InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vernisáž výstavy kuriozit k 120. výročí založení muzea

    středa 1.5 16:00 - Muzeum, Vodňany

  • Výstava historických hraček

    středa 1.5 9:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Elektrooskary obdržely Prachatice, Kaplice a Borovany

JIŽNÍ ČECHY – Nejlepší výsledky ve sběru elektroodpadu v rámci Jihočeského kraje za období od 1. srpna 2019 do 31. července 2020 vyhodnotil Elektrowin - kolektivní systém pro sběr a recyklaci vysloužilých spotřebičů. Nejaktivnější obce a města získaly ocenění v podobě sošky Elektrooskara, certifikátu a šeku s finanční odměnou. „Ocenění se udělují v rámci soutěže obcí v Jihočeském kraji ve třech kategoriích,“ upřesnil Jan Marxt ze zákaznického oddělení Elektrowin.

 

Borovany jsou „skokanem roku"

Mezi obcemi v kategorii od dvou do pěti tisíc obyvatel zaznamenaly nejvyšší meziroční procentní nárůst všech zpětně odebraných spotřebičů Borovany, kde aktuálně žije 4147 obyvatel. Ve sledovaném období zde občané odevzdali k recyklaci o 368 procent více elektra, než o rok dříve. Město v soutěži Elektrowinu dosud nezvítězilo. Letos získalo spolu s Elektrooskarem také prvně finanční odměnu ve výši 10 tisíc korun.

Kaplice vyhrála už potřetí

Sedmitisícová Kaplice v soutěži obcí zvítězila v minulosti již dvakrát. „Bylo to za období srpen 2014 – červenec 2015 v kategorii nejvyšší výtěžnost velkoobjemových kontejnerů na velké a malé spotřebiče a chlazení, tzv. wintejnerů a ve stejné kategorii i za období říjen 2015 – září 2016," uvedla externí poradkyně Elektrowinu pro Jihočeský kraj Petra Machová. Tentokrát Kaplice získala ocenění za nejvyšší meziroční procentní nárůst všech zpětně odebraných spotřebičů v kategorii obec od 5001 do 10 tisíc obyvatel. S ním byla spojena odměna 20 tisíc korun. Kapličtí obyvatelé dosáhli proti loňskému roku zvýšení sběru o 34 procent.

Nejlepší mezi největšími byly Prachatice

Svého prvního vítězství v soutěži Elektrowinu si letos užívají v Prachaticích. V kategorii nad 10 tisíc obyvatel dosáhlo bezmála jedenáctitisícové město od srpna 2019 do července 2020 meziročního nárůstu všech zpětně odebraných spotřebičů o 85 procent. Vzhledem k současným opatřením proti šíření onemocnění covid-19 nedoprovází letos předávání ocenění slavnostní ceremoniál, tak jako tomu bylo v uplynulých letech. Zástupce Elektrowinu všem třem vítězům tlumočí blahopřání při osobních návštěvách na úřadech.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace