Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Městská nemocnice už se vrací do normálu. Covidových pacientů ubývá

Ostrava-město |

Teď jistě potěšíme obyvatele Ostravy, kteří se léčí v městské nemocnici. Ubývá covidových pacientů a tak se po týdnech izolace a přísných protiepidemických opatřeních nemocnice pomalu vrací do normálu. Ortopedické oddělení, které bylo zcela uzavřeno, znovu začíná operovat.

Pacientů s nemocí Covid-19 ubývá. V současné době je v Městské nemocnici Ostrava hospitalizováno asi 50 pacientů. Nemocnice proto snížila počet covidových jednotek a pomalu se vrací do normálu. Aktuálně jsou v ní vyčleněny pro nakažené pacienty dvě standardní stanice geriatrie a jedna stanice ortopedie s kapacitou 60 lůžek. Pro pacienty ve vážném stavu jsou určeny dvě jednotky intenzivní péče s kapacitou 10 lůžek. Upravena byla také provozní doba infekční ambulance. Ortopedie, která byla zcela uzavřena, začíná znovu operovat.

Michal Mačák, primář ortopedie MNO: "V době covidové se režim ortopedie významně změnil, protože jsme přestali dělat plánovanou operativu a plánované výkony. Zavřeli jsme ambulance a obě dvě ortopedická oddělení se přeměnila na covidová, protože byl obrovský nárůst pacientů. V současné době jedno oddělení zpátky vracíme do režimu ortopedie, ale ten návrat je složitý a komplikovaný. Personál musí ještě pracovat na covidových jednotkách, takže ho je nedostatek. Složité je i objednávání pacientů. Spousta lidí by na operaci chtělo, ale z různých důvodů nemůže nebo nechce a hlavně přesně nevíme co bude."

Na začátku listopadu byli covidoví pacienti hospitalizováni na 6 lůžkových stanicích a třech jednotkách intenzivní péče s kapacitou 120 lůžek, která byla téměř naplněna. Připravena k otevření byla i sedmá stanice, ale k jejímu otevření nakonec nemocnice nemusela přistoupit. Péče o covidové pacienty je náročnější a nároky na počet ošetřujícího personálu vyšší, proto jsou stále některé provozy omezeny nebo uzavřeny.

Michal Mačák, primář ortopedie MNO: "Nejtěžší je práce na covidových stanicích pro sestřičky a sanitáře a pro lidi, kteří se přímo o ty pacienty starají. Nám na ortopedii zemře jeden pacient za rok, za dva, ale tady i tři za víkend. Pacienti jsou v těžkých stavech, ležící, takže ta práce je fyzicky velmi náročná, navíc s respirátorem, štítem a oblečením jste prostě fyzicky vyčerpán." 

V nemocnici je stále zredukován provoz některých oddělení, omezena je také zbytná ambulantní péče, některá preventivní a plánovaná vyšetření. V plném rozsahu zůstala zachována onkologická a akutní operativa, částečně byl omezen provoz hyperbarické komory. Dětský rehabilitační stacionář a Linka důvěry i dál fungují bez omezení. Infekční ambulance má nově ordinační dobu od 6 hodin ráno do 18 hodin. 

Nahlásit chybu


K tématu

Výstavba parkovacího domu u fifejdské nemocnice jde podle plánu. Všechna patra už stojí

15. června 2023 11:13 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Ostrava se snaží řešit problémy s parkováním. Jednou z cest je výstavba parkovacích domů, které dokáží ulevit celým lokalitám. V minulých dnech byl jeden takový objekt dokončen u ZOO a na plné obrátky běží také výstavba parkovacího domu u fifejdské nemocnice.

Hyperbarická komora v Ostravě bude mimo provoz. Pacienti budou muset až do Čech

19. července 2023 10:43 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Jediná hyperbarická komora na Moravě, která je v Městské nemocnici Ostrava, bude mimo provoz. Čeká ji pravidelná odstávka kvůli povinné revizi. Pacienti tak budou muset cestovat na opačný konec země a nebo ti, co nemají akutní diagnózu, musejí prostě počkat.

Ostrava má nejmodernější záchytku v zemi. Klienti už nemohou pít vodu ze záchodových mís

5. září 2023 11:07 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Ostrava má nejmodernější protialkoholní záchytku v zemi. Pro její přemístění z nevyhovujících prostor byla využita zchátralá budova v areálu fifejdské nemocnice, která byla zrekonstruována. V Moravskoslezském kraji fungují čtyři záchytky.


Nejtěžší Královská etapa Závodu míru odstartovala z Bruntálu na vodní nádrž Dlouhé Stráně v Jeseníkách

23 týmů z 22 zemí celého světa se účastnilo letošního 11. ročníku Závodu míru v novodobé historii. Z Bruntálu startovala nejtěžší, tzv. Královská etapa. Měla sice jen 99 kilometrů, její cíl byl však ve výšce 1354 metrů nad mořem u vodní nádrže Dlouhé Stráně v Jeseníkách.

Krajský sokolský slet v Opavě nabídl ukázku 10 hromadných skladeb. Předvedlo se na něm 1200 cvičenců

V Opavě se uskutečnil krajský sokolský slet. Na Tyršově stadionu se předvedlo okolo 1200 cvičenců z celého Moravskoslezského kraje a divákům nabídli ukázku 10 hromadných skladeb. Regionální slety jsou nedílnou součástí XVII. všesokolského sletu.

Běžci na Skalkách podpořili nemocného Šimonka, rodiče doufají v genovou terapii

Na Skalkách se uskutečnil 3. ročník benefiční akce Krok za Šimonka. Běžeckého závodu se zúčastnili i hasiči, policisté a zdravotničtí záchranáři - konal se na podporou chlapce, který trpí vzácnou metabolickou nemocí.

Mega kvíz hrály ve velkém sále dvě stovky soutěživých Novojičíňáků

V sále Střediska volného času Fokus v Novém Jičíně se konala jedna z největších vědomostních soutěží v regionu. Otestovat své znalosti v různých oborech tu dorazilo na Mega kvíz dvě stě lidí.

Požár čapího hnízda v Albrechtičkách nepřežila čtyři mláďata

Včera 19:48 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Čtyři jednotky hasičů se v neděli odpoledne zapojily do likvidace požáru čapího hnízda na sloupu vysokého napětí v Albrechtičkách na Novojičínsku. Požár bohužel nepřežila čtyři mláďata.

50. ročník Rolo ligy v koloběhu otevřel závod mistrovství ČR v Rýmařově

Trhni si nohou! To nebyla nadávka, ale tradiční startovní povel všech závodních koloběžkářů. Na trati u Rýmařova zazněl nejméně desetkrát a odstartoval všechny kategorie letošního prvního mistrovství Rolo ligy. Koloběh v současnosti zažívá velký boom a Česká republika patří do světové špičky.

Z Barcelony šli i pro handicapovanou Natálku pěšky 2 350 kilometrů

Dva kamarádi z Nového Jičína, kteří se rozhodli překonat sami sebe, vyrazili pěšky z Barcelony zpět domů. Teď už jsou v cíli. 2 350 kilometrů za 75 dní zdolali i pro handicapovanou Natálku.

Cyklista se těžce zranil po pádu v Bikeparku Kopřivná

Včera 18:55 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Záchranáři spolu s horskou službou zasahovali u vážně zraněného cyklisty na Bruntálsku. Po těžkém pádu v Bikeparku Kopřivná byl několik minut v bezvědomí. Do nemocnice ho transportoval vrtulník.

Janovičtí si užili Den obce, hosty byli Kristína a Buty

Ve sportovním areálu v Janovicích se 1. června konal Den obce. Program byl sestaven pro všechny věkové kategorie. Na podiu vystoupili místní školáci, folklorní soubor i pozvaní hosté.

Na Den dětí se v Těrlicku konaly letní sportovní hry

Na hřišti v centru Těrlicka a v jeho okolí se konaly další letní sportovní hry. Spojené byly i se Dnem dětí.

Hasiči v Radvanicích mají nový výjezdový vůz. V rámci Ostravy jde o jediný poloprofesionální útvar

Jednotky dobrovolných hasičů jsou významným prvkem celého integrovaného záchranného systému a je velmi důležité, aby měli kvalitní vybavení a techniku. Ostrava se proto zaměřuje na výměnu zastaralých stříkaček a Radvanice díky tomu získaly špičkový zásahový vůz.

Centrum Ostravy trápí vandalové. Ničí herní prvky, lavičky i zeleň

Centrální ostravský obvod stále řeší problémy s vandalismem. Bezohlední lidé si za svůj cíl vybírají dokonce i dětská hřiště, kde nedávno založili požár a poškodili tak unikátní herní prvek. Obvod pak musí investovat úsilí i peníze do oprav.

V Ostravě-Porubě vykvete 14 květinových luk. Novinkou jsou louky na Hl. třídě a u Oblouku

31. května 2024 15:22 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě začal výsev květinových luk. První z nich Poruba vysela už v roce 2021 na Francouzské ulici a okamžitě se stala fenoménem. Od té doby jich každým rokem přibývá.

Porubský den bezpečí nabídl dynamické ukázky i výstavu techniky IZS a poprvé i Vězeňské služby

31. května 2024 14:44 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Na louce u Francouzské ulice se uskutečnil tradiční Porubský den bezpečí. Ten každoročně přiláká stovky lidí. Těší se zejména na dynamické ukázky nejrůznějších zásahů a techniku.

Primátor Ostravy pekl s náměstky bábovky. Akce "Dík náhradním rodinám" se koná po celé zemi

31. května 2024 9:38 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava se připojila k celostátní výzvě na podporu pěstounství "Dík náhradním rodinám." Primátor města Jan Dohnal proto se svými náměstky pekl bábovky a na to, aby se nepřipálily dohlížel známý šéfkuchař David Valíček.

V Porubě se uskutečnila už druhá komentovaná procházka. Tentokrát s arboristou

30. května 2024 15:13 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě začaly oblíbené tématicky zaměřené komentované procházky. První z nich zájemce zavedla na vítání ptačího zpěvu, druhá pak na procházku arboristou. Další se uskuteční na podzim.

Městská nemocnice už se vrací do normálu. Covidových pacientů ubývá
Vydáno 2. prosince 2020 12:47, Ostrava-město, Tomáš Kořistka
Teď jistě potěšíme obyvatele Ostravy, kteří se léčí v městské nemocnici. Ubývá covidových pacientů a tak se po týdnech izolace a přísných protiepidemických opatřeních nemocnice pomalu vrací do normálu. Ortopedické oddělení, které bylo zcela uzavřeno, znovu začíná operovat.

Pacientů s nemocí Covid-19 ubývá. V současné době je v Městské nemocnici Ostrava hospitalizováno asi 50 pacientů. Nemocnice proto snížila počet covidových jednotek a pomalu se vrací do normálu. Aktuálně jsou v ní vyčleněny pro nakažené pacienty dvě standardní stanice geriatrie a jedna stanice ortopedie s kapacitou 60 lůžek. Pro pacienty ve vážném stavu jsou určeny dvě jednotky intenzivní péče s kapacitou 10 lůžek. Upravena byla také provozní doba infekční ambulance. Ortopedie, která byla zcela uzavřena, začíná znovu operovat.

Michal Mačák, primář ortopedie MNO: "V době covidové se režim ortopedie významně změnil, protože jsme přestali dělat plánovanou operativu a plánované výkony. Zavřeli jsme ambulance a obě dvě ortopedická oddělení se přeměnila na covidová, protože byl obrovský nárůst pacientů. V současné době jedno oddělení zpátky vracíme do režimu ortopedie, ale ten návrat je složitý a komplikovaný. Personál musí ještě pracovat na covidových jednotkách, takže ho je nedostatek. Složité je i objednávání pacientů. Spousta lidí by na operaci chtělo, ale z různých důvodů nemůže nebo nechce a hlavně přesně nevíme co bude."

Na začátku listopadu byli covidoví pacienti hospitalizováni na 6 lůžkových stanicích a třech jednotkách intenzivní péče s kapacitou 120 lůžek, která byla téměř naplněna. Připravena k otevření byla i sedmá stanice, ale k jejímu otevření nakonec nemocnice nemusela přistoupit. Péče o covidové pacienty je náročnější a nároky na počet ošetřujícího personálu vyšší, proto jsou stále některé provozy omezeny nebo uzavřeny.

Michal Mačák, primář ortopedie MNO: "Nejtěžší je práce na covidových stanicích pro sestřičky a sanitáře a pro lidi, kteří se přímo o ty pacienty starají. Nám na ortopedii zemře jeden pacient za rok, za dva, ale tady i tři za víkend. Pacienti jsou v těžkých stavech, ležící, takže ta práce je fyzicky velmi náročná, navíc s respirátorem, štítem a oblečením jste prostě fyzicky vyčerpán." 

V nemocnici je stále zredukován provoz některých oddělení, omezena je také zbytná ambulantní péče, některá preventivní a plánovaná vyšetření. V plném rozsahu zůstala zachována onkologická a akutní operativa, částečně byl omezen provoz hyperbarické komory. Dětský rehabilitační stacionář a Linka důvěry i dál fungují bez omezení. Infekční ambulance má nově ordinační dobu od 6 hodin ráno do 18 hodin. 

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000023068/mestska-nemocnice-uz-se-vraci-do-normalu-covidovych-pacientu-ubyva