si spolu aj 2x zahrajú...takže tam mám tvrdé dáta. Ale Seal a trebárs sýrske Tiger Forces si spolu ...Zobrazit celý příspěvek

        Tak ale to teda nie, Boston z Detroitom porovnať môžem, veď každú sezónu si spolu aj 2x zahrajú...takže tam mám tvrdé dáta. Ale Seal a trebárs sýrske Tiger Forces si spolu "nezahrajú " aby sme to mohli porovnať.Skrýt celý příspěvek

        • Miroslav
          18:17 30.11.2020

          OK, ja fandím len hokeju ale aký taký prehľad mám. Kto je najlepší z trojice Djokovič - Nadal - Federer? Ono nie je problém vyhodnotiť parametre ale skôr určiť ktoré údaje budeme ...Zobrazit celý příspěvek

          OK, ja fandím len hokeju ale aký taký prehľad mám. Kto je najlepší z trojice Djokovič - Nadal - Federer? Ono nie je problém vyhodnotiť parametre ale skôr určiť ktoré údaje budeme sledovať a prečo.Skrýt celý příspěvek

    • flanker.jirka
      17:24 30.11.2020

      Nejlepší jsou ti, kteří mají v zádech tak dokonalé zabezpečení informacemi, spojením, plánováním, logistikou, ... tak jak to je pěkně popsané v článku. To soukolí musí být dobře ...Zobrazit celý příspěvek

      Nejlepší jsou ti, kteří mají v zádech tak dokonalé zabezpečení informacemi, spojením, plánováním, logistikou, ... tak jak to je pěkně popsané v článku. To soukolí musí být dobře připravené.Skrýt celý příspěvek

      • Lukash
        19:31 30.11.2020

        Presne v tomto style som chcel reagovat, ak ma niekto podporu prieskumu (satelity, lietadla, drony), toku infirmacii v realnom case, CAS "na zavolanie" tak ma navrch pred ...Zobrazit celý příspěvek

        Presne v tomto style som chcel reagovat, ak ma niekto podporu prieskumu (satelity, lietadla, drony), toku infirmacii v realnom case, CAS "na zavolanie" tak ma navrch pred akymkolvek dobrym vycvikom. Taketo zabezpecenie a moznosti ma par krajin takze porovnavat mozeme tie.Skrýt celý příspěvek

      • Torong
        22:19 30.11.2020

        Přesně tak.

        Přesně tak.

    • Danik
      10:55 01.12.2020

      Tohle poměřování je zbytečné a téměř nemožné. Výcvik, zkušenosti a bude záležet na jednotlivcích, které proti sobě pošlete. SF stejně kombinují nejrůznější bojová umění z celého ...Zobrazit celý příspěvek

      Tohle poměřování je zbytečné a téměř nemožné. Výcvik, zkušenosti a bude záležet na jednotlivcích, které proti sobě pošlete. SF stejně kombinují nejrůznější bojová umění z celého světa a pak na cvičeních spolu poznatky sdílí. Tedy bude záležet na jednotlivci a jeho schopnostechSkrýt celý příspěvek

  • apache
    11:38 30.11.2020

    Co na to říci jiného, než: "Dobrá práce!".

    Co na to říci jiného, než: "Dobrá práce!".

Načítám diskuzi...